FORBANNA: Ingvil Smines Tybring-Gjedde er den nye samfunnsberedsskapsminister. I 2011 skjelte hun ut sin nåværende sjef, Erna Solberg. Foto:John Terje Pedersen
FORBANNA: Ingvil Smines Tybring-Gjedde er den nye samfunnsberedsskapsminister. I 2011 skjelte hun ut sin nåværende sjef, Erna Solberg. Foto:John Terje PedersenVis mer

Skjelte ut Erna etter 22. juli:
- Blir direkte uvel

Ingvil Smines er fersk statsråd i Erna Solbergs regjering. Etter terrorangrepet 22. juli var Smines forbanna på sin nåværende sjef.

SVARER PÅ KLIMA-KRITIKK: Ingvil Smines (Frp) ble kalt uegnet, her svarer hun. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer Vis mer

Det er i et portrett i Dagens Næringsliv at Ingvil Smines forteller om e-post-utvekslingen mellom henne og Erna Solberg i etterkant av terrorangrepet 22. juli 2011.

Bakgrunnen var at Erna Solberg hadde omtalt Smines' ektemann Christian Tybring-Gjedde, stortingsrepresentant for Frp, som «en med ekstreme synspunkter» i et intervju med Ullern Avis.

Hele epost-utvekslingen mellom Smines og Solberg er gjengitt i Tybring-Gjeddes bok «Mens orkesteret fortsetter å spille» (2014, s. 214-216).

«Jeg blir direkte uvel av din påstand om at min ektemann; "Christian Tybring-Gjedde er en mann med ekstreme synspunkter"», starter Smines epost-utvekslingen med.

«Du som leder av partiet Høyre burde vite langt bedre enn å forsøke å slå politisk mynt direkte rettet mot en person i en svært sensitiv og krevende situasjon som den vi som nasjon er oppe i nå!» skriver Smines videre.

Krevde beklagelse

I en senere epost, skriver Smines at «Jeg synes en unnskyldning er på sin plass. Hadde du satt deg inn i hva min mann faktisk står for, ville du både bli positivt overrasket og forhåpentligvis beskjemmet over dine egne forutinntatte holdninger».

Smines krever at Solberg rykker ut i Ullern Avis og beklager. Solberg svarer at hun har vært i kontakt med avisa, og at de skriver en beklagelse av ordet ekstrem.

I boka til Christian Tybring-Gjedde står det at denne beklagelsen aldri kom fra Solberg.

Erna: - Brukte feil begrep

Erna Solberg sier følgende om epostene til Dagbladet i dag:

- Avisen (Ullern Avis, journ.anm.) brukte et begrep i artikkelen som ikke var dekkende for det jeg hadde sagt. Og sitatet ble satt i en kontekst som var feil. Da jeg tok kontakt med avisa korrigerte de artikkelen, skriver Erna Solberg i en tekstmelding til Dagbladet.

- Ingvil er en dyktig statsråd og jeg gleder meg til å samarbeide med henne framover, avslutter Solberg.

Christian Tybring-Gjedde, Smines' ektemann, opplevde at han ble utsatt for flere angrep for sine synspunkter i etterkant av 22. juli-angrepet. Blant annet ble hans famøse Aftenposten-kronikk «Drøm fra Disneyland» fra 2010 trukket fram som et bidrag til hatet mot Arbeiderpartiet.

Tybring-Gjedde rykket ut i Aftenposten i august 2011 og beklaget språkbruken i artikkelen.

«Skamme seg»

Smines sier hun var forbanna på Erna Solberg da ekteparet opplevde at Høyre-lederen bidro til å øke presset mot Tybring-Gjedde.

Til Solberg skrev Smines at Erna Solberg kunne komme til å skamme seg.

DN spør om Smines og Solberg er blitt venner igjen:

– Jeg sitter jo her, sier hun og slår smilende ut med armene.

– Vi har snakket ut om det, vi har tilgitt hverandre. Som politiker kan du ikke være langsint. Erna sa; «Ingvil, du er en tigermor». Det er sant. Jeg beskytter alle mine nære, ikke bare familien. Men det er ikke ofte jeg skjeller ut noen. Og det skal jeg kanskje ikke gjøre så mye lenger, sier Smines til DN.

Til Dagbladet i dag sier Smines følgende:

- Dette har jeg lagt bak meg. Det tror jeg også statsministeren har. Jeg har et godt forhold til Erna og jeg gleder meg til å jobbe for henne og denne regjeringen på best mulig måte, skriver samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines i en tekstmelding til Dagbladet