- MODERAT: Under møte i Doha i Qatar ble Moaz al-Khatib valgt som leder. BBC lagde fort en profil av Khatib og de skriver blant annet at «Khatib er en høy respektert mann i Syria» som har «moderate» holdninger til Islam. Foto: REUTERS/MOHAMMED DABBOUS/NTB SCANPIX
- MODERAT: Under møte i Doha i Qatar ble Moaz al-Khatib valgt som leder. BBC lagde fort en profil av Khatib og de skriver blant annet at «Khatib er en høy respektert mann i Syria» som har «moderate» holdninger til Islam. Foto: REUTERS/MOHAMMED DABBOUS/NTB SCANPIXVis mer

Skjeller ut amerikanere, jøder, sjiamuslimer og Facebook

Britisk forsker advarer mot Syrias nye opposisjonsleder, som han mener er antisemtitt og kommer med «bisarre» uttalelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sist søndag dannet syriske opposisjonsgrupper en ny paraplyorganisasjon som har fått navnet Nasjonalkoalisjonen av syriske revolusjons- og opposisjonskrefter.

Den nye paraplygruppen for Syrias opposisjon ber om anerkjennelse fra Europa og arabiske land, noe som også vil gi større tilgang til våpen.

Norge er positive Flere europeiske land, deriblant Norge, er positive til den nye sammenslutningen som ble dannet i Doha i Qatar søndag.

Men foreløpig er det blant de vestlige landene bare Frankrike som har valgt å anerkjenne koalisjon som «den legitime representanten for det syriske folket».

BER OM VÅPEN OG ANERKJENNELSE: Den nye paraplygruppen for Syrias opposisjon ber om anerkjennelse fra Europa og arabiske land, noe som også vil gi større tilgang til våpen. Her ved leder Moaz al-Khatib. Foto: AP/OSAMA FAISAL/NTB SCANPIX
BER OM VÅPEN OG ANERKJENNELSE: Den nye paraplygruppen for Syrias opposisjon ber om anerkjennelse fra Europa og arabiske land, noe som også vil gi større tilgang til våpen. Her ved leder Moaz al-Khatib. Foto: AP/OSAMA FAISAL/NTB SCANPIX Vis mer

Både Den arabiske liga og Golfstatenes samarbeidsråd (GCC) anerkjenner den nydannede opposisjonskoalisjonen i Syria som befolkningens lovlige representanter.

- Moderat leder Under møte i Doha i Qatar ble Moaz al-Khatib valgt som leder. BBC lagde fort en profil av Khatib og de skriver blant annet at «Khatib er en høy respektert mann i Syria» som har «moderate» holdninger til islam.

Mohanad Hage Ali fra London School of Economics mener bildet er annerledes.

Ali har publisert en artikkel på Foreign Policys nettsider, hvor han blant annet skriver at Khatib tidligere har kommet med skandaløse uttalelser som er anti-semitiske og til tider «bisarre».

Saddam skremte jødene Ali har gått gjennom nettsiden til Khatib, darbuna.net, og sett på en del av uttalelsene Khatib har kommet med.

ANERKJENNER OPPOSISJONEN: Flere europeiske land, deriblant Norge, er positive til den nye sammenslutningen som ble dannet i Doha i Qatar søndag.

Men foreløpig er det blant de vestlige landene bare Frankrike som har valgt å anerkjenne koalisjon som «den legitime representanten for det syriske folket». Her ved Frankrikes president Francois Hollande. Foto: EPA/IAN LANGSDON/NTB SCANPIX
ANERKJENNER OPPOSISJONEN: Flere europeiske land, deriblant Norge, er positive til den nye sammenslutningen som ble dannet i Doha i Qatar søndag. Men foreløpig er det blant de vestlige landene bare Frankrike som har valgt å anerkjenne koalisjon som «den legitime representanten for det syriske folket». Her ved Frankrikes president Francois Hollande. Foto: EPA/IAN LANGSDON/NTB SCANPIX Vis mer

(Undertegnede snakker eller skriver ikke arabisk, men jeg har likevel valgt å publisere lenkene. Hvis noen har innspill på det som står på nettsidene - gjerne ta kontakt med undertegnede red.anm.).

Blant annet skriver opposisjonslederen
at Iraks diktator Saddam Husseins positive arv er at han «skremte jødene».

Khatib har også publisert andre anti-semtiske påstander på sin nettside. Blant annet beskriver Abdul Salam Basiouni på nettsiden jøder som «gulltilbedere». I en artikkel er jøder beskrevet som «guds fiender».

- Dumme amerikanere Khatib, som selv er sunnimuslim, har også kommet med nedsettende beskrivelser av sjiamuslimer, blant annet skal Khatib ha kritisert sjiamuslimer for å «etablere løgner og følge de».

Noen ganger kommer Khatib med det som Ali beskriver som «bisarre uttalelser». Under tittelen «Facebook - er det en amerikansk-israelsk etterretningsnettside?» skriver han blant annet at etterretningstjenestene i USA og Israel bruker nettsiden til å overvåke brukerne.

Advarer mot Facebook Khatib advarer folk mot å sende informasjon med seksuelt innhold på Facebook, da det senere kan bli brukt til å presse folk til å bli spioner.

ADVARER MOT FACEBOOK: Khatib advarer folk mot å sende informasjon med seksuelt innhold på Facebook, da det senere kan bli brukt til å presse folk til å bli spioner. Foto: AFP/TED ALJIBE/NTB SCANPIX
ADVARER MOT FACEBOOK: Khatib advarer folk mot å sende informasjon med seksuelt innhold på Facebook, da det senere kan bli brukt til å presse folk til å bli spioner. Foto: AFP/TED ALJIBE/NTB SCANPIX Vis mer

Opposisjonslederen beskriver også ofte vesten nedsettende, ifølge Ali. I en artikkel fra 2011 beskriver han blant annet «dumme amerikanere, utspekulerte briter og ondartete franske diplomater».

Dette er bare noen få av de eksemplene Mohanad Hage Ali lister opp i sin artikkel.

Avslutningsvis skriver Ali: «Hvis man ser på alle disse utalelsene til sammen, reiser det ubehagelige spørsmål om al-Khatib virkelig er så moderat som han blir beskrevet i media».

BRED ANERKJENNELSE: Både Den arabiske liga og Golfstatenes samarbeidsråd (GCC) anerkjenner den nydannede opposisjonskoalisjonen i Syria som befolkningens lovlige representanter. Foto: AFP/AL-WATAN DOHA/KARIM JAAFAR/NTB SCANPIX
BRED ANERKJENNELSE: Både Den arabiske liga og Golfstatenes samarbeidsråd (GCC) anerkjenner den nydannede opposisjonskoalisjonen i Syria som befolkningens lovlige representanter. Foto: AFP/AL-WATAN DOHA/KARIM JAAFAR/NTB SCANPIX Vis mer