Våren 2019 startet Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) arkeologiske utgravninger i Oslo i forbindelse med bygging av nye trikkespor i regi av Bymiljøetaten.
Forrige uke gjorde arkeologene oppsiktsvekkende funn i Bispegata. To meter under bakken, midt i Gamlebyen i Oslo, oppdaget de en en mystisk grav hvor det lå tre skjeletter.
- Det som er så unikt med dette funnet er måten skjelettene lå på. Normalt ligger skjelett med armene til siden, over magen eller på brystet. I dette tilfellet lå to av skjelettene med armene over hodet. Det tyder på at individet har blitt holdt i armer og bein og kastet i et hull. Et annet skjelett så ut til å ha blitt rullet ned i graven, sier prosjektleder Michael Derrick til Dagbladet.
I tillegg til skjelettenes spesielle posisjon har de også tegn til skader.
- For oss er det tydelig at kroppene ikke har blitt behandlet med respekt. Blant annet har vi observert kuttskader både i hode og nakke, noe som er tegn på krigsskader, forteller Derrick.

Trolig tilknytning til borgerkrigen
Arkeologene tror skjelettene kan kobles til borgerkrigen som fant sted i området i åra mellom 1130 og 1240.

- Skjelettene lå sammen i en massegrav, som oftest blir benyttet når lik må begraves fort. Derfor har det vært spennende å forsøke å koble det til en historisk begivenhet, sier Derrick, og legger til:
- Vi vet at Håkon Håkonssons saga sier at det i år 1240 var en kamp hvor Håkon Håkonsson ledet birkebeinerhæren i kampen mot hertug Skule Bårdsson. Denne kampen fant tilsynelatende sted rundt St. Hallvards katedral – like i nærheten av der skjelettene ble funnet.
Det vil bli foretatt flere undersøkelser for å kartlegge når og hvor skjelettene egentlig stammer fra, samt hva slags kosthold de hadde og eventuelle sykdommer.
Veldig sjeldent
Massegraver er så sjeldne at arkeologene var veldig overrasket.
- Det er ikke så uventet å finne skjeletter i dette området som ligger i nærheten av St. Hallvards katedral, så vi tenkte ikke noe særlig over det først. Vi behandlet dem som vanlig, gravde dem ut og puttet dem i bokser. Det var ikke før vi så armstillingene og krigsskadene at vi skjønte at dette var noe helt spesielt, sier Derrick.
Arkeologene skal fortsette å overvåke arbeidet tilknyttet til utbygging av nye trikkespor i samarbeid med Oslo Kommune Bymiljøetaten, men prosjektlederen er ikke sikker på om det vil bli flere lignende funn.
- Det er ytterst sjeldent at vi ser noe så spesifikt knyttet til en historisk hendelse, så dette er trolig noe man bare opplever en gang i livet.
