Forbereder seg på kommunekutt

- Skjelver i buksene

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum varsler om et stramt budsjett. Ordførere fra regjeringspartiene forbereder seg på strammere kommunebudsjett. - Vi skjelver i buksene, sier fylkesordfører Jon Askeland (Sp).

STRAMME MENN: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagvold Vedum (Sp) varsler et stramt budsjett for neste år. I kommunene forbereder man seg på kutt. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
STRAMME MENN: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagvold Vedum (Sp) varsler et stramt budsjett for neste år. I kommunene forbereder man seg på kutt. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert

Denne uka starter regjeringen arbeidet med å spikre statsbudsjettet for neste år.

Statsminister Jonas Gahr Støre fortalte at det blir et «stramt og rettferdig» budsjett da han møtte pressen utenfor kontoret sitt før budsjettkonferansen onsdag morgen.

– Vi kan ikke gjøre som man har gjort i tidligere år, å bare bruke flere oljepenger for å løse utfordringer. Tvert imot må vi bruke mindre, og samtidig har vi store utgifter vi skal betale og store oppgaver å gjøre, sa Støre.

Trygve Slagsvold Vedum har allerede advart i Dagbladet om at oljepengebruken skal kuttes og kaller budsjettet for «trygt». Statsminister Jonas Gahr Støre har sågar varslet at løfter fra Hurdalsplattformen blir avlyst.

Harde prioriteringer

Nå forteller flere ordførere fra regjeringspartiene Ap og Sp om at de er forberedt på en langt tøffere kommuneøkonomi framover.

- For å være helt ærlig så skjelver kommuner og fylkeskommuner litt i buksene nå. Vi er forberedt på at vi må gjøre tøffe prioriteringer, sier fylkesordfører i Vestland, Jon Askeland (Sp).

Inntrykket deles av ordfører i Kristiansand Jan Oddvar Skisland (Ap), som særlig havnet i oppmerksomhetens lys da han stod i konflikt med Ap-ledelsen om oppløsning av kommunen.

- Vi ser at neste år blir mye tøffere for oss. Vi har allerede store merkostnader til byggeprosjekter, renter og strøm, sier Skisland.

Kristiansand-ordføreren sier kommunen nå må bruke av oppsparte midler. Han frykter regjeringen vil kutte i realinntektene til kommunene i statsbudsjettet.

- Det blir krevende å håndtere. Jeg er spent på hvor mye de legger inn. I en fase hvor det blir veldig tøft. Vi ser for oss at kommuneøkonomien blir betydelig trangere enn den har vært, sier Skisland.

Den profilerte Sandnes-ordføreren Stanley Wirak (Ap) deler inntrykket om at det blir en strammere økonomi framover.

- Det må strammes inn nå. Økonomien er opphetet. Den største trusselen er inflasjonen, og det går virkelig utover folk med høyere renter. Hvis man skal stramme inn, så må man droppe noe. Det er bare sånn det fungerer, sier Wirak.

- Det er en krevende situasjon, stemmer Paul Johan Malzau i. Han er ordfører i selveste Hurdal, kommunen som både var vertskap for regjeringssamtalen og har gitt navn til plattformen.

Roser Støre

Politikerne Dagbladet har snakket med på grasrota i Ap og Sp sier likevel de har forståelse for at Støre og Vedum må stramme inn livreimen.

- Det er en utrolig vanskelig situasjon med en økonomi som koker over. Da er det tøft at de viser ansvarlighet og unngår at Norge havner i luksusfellen. Det motsatte er å være oljedopa og smøre på med fullt kull. Da smeller det, sier Askeland.

Sp-toppen vil derfor ikke kritisere Støre og regjeringen for at løfter fra Hurdalsplattformen nå ligger an til å ryke.

- Jeg vil tvert imot gi Støre honnør. Han viser ansvarlighet i praksis, sier Askeland.

Hans partikollega, ordfører i Indre Østfold, Saxe Frøshaug (Sp), har vært talspersonen for ordføreropprøret mot regjeringen for sterkere tiltak mot strømkrisa. I denne sammenheng gir han i stedet støtte til egen regjering, sier Frøshaug.

- I den situasjonen Norge er i nå, så har jeg stor forståelse for at regjeringen må prioritere annerledes enn planene var for et år siden. Det er helt naturlig at noen av punktene i Hurdalsplattformen skyves ut i tid.

- Står respekt av det

Ordføreren i Hurdal mener framstillingen om at løftene er avlyst er misvisende.

- Det er litt for tidlig å si det. Det kan ikke Støre bare vedta der og da. Jeg forventer en god dialog og prosess innad i regjeringen, sier ordfører Paul Johan Malzau, fra Vedums eget parti, Sp.

Ordføreren i Sandnes sier han er stolt av at hans partikollega Støre tør å være tydelig på at det blir kutt.

- Vi har en krig i verden, og en krise på energi. Det å tørre å gå ut å si det står det respekt av, sier Wirak.

I Indre Østfold er Saxe Frøshaug mener regjeringen nå må «spisse innsatsen» og prioritere de områdene som «brenner mest».

- De må få ned prisveksten som rammer både husholdninger og næringsliv. Det aller viktigste i den situasjonen vi står i er at regjeringen raskt får på plass en strømstøtteordning for næringslivet som sikrer at levedyktige bedrifter i dette kan landet klarer å holde hodet over vannet.

Svarene på hvilken økonomi regjeringen vil gi kommunene neste år kommer når de legger fram sitt forslag til statsbudsjett for Stortinget 6. oktober.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer