Skjelvet tok barna

Fortvilede foreldre grov med bare hender i ruinene av skolen i byen Balakot nord i Pakistan. De kunne høre barna rope på dem fra ruinene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Taket på den private skolen Shaheen i Balakot falt bare sammen da jorda rystet klokka ti på ni lørdag morgen. Inne i skolen var 650 elever.

-  Vi satt i klasserommet da det skjedde. Vi forsøkte å reise oss og løpe ut, men alt bare falt sammen. Jeg ble liggende under ruiner med bare hodet fritt. Der er mange flere der inne, forteller tenåringen Busra.

Byen Balakot i den pakistanske delen av Kashmir var blant de hardest rammede i jordskjelvet som i går ble oppgradert til 7,7 på Richters skala. Byen hadde 20 000 innbyggere. I går kveld var 2 500 av dem funnet døde.

Opptil 30 000 døde

Fra oven ser det ut som byen er knust av en enorm valse.

Så mange som 30 000 mennesker være døde etter jordskjelvet i Pakistan.

Innenriksminister Aftab Sharpao opplyste at så langt er 19 136 rapportert omkommet. 42 397 er skadd.

-  Dødstallene stiger for hver time, opplyste han på en pressekonferanse i går.

MISTET SINE BARN:  En kvinne sørger over sine og andres døde barn i den isolerte byen Lalakot, ni mil nord for Islamabad. Innbyggerne her har ikke fått noen hjelp og graver med sine bare hender etter overlevende inne i ruinene av skoler og boliger. Foto: B.K. Bangash/AP.
MISTET SINE BARN: En kvinne sørger over sine og andres døde barn i den isolerte byen Lalakot, ni mil nord for Islamabad. Innbyggerne her har ikke fått noen hjelp og graver med sine bare hender etter overlevende inne i ruinene av skoler og boliger. Foto: B.K. Bangash/AP. Vis mer

Skolene var dårlig bygd

Svært mange av de omkomne var barn og ungdom. Store og dårlig bygde skoler bare raste sammen over dem. I landsbyen Garhi Habibulla nord i Mansehra-distriktet hentet redningsarbeidere ut 250 døde skolejenter. I Muzaffarabad grov pårørende og soldater i ruinene av byens skoler og hentet ut døde elever.

Bare i denne byen, som er hovedstad i den pakistanske delen av Kashimir, er dødstallene totalt kommet opp i 11 000 mennesker, opplyste lokale myndigheter i går.

60 prosent av storbyen ligger i ruiner.

I Balakot venter innbyggerne fortsatt på hjelp. Jordras utløst av skjelvet stengte veiforbindelsen opp i det bratte fjellandet og Pakistans militære har så langt ikke klart å fly inn verken redningsmannskaper eller forsyninger.

-  Ingen har kommet for å hjelpe oss. Vi kan ikke gjøre dette uten hjelp, sier Faizan Farooq (19) til AP. Han sto utenfor ruinene av et fireetasjers skolebygg der mange av hans venner ble fanget.

-  I starten hørte jeg barn som ropte om hjelp, men nå er det ikke lenger tegn til liv, sier han.

UTSLETTET: Byen Balakot ligger jevnet med jorda etter jordskjelvet. Byens to skoler kollapset over elevene lørdag morgen og flere hundre barn ble fanget inne i ruinene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer