Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skjeller ut Bondevik

Senterparti-leder Odd Roger Enoksen feller en drepende dom over statsminister Kjell Magne Bondevik og KrF.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han mener Bondevik har sviktet sine politiske idealer når han nå står i spissen for en høyredrening av norsk politikk.

- Enten mente Kjell Magne Bondevik ingen ting med å gå i regjering med Sp og Venstre i 1997, eller så mener han ingen ting med å regjere sammen med Høyre og Venstre.

- Det tyder på at det viktigste for Bondevik er å være statsminister, ikke å holde fast ved politiske verdier, sier Odd Roger Enoksen til Dagbladet.

Om kort tid er det to år siden Bondevik og sentrumsregjeringen gikk av i protest mot at stortingsflertallet krevde bygging av det Bondevik retorisk kalte «sterkt forurensende gasskraftverk».

Skiftet

Seinest i valgkampen holdt Bondevik fast ved motstanden mot de «sterkt forurensende gasskraftverkene».

Men retorikken endret seg da Bondevik ble statsminister for en Høyre-dominert regjering. Nå er han både for å bygge ut Snøhvit-feltet utenfor Hammerfest - og for å bygge gasskraftverk på Vestlandet.

I dag snakker ikke Bondevik om «sterkt forurensende gasskraftverk».

- Bondevik og de øvrige statsrådene i sentrumsregjeringen var enige om at vi ikke kunne leve med å bli pålagt å bygge disse gasskraftverkene. Bondeviks motstand varte helt fram til valget i fjor høst. Men i dag snakker han ikke lenger om «sterkt forurensende gasskraftverk», sier Enoksen.

Gasskraftsaken er langt fra den eneste saken hvor Bondevik har snudd, mener Enoksen.

- Da Bondevik sa ja til å bli statsminister for en høyredominert regjering, sa han samtidig ja til å lede en regjering som rammer Distrikts-Norge, som utarmer offentlig sektor, som privatiserer og konkurranseutsetter viktige områder i offentlig sektor, og som gir skattelettelser til de rikeste, sier han.

Motsatte verdier

Sp-lederen minner om at sentrumsregjeringens grunnpilar var spredning av makt, kapital og arbeidsplasser .

- Dette var vår plattform både i sentrumsregjeringens tid og i opposisjonstilværelsen fram mot stortingsvalget i fjor høst. Nå gjelder de motsatte verdier, sier Enoksen.

- Kjell Magne Bondevik er i dag statsminister for en regjering som sørger for å konsentrere makt og kapital til hovedstaden. Distriktene utarmes, og arbeidsplassene flyttes inn mot sentrum.

Den verste konsekvensen av Bondevik-regjeringens politikk er at den rammer vanlige folk hardest, mener han.

- Kommune-Norge utarmes. Skolene utarmes. Sykehusene har store problemer. Regjeringens politikk legger til rette for en privatiseringsbølge i åra som kommer. Da vil de med penger kunne kjøpe seg bedre tilbud enn de har i dag, men folk med dårlig råd får et langt dårligere tilbud, sier Enoksen.

- Uforståelig

- En av sentrumsregjeringens viktigste saker var utjamningsmeldingen. KrF og Venstre ser ut til å ha glemt den saken. At Høyre ikke er opptatt av utjamning er jeg ikke overrasket over, men at KrF kan være med på det, er uforståelig, sier Enoksen.

- Jeg er forberedt på at KrF og Venstre svarer på denne kritikken med å si at Senterpartiet er fornærmet og føler seg sveket. Det vil jeg tilbakevise på det sterkeste. Mye av det som vil skje de neste fire åra, vil være uopprettelig. Det er jeg glad for å slippe å ha på samvittigheten, sier Enoksen.

DÅRLIG STEMNING: - Det viktigste for Kjell Magne Bondevik er å være statsminister, ikke å holde fast ved politiske verdier, sier Sp-leder Odd Roger Enoksen. Han mener Bondevik har sviktet sine politiske idealer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!