Skjelte ut Mona Juul

Utenriksråd Bjarne Lindstrøm skjelte ut ambassadør Mona Juul over telefon og var i forgårs klar til å ta en endelig beslutning om UDs reaksjon. Men utenriksminister Jan Petersen grep inn og ønsket videre gransking.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det får Dagbladet bekreftet fra to kilder sentralt plassert i UD.

Ekteparet er meget omstridt i UD. Det skyldes de utradisjonelle metodene Juul og Rød-Larsen har brukt for å bygge nettverket som har gitt Norge den sentrale posisjonen i Midtøsten-konflikten. Suksessen skyldes at de to blant annet har brukt uformelle kanaler og dyrket personlige bånd blant både palestinere og israelere.

Suksessen førte til at Mona Juul i en alder av bare 42 år fikk den ettertraktede ambassadørposten i Israel. Selv om hun åpenbart var kvalifisert, skal det nærmest være umulig å bli toppdiplomat før fylte femti år. Utnevnelsen førte umiddelbart til misnøye blant ansatte som følte seg forbigått.

Støttespillere av ekteparet frykter nå at den manglende rapporteringen om prispengene fører til at Juul må slutte som ambassadør. Det kan skje ved at hun blir kalt hjem eller at hun selv føler seg presset til å forlate stillingen. Det vil i så fall ramme Terje Rød-Larsen hardt. Uten Mona ved sin side, vil han ikke kunne fortsette sitt arbeid i regionen, hevdes det.

UTSKJELT: Mona Juul, her med ektemann Terje Rød-Larsen.