- NY URETT: - Ved å ikke handle, utsetter universitetsledelsen meg for en ny urettferdighet, sier Elin Brødholt, som i fjor fikk medhold i det høyeste etikkutvalget ved Universitetet i at det var begått en urett mot henne. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- NY URETT: - Ved å ikke handle, utsetter universitetsledelsen meg for en ny urettferdighet, sier Elin Brødholt, som i fjor fikk medhold i det høyeste etikkutvalget ved Universitetet i at det var begått en urett mot henne. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Skjelett-bråket ved Universitetet kan ende i retten

Universitetet innrømmet urett, men doktorgradsstipendiat Elin Brødholt venter fortsatt på at de skal rydde opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter to års krangel med ledelsen ved Kulturhistorisk Museum ved Universitetet i Oslo, konkluderte Forskningsetisk utvalg med at det var «begått en urett» overfor doktorgradsstipendiat i osteologi Elin Brødholt.

Seks måneder senere har Brødholt mistet troen på at universitetsdirektør Gunn-Elin Bjørneboe vil rydde opp.

- De svarer ikke engang på eposter, sier Elin Brødholt om hvordan universitetsledelsen håndterer saken.

Skjelettstrid I mellomtida har Brødholt kommet i akutt tidsnød. I september utløper stipendiatperioden med finansiering.

- Vi ser oss nå nødt til å vurdere rettslige skritt, sier Brødholts advokat, John S. Gulbrandsen i advokatfirmaet Bing Hodneland. Han sier at dette kan bety et søksmål, eller at saken bringes inn for Sivilombudsmannen.

Dermed fortsetter den bitre konflikten, som begynte året etter at Brødholt i 2010 oppdaget dyrebein blant menneskelevningene i De schreinerske samlinger.

RETTSLIGE SKRITT:- Vi ser oss nå nødt til å vurdere rettslige skritt, sier Elin Brødholts advokat, John S. Gulbrandsen i advokatfirmaet Bing Hodneland. Elin Brødholt mener universitetsledelsen godtar forskningsjuks. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
RETTSLIGE SKRITT:- Vi ser oss nå nødt til å vurdere rettslige skritt, sier Elin Brødholts advokat, John S. Gulbrandsen i advokatfirmaet Bing Hodneland. Elin Brødholt mener universitetsledelsen godtar forskningsjuks. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

En medstipendiat ville bruke materialet i sine egne vitenskapelige artikler - men nektet å gi henne medforfatterskap.

- Forskningsjuks Nå har såkalte re-analyser av beinmateriale som Brødholt allerede hadde oppdaget og analysert, blitt  benyttet i hennes to medstipendiaters doktorgradsavhandlinger.

Universitetsledelsen har ikke hindret det.

- Tvert imot. Universitetet sanksjonerer og godtar forskningsjuks, sier Elin Brødholt.

Hun og advokaten forteller at de nå kommer til å skrive til de vitenskapelige tidsskriftene som vil publisere medstipendiatenes artikler, og gjøre oppmerksom på at deler av grunnlagsmaterialet er omstridt.

Kjemper videre Konflikten har tappet Brødholt for energi, og førte til en lengre sykmelding - på bekostning av arbeidet med doktorgraden. Fortsatt venter hun på universitetsledelsens svar på kravet om en tre års forlengelse av stipendiatperioden.

Hun har heller ikke fått svar på kravene om dekkede advokatutgifter, og om at de to medstipendiatene må kreditere henne ordentlig for funn og analyser som de har brukt i sine avhandlinger.

Gulbrandsen sier at de til nå fire forhandlingsmøtene ikke har gitt noen resultater når det gjelder sakens kjerne. Likevel har ikke Brødholt gitt opp å få sin doktorgrad.

- Det er det jeg kjemper for, og jeg skal greie det, sier Elin Brødholt