Skjelte ut aktor

MYSEN (Dagbladet): Da aktor Tom Danielsen hadde lagt ned påstand om ett års fengsel for KFOR-kaptein Audun Vestli, sprakk det for Mihailov Stojkovski, faren til den omkomne statsråden Radovan Stojkovski.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I rettspausen stormet Mihailov Stojkovski bort til aktor og skjelte ut Danielsen etter noter. Straffekravet var altfor mildt, ropte han, og sa at i Makedonia ville straffen ha blitt langt hardere.

Danielsen forsøkte å forklare at Vestli skulle dømmes etter norsk rett, men at han for lenge siden hadde skrevet og bedt makedonske myndigheter om svar på en rekke spørsmål, blant annet makedonsk rettspraksis på området. Siste gang det ble purret for å få svar på spørsmålene, var så seint som kl. 22.30 tirsdag kveld.

Illsint

Stojkovski avfeide imidlertid Danielsens «brev», og ropte:

- Det er ikke nok å skrive én gang, man må skrive mange ganger, før han illsint forlot rettssalen uten å komme tilbake.

Stojkovski og familiens øvrige representanter har fulgt rettergangen med stor skepsis, og har ikke vært fornøyde med det de har hørt og sett. De har blant annet hatt kritiske merknader til at rettssaken var lagt til Mysen, og ikke til for eksempel Oslo.

- En katastrofe, sa Mihailov Stojkovski til Dagbladet etter at retten var hevet.

I sin prosedyre sa aktor Tom Danielsen at kaptein Audun Vestli bare hadde hatt noe over en times erfaring med å kjøre i Makedonia, og at man måtte kreve en skjerpet oppmerksomhet fra en sjåfør med så lite erfaring i et fremmed land.

Han la ned påstand om ett års fengsel, hvorav seks måneder betinget og fradrag for de 27 dagene Vestli satt i varetekt i Makedonia.

Krever frifinnelse

Forsvareren, advokat Hans Stenberg-Nilsen, hevdet at Vestli var i god tro da han snudde, at det ikke var strafferettslig klanderverdig.

Stenberg-Nilsen pekte på den samstemmige oppfatning fra samtlige vitner om at stedet der Vestli snudde, var et sted der det var lett å ta feil, og påsto full frifinnelse for Vestli.

- Jeg er forberedt på det verste, sa Vestli til Dagbladet, men var likevel lettet over at saken var ferdig.

<B>SINT:</B> Mihailov Stojkovski ble rasende da aktor la ned påstand om et års fengsel.