Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skjeggete Mikke setter sinnene i kok i Egypt

En av landets rikeste beklager.

PROVOSERER: Naguib Sawiris har provosert konservative muslimer etter å ha postet dette bildet på twitter. Faksimile fra Twitter via Memri Blog
PROVOSERER: Naguib Sawiris har provosert konservative muslimer etter å ha postet dette bildet på twitter. Faksimile fra Twitter via Memri Blog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): TV-mogulen og politikeren Naguib Sawiris har hisset på seg den konservative deler av det muslimske Egypt ved å publisert et bilde av Mikke og Minni Mus iført tradisjonell muslimsk klesdrakt på Twitter, melder BBC News. 

Tegneseriebildet sirkulerte allerede på bloggstedet, men Naguib Sawiris re-postet det på sin konto.

Han beskyldes nå for å spotte muslimer på et tidspunkt der konflikten mellom konservative muslimer og kristne allerede er på bristepunktet.

- Skam deg. Hvordan kan en mann som dette, gjøre narr av muslimer i et land på randen av sekterisk uro? refset blant annet den muslimske geistlige Mazen el-Sersawi på egyptisk-tv, ifølge AP.

Spøk Naguib Sawiris er sønn av Egypts rikeste, og var en av de ledende stemmende under demonstrasjonene som førte til at president Hosni Mubarak måtte gå av i februar. 

Så seint som i mai stiftet han et nytt politisk parti, The Free Egyptians. Han er selv kristen, men en forkjemper for å skille politikk og religion. 

- Jeg beklager overfor de som ikke tar dette som en spøk. Jeg syntes bare det var et morsomt bilde. Mente ikke å være respektløs. Beklager, twitret Sawiris på fredag.

Han har også fjernet bildet fra sin profil, men ikke alle har akseptert unnskyldningen.

Boikottes Facebook-gruppen «Vi spøker Sawiris» som tar til orde for å boikotte Naguib Sawiris' teleselskap, har fått over 60 000 tilhengere i løpet av kort tid, og aksjekursen til selskapet har allerede begynt å falle.

- Hvis dette bare er en spøk, hvorfor legger han ikke ut et bilde av Mikke som en munk eller nonne, spør Mazen el-Sersawi.

En gruppe muslimske advokater har også utformet en rettslig klage der de beskylder Sawiris for religiøs forrakt.

Det er ikke første gang Sawiris har provosert konservative muslimer. I 2007 gikk han ut mot av slør som dekker deler av ansiktet. 

- Jeg er ikke mot heldekkende slør, men når jeg går på gata føler jeg meg som en utlending, sa han til lokale medier i 2007.

BEKLAGER:  Naguib Sawiris har sendt ute en ny melding der han skriver at han beklager overfor de som ikke forsto at han spøkte. Foto: AP Photo/Sandro Pace/Scanpix
BEKLAGER: Naguib Sawiris har sendt ute en ny melding der han skriver at han beklager overfor de som ikke forsto at han spøkte. Foto: AP Photo/Sandro Pace/Scanpix Vis mer