Forbereder seg på kommunekutt

- Skjelver i buksene

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum varsler om et stramt budsjett. Ordførere fra regjeringspartiene forbereder seg på strammere kommunebudsjett. - Vi skjelver i buksene, sier fylkesordfører Jon Askeland (Sp).

STRAMME MENN: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagvold Vedum (Sp) varsler et stramt budsjett for neste år. I kommunene forbereder man seg på kutt. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
STRAMME MENN: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagvold Vedum (Sp) varsler et stramt budsjett for neste år. I kommunene forbereder man seg på kutt. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Denne uka starter regjeringen arbeidet med å spikre statsbudsjettet for neste år.

Statsminister Jonas Gahr Støre fortalte at det blir et «stramt og rettferdig» budsjett da han møtte pressen utenfor kontoret sitt før budsjettkonferansen onsdag morgen.

– Vi kan ikke gjøre som man har gjort i tidligere år, å bare bruke flere oljepenger for å løse utfordringer. Tvert imot må vi bruke mindre, og samtidig har vi store utgifter vi skal betale og store oppgaver å gjøre, sa Støre.

Trygve Slagsvold Vedum har allerede advart i Dagbladet om at oljepengebruken skal kuttes og kaller budsjettet for «trygt». Statsminister Jonas Gahr Støre har sågar varslet at løfter fra Hurdalsplattformen blir avlyst.

Harde prioriteringer

Nå forteller flere ordførere fra regjeringspartiene Ap og Sp om at de er forberedt på en langt tøffere kommuneøkonomi framover.

- For å være helt ærlig så skjelver kommuner og fylkeskommuner litt i buksene nå. Vi er forberedt på at vi må gjøre tøffe prioriteringer, sier fylkesordfører i Vestland, Jon Askeland (Sp).

Inntrykket deles av ordfører i Kristiansand Jan Oddvar Skisland (Ap), som særlig havnet i oppmerksomhetens lys da han stod i konflikt med Ap-ledelsen om oppløsning av kommunen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.