Skjelettstrid kommer opp for universitetsledelsen

Kulturhistorisk Museum må redegjøre i strid om ære og skjeletter.

SKJELETTER I SKAPENE: Bråket ved Kulturhistorisk Museum begynte da doktorgradsstipendiat Elin Brødholt fant dyreskjeletter blant menneskelevningene i De schreinerske samlinger ved Universitetet i Oslo. Foto: John Petter Reinertsen / Samfoto  / NTB SCANPIX
SKJELETTER I SKAPENE: Bråket ved Kulturhistorisk Museum begynte da doktorgradsstipendiat Elin Brødholt fant dyreskjeletter blant menneskelevningene i De schreinerske samlinger ved Universitetet i Oslo. Foto: John Petter Reinertsen / Samfoto / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Striden mellom doktorgradsstipendiat Elin Brødholt og ledelsen ved Kulturhistorisk Museum skal behandles på øyeste nivå ved Universitetet i Oslo.

Partene slåss om hvordan Brødholt skal krediteres for sitt arbeid, etter at hun i 2010 fant dyreskjeletter i vikinggraver fra De schreinerske samlinger.

Meklingstrøbbel
Nå ligger saken i Forskningsetisk utvalg ved Universitet i Oslo. Deretter skal den behandles av toppledelsen på universitetet.

- Det har vært veldig mye fram og tilbake, og jeg har forsøkt å mekle fram en løsning. Det har jeg ikke lykkes med, sier lederen for Forskningsetisk utvalg ved universitetet, professor Svein Aage Christoffersen.

Også ellers har det vært mye fram og tilbake, blant annet med «forsvunne» dyreskjeletter i De schreinerske samlinger, som Dagbladet omtalte i går, og utestengelse fra møter.

Striden begynte da en av Brødholts medstipendiater ville bruke analyseresultatene fra hennes arbeid i en forskningsartikkel, men bare ville kreditere henne i teksten til en tabell.

I sitt meklingsforsøk anbefalte Svein Aage Christoffersen å la Brødholt få status som medforfatter.

Setter frist
- Jeg har liten lyst til å uttale meg om saken nå da den er under behandling, sier Christoffersen til Dagbladet.

I en epost han sendte
partene den 15. mai i år letter han derimot på sløret. Der skriver han at det så langt ikke har kommet fram noe som har fått ham til å vurdere fakta annerledes enn da han i oktober anbefalte å gi Brødholt medforfatterskap.

«Det er mulig det er ting her som jeg har oversett eller ikke forstått», skriver han også, og ber om eventuelle korrigeringer innen 14 dager.

Lover dokumentasjon
I den opphetede striden har museumsledelsen hevdet at dyreskjelettene allerede var kjent av Brødholts medstipendiater da hun fant dem og fikk dem analysert. Professor ved museet, Jan Bill, hevder å ha dokumentasjon på dette, men har ikke villet legge den fram for Dagbladet.

- Den kommer til å bli lagt fram for utvalget, sa han til Dagbladet igår - to dager før utløpet av fristen Forskningsetisk utvalg har satt.

På toppnivå
Når saken er ferdigbehandlet i utvalget, havner den hos universitetsledelsen, står det i Christoffersens epost. Han ber derfor museumsledelsen redegjøre for hva som er gjort for å få en «uhildet og balansert» vurdering av saken.

- Det er mye som står på spill, sier Christoffersen til Dagbladet.
Han forteller at det bare er noen ganske få konfliktsaker, cirka to i året, som ender med full behandling i Forskningsetisk utvalg.

FANT SKJELETTER: Doktorgradsstipendiat Elin Brødholt.
FANT SKJELETTER: Doktorgradsstipendiat Elin Brødholt. Vis mer