Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skjegg, men ingen forkledning

Slik holdt Ratko Mladic (69) seg i skjul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Så seint som forrige måned måtte Ratko Mladics kone møte i retten, tiltalt for ulovlig oppbevaring av våpen.
Hun sa da at hun trodde ektemannen var død.

Nå har serbisk politi endelig arrestert den beryktede generalen i Lazarevo, en landsby nord i Serbia med bare i overkant av 3000 innbyggere. Her levde han i skjul under det falske navnet Milorad Komadic.   

I motsetning til den serbiske krigslederen Radovan Karadzic som da han ble arrestert i 2008 hadde kledd seg ut som en New Age-guru med langt hvitt hår og skjegg, var Mladic ikke i forkledning da han ble pågrepet. Men også Mladic hadde sjegg, melder den serbiske nyhetssiden B-92 radio.

Ifølge nyhetsbyrået AP bodde han hjemme hos slektninger.

Han hadde to pistoler da han ble arrestert, men han gjorde ikke motsand. Derimot virket han sammensunket og blek, skriver nyhetsbyrået.

16 år på rømmen Mladic var tiltalt for krigsforbrytelser allerede i 1995, men han bodde åpent i Serbia under beskyttelse av president Slobodan Milosevic fram til han mista makta i oktober 2000. 

Her var han installert sammen med familien sin i en bedre villa i Beograd, han ble sett i sønnens bryllup, på fotballkamper og på restauranter. 

MED KONA:  Ratko Mladic og kona Bosiljka er fotografert i 1996 mens Mladic fortsatt var under beskyttelse av Slobodan Milosevic. Foto:  AP Photo
MED KONA: Ratko Mladic og kona Bosiljka er fotografert i 1996 mens Mladic fortsatt var under beskyttelse av Slobodan Milosevic. Foto: AP Photo Vis mer

Han forsatte å være et offisielt medlem av det bosnisk-serbiske militære fram til år 2002 og fikk pensjonsutbetalinger fra hæren fram til slutten av 2005, ifølge BBC- Han skal i denne perioden ha bodd i militære boliger.

Selv om han var etterlyst skal han regelmessig ha besøkt venner i Bosnia for å feire bursdager med kolleger fra krigen eller gå på jakt.
 
Mest ettersøkt Siden Radovan Karadzic ble pågrepet i 2008, har Mladic vært den mest ettersøkte mannen av FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia.  

Det vekket derfor reaksjoner da bosnisk TV i 2009 kunne vise klipp av en sunn, glad og dansende Mladic som så ut til å nyte livets glade dager sammen med familien.

I 18-tiden i dag ble Mladic ført til den serbiske spesialdomstolen for krigsforbrytelser i Beograd, ifølge en kilde ved domstolen.

I henhold til rettsprosedyrene skulle han først gjennom en helsesjekk. Deretter skulle han fremstilles for retten bak lukkede dører.
En dommer var ventet å fastslå Mladics identitet, hvorpå han ville lese opp tiltalen for den bosnisk-serbiske generalen.

I DAG:  På skiltet som viser navnet på landsbyen der Ratko Mladics ble pågrepet har noen hengt opp et skilt med påskriften "Helten Ratko".Påtalemyndigheten har lenge trodd at den ettersøkte generalen ble skjult i Serbia av mennesker som anser ham som en helt. Foto: REUTERS/Ivan Milutinovic
I DAG: På skiltet som viser navnet på landsbyen der Ratko Mladics ble pågrepet har noen hengt opp et skilt med påskriften "Helten Ratko".Påtalemyndigheten har lenge trodd at den ettersøkte generalen ble skjult i Serbia av mennesker som anser ham som en helt. Foto: REUTERS/Ivan Milutinovic Vis mer