Skjeller ut svenskene

- I realiteten ville svenskene overta Telenor, og få inn norsk kapital i tillegg, sier en dypt skuffet Tormod Hermansen, konsernsjef i Telenor til Dagbladet. Fra begge sider haglet i går beskyldningene om mangel på profesjonalitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På styremøtet i Telenor torsdag ble minstekravene som skulle stilles til videre forhandlinger med Telia utmeislet med bakgrunn i hva som ville være mulig å oppnå på politisk plan i Norge. Her lå blant annet krav om at den norske stat skulle ha en rett til å kjøpe seg opp til 50 prosent av det sammenslåtte selskapet, samt at konsernsjefen skulle være norsk og at styreformannen skulle ha en alminnelig styreformann-funksjon.

Da kravene ble oversendt det svenske næringsdepartementet torsdag ble svarfristen satt til klokka åtte i går morges.
Rett før klokka åtte kom svaret fra svenskene: Nej.

Ville ikke

For svenskene ville ikke godta at den norske siden skulle ha rett til å kjøpe seg opp til 50 prosent av det sammenslåtte selskapet, og ønsket også at den påtenkte svenske styreformannen skulle være arbeidende styreformann, noe som i realiteten ville undergrave konsernsjefstillingen som var påtenkt Tormod Hermansen.

Hermansen bekrefter overfor Dagbladet at svenskene stilte krav om å ha en arbeidende styreformann.

- De ville egentlig ha konsernsjefstillingen. Å innføre en arbeidende styreformann var et forsøk på å vri balansen tilbake igjen til svensk dominans. Dette ville skapt uryddighet og var uakseptabelt ut ifra at vi ønsket klare ansvarsforhold, sier Hermansen.

Ville overta

- Det kunne aldri bli aksept i Norge for et selskap som i realiteten ville bety at Telia skulle overta Telenor, og i tillegg bli tilført norsk kapital, sier Hermansen, og fortsetter:

- Dette skjønte ikke svenskene, som avslørte mangelfull innsikt og forståelse for hva som må til for å lykkes i Norge, både forretningsmessig og politisk. Faktum er at man i Sverige har utilstrekkelige kunnskaper om Norge. Telenor har også bedre innsikt i Telias virksomhet enn omvendt. Telia har i det hele tatt mer å lære av Telenor enn vi har å lære av dem, tordner Hermansen videre.

- Opplever du at svenskene undervurderte den norske siden?

- Som embetsmann i mange år har jeg vært mye i Sverige og liker meg godt der, men de gamle tradisjonene innebærer nok at man ikke ser og forstår at Norge er blitt et meget avansert og post-industrielt samfunn med ambisjoner og trygghet på seg selv. Vi føler oss ikke underlegne. Kan hende forholdene i Sverige er større på noen områder, men i mange ting er vi kommet lenger og lykkes kanskje med noe mer enn svenskene. Det ser vi på langt mer enn den svenske mangelen på OL-medaljer. Jeg opplever at våre svenske venner «vil og vil, men får det ikke til». Det kan ha sammenheng med en mangel på respekt for hva vi får til i Norge, sier Hermansen til Dagbladet.

Etter at samferdselsminister Odd Einar Dørum og Tormod Hermansen i går morges kunngjorde at forhandlingene mellom Telenor og Telias eiere hadde strandet, kom uttalelsene fra den svenske næringsministeren, Anders Sundström, og Telias styreformann, Bengt Westerberg. Sundström uttalte at det var umulig å komme til enighet om at det nye selskapet skulle arbeide etter rent forretningsmessige prinsipper, mens Westerberg sa at mangelen på erfaring med konkurranse og forretningsmessig drift var noe av årsaken til bruddet i forhandlingene.

Politikk


Konsernsjefen i Telia, Lars Berg, uttalte at det ble lagt for mye i symboler og for lite i det forretningsmessige fra norsk side til at en løsning var mulig. Han gikk også langt i å si at det var de politiske overtonene som avgjorde utfallet.
En sterkt provosert Hermansen avviser dette blankt.

Også samferdselsminister Odd Einar Dørum reagerte i går sterkt på påstandene fra svensk side.

- Det virker som at de mener at vi driver telepolitikkens utgave av Bør Børson Oil. Jeg kjenner meg ikke igjen i det landskapet i det hele tatt. Siktemålet var hele tida å skape et tverrnasjonalt selskap basert på likeverd. Vårt krav gikk ut på at vi skulle ha rett til å kjøpe oss opp til 50 prosent fra dag én og ha ryddige og klare ansvarsforhold. Poenget var ikke at Telia skulle sluke Telenor, eller omvendt for den saks skyld. Poenget var likeverd.

SINT OG SKUFFET: Telenor-sjef Tormod Hermansen var skuffet over milliardene som gikk i vasken med forhandlingsbruddet og sinna over beskyldningene fra svenskene.