- TAR AVSTAND: Sverigedemokratene er rasende på SVT etter at de gikk offentlig ut og tok avstand fra noen av kommentarene som Åkesson kom med under integrerings- og innvandringsdelen av partilederdebatten. Video: SVT. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

- Skjemmer bildet av et av verdens mest solide valgsystemer

Sverigedemokraterna har besluttet å anmelde SVT til OSSEs valgobservatører.

I en pressemelding skriver Sverigedemokraterna at deres partileder, Jimmie Åkesson, og resten av partiets medlemmer vil boikotte SVT til etter valget. Partiet har også valgt å anmelde kanalen til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europas (OSSE) valgobservatører, ifølge Aftonbladet.

SDs anmeldelse til OSSEs valgobservatører vil trolig ikke få store konsekvenser. Det sier Eirik Holmøyvik, professor ved Det juridiske fakultet på Universitetet i Bergen.

Holmøyvik er også Norges representant i Europarådets Veneziakommisjon. Kommisjonen evaluerer valgrådgiving i Europa, og bistår i valgobservasjon sammen med OSSE.

- Dette skjemmer bildet av et av verdens mest solide valgsystemer, sier han til Dagbladet.

Totalvurdering

Holmøyvik forteller at det er viktig å forklare OSSEs rolle: De er en mellomstatlig organisasjon som overvåker alle valg i Europa. De følger med at landene overholder valglovgivingen og medias rolle i valget. Til slutt kommer de med en rapport.

Han antar at det allerede er valgobservatører i Sverige, som vil legge merke til krangelen mellom SD og SVT.

- Kravet er at statskanalen skal være nøytral. Men OSSE må gjøre en totalvurdering av kontekst, omfang og hvordan SD har sluppet til i media ellers i valget.

Dermed vil ikke gårsdagens hendelse bli viet mer enn en fotnote i rapporten, mener Holmøyvik, som også sier at OSSE høyst sannsynlig vil konkludere med at valget gjennomføres etter internasjonale standarder.

Boikott

Avgjørelsen om å boikotte SVT kommer nesten et døgn etter at kanalen tok avstand fra hans kommentarer under gårsdagens direktesendte valgkampdebatt.

- Vi må stille oss spørsmålet: Hvorfor er det så vanskelig for disse menneskene å få jobb? Jo, fordi de ikke er svensker. De passer ikke inn i Sverige og da er det vanskelig å få jobb, sa Åkesson.

Til voldsom protest fra Centerpartiets leder, Annie Lööf. Hun slo neven i bordet da hun hørte kommentaren.

- Hvordan er det du uttrykker deg? Sa hun, hvorpå Åkesson fortsatte å prate.

- Da må man få forutsetninger for å bli nettopp svensk, sa Åkesson.

Tok avstand

Etter debatten gikk SVTs programleder ut og sa at Åkessons uttalelser i integreringsdebatten var «grovt generaliserende», og at «SVT tar avstand fra det».

Det fikk Åkesson til å rase: «Det er knapt to døgn til valglokalene stenger, og så velger statskanalen å blande seg i debatten med å «ta avstand» fra en partileders standpunkt. Det er en skandale».

Hendelsen førte til et krisemøte mellom SVT og SD i formiddag. Lørdag ettermiddag sendte partiet ut en pressemelding hvor de opplyser om at Åkesson boikotter kanalen.

Boikotten gjelder både lørdag kveld og på selve valgdagen søndag.

Hovedårsaken

Hovedårsaken til at partiet nå velger å si nei til alle intervjuer med SVTs reportere, er ifølge pressemeldingen at de reagerer på en uttalelse fra Eva Landahl, ansvarlig redaktør for SVTs valgprogram.

- Han pekte ut innvandrere som en gruppe som ikke kan bli svensker, sa Landahl til Expressen. Dette mener partiet er løgn.

I en artikkel på SVTs nettsider har Eva Landahl valgt å klippe bort en del av Åkessons uttalelse, hvor han sier at innvandrere skal gis forutsetninger til å bli en del av det svenske samfunnet, skriver Expressen.

Ved å klippe ut den aktuelle delen av Åkessons uttalelse, blir det vanskelig å forstå sammenhengen i hva partilederen faktisk sa under debatten, mener partiet.

Etter intervjuet med avisa, har Landahl gått ut og beklaget at hun sa feil. Det hun mente å si var at Åkesson «pekte ut innvandrere som en gruppe som ikke er svensker».

Beslutningen

Eva Landahl, ansvarlig redaktør for SVTs valgprogram, har bekreftet til Expressen at det var hennes beslutning å markere avstand fra Åkessons uttalelse.

Landahl viser til at SVT tidligere er blitt felt i svenske Granskningsnämnden fordi kanalen tidligere ikke har tatt nok avstand fra denne typen uttalelser.