Skjellsord-diplomati

I denne måneden er det ett år siden Nord-Korea reiste seg og gikk fra forhandlingsbordet. Nå spilles det pingpong med skjellsord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Den amerikanske visepresidenten, Dick Cheney, er et ondskapsfullt monster og et blodtørstig beist, forklarte en talsmann for myndighetene i Pyongyang nylig. Han la til at visepresidenten var «hatet over store deler av verden fordi han hadde druknet deler av verden i blod».

Dette var en reaksjon på en omtale av Nord-Koreas leder, Kim Jong-il, som Cheney kom med i et tv-intervju. Der kalte han Kim Jong-il for «en av verdens mest uansvarlige ledere» og at han «er leder for en politistat med en feilernært befolkning som lever i den ytterste fattigdom».

Dannet president

Og akkurat den bemerkningen kunne neppe oppfattes som en invitasjon til å gjenoppta forhandlingene, mente talsmannen fra Nord-Korea.

Men Pyongyang hadde også merket seg at sjefen selv, president George W. Bush, i motsetning til sin visepresident, faktisk hadde dannelse. På en konferanse nylig omtalte han lederen av Nord-Korea som «Herr Kim Jong-il», så kanskje, under visse omstendigheter, kunne Nord-Korea tenke seg å forhandle likevel. Men det var fortsatt litt problematisk at utenriksminister Condoleezza Rice nylig beskrev Nord-Korea som et «tyranniets utpost», selv om hun har gjort det klart at USA anerkjenner Nord-Korea som egen stat og på ingen måte har planer om å gå til militært angrep.

-  Kjent skrål

-  Fra tid til annen hører vi den type skrål fra Nord-Korea. Det eneste de oppnår er å isolere seg ytterligere, var kommentaren fra pressetalsmannen i Det hvite hus, Scott McClellan.

Forhandlingene som ble avbrutt, foregår mellom de to koreanske statene, Russland, Japan, USA og Kina. Møtene har ikke ført til noe som helst resultat. Nord-Korea har brukt tida til blant annet å lage sketsjer på statsradioen hvor utenriksministeren og forsvarsminister Donald Rumsfeld kjemper om presidentens gunst i Det hvite hus. Condoleezza Rice omtales i radioen både som «struttende høne» og en «heks», mens Rumsfeld, som en gang var en kraftig hane, nå er en «bitte liten hanekylling».

DONALD RUMSFELD: Kalles en bitte liten hanekylling.
DICK CHENEY: Kalles blodtørstig beist.
CONDOLEEZZA RICE: Kalles heks og struttende høne.