TRUET I MARS: Ifølge NRK mottok sentralbordet i R4-bygget i regjeringskvartalet en trusseltelefon fra en mann i mars i fjor. Mannen, som snakket rolig med pen østlandsdialekt skal ha snakket om skyting av AUFere og et manifest.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
TRUET I MARS: Ifølge NRK mottok sentralbordet i R4-bygget i regjeringskvartalet en trusseltelefon fra en mann i mars i fjor. Mannen, som snakket rolig med pen østlandsdialekt skal ha snakket om skyting av AUFere og et manifest. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

Skjelte ut regjeringen, snakket om et manifest og skyting av AUFere

Mannen ringte regjeringens sentralbord fire måneder før terrorangrepene, melder NRK.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er NRK som melder om telefonsamtalen som fant sted i mars 2011, om lag fire måneder før bombeangrepet mot regjeringskvartalet og skytingen på Utøya.

En ansatt ved sentralbordet til regjeringa tok i mot samtalen som hun oppfattet som utskjelling av statsminister Jens Stoltenberg og regjeringa.

Innringeren er i dag ukjent.

- Snakket rolig Avdelingslederen i Departementenes servicesenter (DSS) ønsker på spørsmål fra NRK ikke å uttale seg om det kan ha vært Anders Behring Breivik som ringte sentralbordet med truslene i mars i fjor.

- Det kan jeg ikke uttale meg om, svarer avdelingsdirektør Eva Måge Brown i DSS.

Politiet ønsker heller ikke å gi noen kommentar til NRK om telefonsamtalen i mars av hensyn til etterforskningen.

Mannen som ringte snakket rolig med pen østlandsdialekt. Budskapet hans var skremmende likt det som faktisk skjedde 22. juli, ifølge NRK, som kjenner innholdet i etterforskningsmateriale som avdekker alvoret i oppringningen.

Snakket om Brundtland Han snakket også om et manifest.

Mannen som ringte skal ha ytret seg i svært negative ordelag. I tillegg til utskjellingen av regjeringa og trusselen om å skyte AUFere, omtalte han også tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland.

I avhør med politiet har Anders Behring Breivik fortalt at Gro Harlem Brundtland var hans hovedmål på Utøya 22. juli.

Da han ble forsinket på grunn av et trafikkuhell da han kjørte fra Oslo mot Utøya, byttet han hovedmål til AUF-leder Eskil Pedersen, har han fortalt.

- Kommenterer ikke Som Dagbladet tidligere har skrevet anså Breivik Brundtland som ikonet for alt han hatet så intenst.

På nettet hadde han i debattinnlegg allerede omtalt henne som «landsmorderen».

PST kan ikke kommentere om de var kjent med telefonsamtalen, men på generelt grunnlag slår de fast at absolutt alle trusler mot høytstående politikere skal meldes inn.

- Trusler skal rapporteres til politiet og PST uansett alvorlighetsgrad. Enhver trussel politiet og PST mottar blir sjekket, sier informasjonsrådgiver Siv Alsén i PST til NRK.

BOMBET: Regjeringskvartalet ble hardt skadd under terrorangrepet 22. juli.
Foto: Berit Roald / Scanpix
BOMBET: Regjeringskvartalet ble hardt skadd under terrorangrepet 22. juli. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer