Skjelett-mysterium løst etter 31 år

Politiet trodde først at levningene som ble funnet i 1991 tilhørte en kvinne. Nå er de fastslått å tilhøre Robert A. Mullins, som forsvant seint på 80-tallet.

DØD: Politiet tror Robert A. Muller ble drept seint på 80-tallet, og varsler full drapsetterforskning. Foto: Privat / Pickaway County-sheriffens kontor
DØD: Politiet tror Robert A. Muller ble drept seint på 80-tallet, og varsler full drapsetterforskning. Foto: Privat / Pickaway County-sheriffens kontor Vis mer
Publisert

Levningene ble funnet på en privat vei av en gruppe jegere i Pickaway County i Ohio i 1991.

Politiet trodde først at de tilhørte en ung urfolkskvinne, på grunn av størrelsen på skjelettet og stedet de ble funnet.

Etter hvert som analyseteknologien og rettsmedisinen avanserte, ble denne hypotesen avkreftet. I 2012, etter å ha trukket ut DNA fra beina, kunne forskere ved University of North Texas konstatere at de tilhørte en mann, som kunne ha hatt forfedre på det indiske subkontinent.

Først nå, ti år seinere, har politiet fastslått den avdødes identitet.

Forsvant på 80-tallet

Gjennombruddet i saken ble annonsert mandag av Pickaway County-sheriffens kontor: Levningene er bekreftet å tilhøre Robert A. Mullins fra Columbus i Ohio.

Hans familie skal ha fortalt etterforskerne at han forsvant rundt årsskiftet mellom 1988 og 1989. Han var da 21 år gammel.

Det skal ha blitt gjort flere forsøk gjennom åra på å finne ham.

- Roberts forsvinning har vært en stor kilde til smerte i livene deres, spesielt for hans avdøde mor, som aldri sluttet å lete etter sønnen, heter det i en uttalelse.

Det er fortsatt høyst uklart hva som har skjedd med Mullins, som ble funnet nedgravd, ikke langt under bakken.

Under en pressekonferanse tirsdag understreket statsadvokat i Ohio, Dave Yost, at etterforskningen fortsatt pågår. Den har status som en drapsetterforskning.

- Vi vet, basert på åstedet, at dette kan ha vært et drap. Og nå har etterforskerne den informasjonen de trenger for å gjøre det de kan best gå ut i gatene, sa Yost, gjengitt av CNN.

- KAN IKKE TA OSS: Russisk droneangrep hylles i russiske sosiale medier - virkeligheten viser et annet bilde: - Må bare bytte dekk. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Laget omfattende slektstre

Som i en rekke andre gamle og uløste politisaker, har genteknologi her spilt en avgjørende rolle for å fastslå den avdødes identitet.

Etterforskerne fikk bistand av selskapet AdvanceDNA, som tidlig i år lastet opp DNA-profilen i flere slektsdatabaser.

- Vi bygget et omfattende slektstre, bestående av over 4000 personer, sa Amanda Reno i AdvanceDNA under pressekonferansen.

Etter omfattende etterforskning, i samarbeid med ni personer som skal være slektninger av Mullins, lyktes selskapet å komme fram til en sterk hypotese om hans identitet.

Hypotesen ble deretter bekreftet gjennom en verifiseringsprosess.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer