Skjelettmysterium i Oslo

Forrige uke fant arkeologer flere skjeletter med krigsskader i Oslo sentrum. - Veldig unikt og sjeldent.

OPPSIKTSVEKKENDE: Flere skjeletter med krigsskader er funnet to meter under bakken i gamlebyen i Oslo. REPORTER: Celina Morken / VIDEO: NIKU Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Våren 2019 startet Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) arkeologiske utgravninger i Oslo i forbindelse med bygging av nye trikkespor i regi av Bymiljøetaten.

Forrige uke gjorde arkeologene oppsiktsvekkende funn i Bispegata. To meter under bakken, midt i Gamlebyen i Oslo, oppdaget de en en mystisk grav hvor det lå tre skjeletter.

- Det som er så unikt med dette funnet er måten skjelettene lå på. Normalt ligger skjelett med armene til siden, over magen eller på brystet. I dette tilfellet lå to av skjelettene med armene over hodet. Det tyder på at individet har blitt holdt i armer og bein og kastet i et hull. Et annet skjelett så ut til å ha blitt rullet ned i graven, sier prosjektleder Michael Derrick til Dagbladet.

I tillegg til skjelettenes spesielle posisjon har de også tegn til skader.

- For oss er det tydelig at kroppene ikke har blitt behandlet med respekt. Blant annet har vi observert kuttskader både i hode og nakke, noe som er tegn på krigsskader, forteller Derrick.

Trolig tilknytning til borgerkrigenArkeologene tror skjelettene kan kobles til borgerkrigen som fant sted i området i åra mellom 1130 og 1240.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer