Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Strippeklubb i Trondheim

Skjenkestopp for strippeklubb

Eier Atle Maaø varsler omkamp etter bystyrevedtaket.

STRIPPEKLUBB: Dreams Showbar i Trondheim står i fare for å miste skjenkebevillingen sin. Foto: Privat
STRIPPEKLUBB: Dreams Showbar i Trondheim står i fare for å miste skjenkebevillingen sin. Foto: Privat Vis mer
  • Artikkelen ble først publisert 5. juni, men er oppdatert og utvidet etter Trondheim bystyres vedtak 17. juni.

Da coronakrisa rammet som hardest, fikk strippeklubben kontantstøtte fra regjeringen.

Men varaordføreren i Trondheim har lenge kjempet for å kutte skjenkebevillingen til Dreams Showbar - den eneste strippebaren i Trondheim.

Det finner ikke eier og daglig leder Atle Maaø seg i.

- Det er svært ironisk at vi midt i coronakrisen mottok flere hundre tusen kroner i krisehjelp fra staten, og nå ønsker Trondheim kommune å ta fra oss driftsgrunnlaget gjennom å stanse skjenkebevillingen vår, sier eieren til Dagbladet.

- Regner ikke med å stenge

Han viser til at varaordfører i Trondheim, Mona Berger (SV), 2. juni fremmet et forslag om at det ikke tillates skjenkebevilling for utesteder som fører stripping som underholdningskonsept.

Samme dag ble forslaget godtatt av arbeids- og sosialkomiteen.

Om kvelden 17. juni vedtok bystyret i Trondheim en ny skjenkeregel som innebærer at strippeklubben ikke vil få fornyet skjenkebevilling i kommende fireårsperiode, som starter 1. oktober. Vedtaket er omtalt av avisa Nidaros.

- Vi regner ikke med å stenge dørene 1. oktober, er eier Maaøs umiddelbare reaksjon på vedtaket.

Han sier i en pressemelding at han ikke er overrasket over vedtaket, som ble fattet med et flertall med Ap, Sp, MDG og SV, men reagerer på grunnlaget bak forslaget.

TRONDHEIM: Atle Maaø har drevet strippeklubb i Trondheim i 18 år. Foto: Privat.
TRONDHEIM: Atle Maaø har drevet strippeklubb i Trondheim i 18 år. Foto: Privat. Vis mer

- De kan ikke bruke alkoholloven til å gi næringsforbud til en bransje, bare for de ikke liker den, sier han, og legger til:

- Vi hadde jo et lite håp om at mer næringsvennlige partier som Sp og Ap skulle trekke i bremsen, spesielt etter at både NHO og Fellesforbundet ga oss sin støtte, men her har SV tydelig fått viljen sin, som er å få prøvd et slikt vedtak for Fylkesmann og rettsapparat.

Håper på midlertidig bevilling

Dreams Showbar vil nå konferere med sine jurister om det ikke er mulig å gå i dialog med kommunen og likevel få en midlertidig bevilling inntil saken er ferdigbehandlet hos Fylkesmannen og en eventuell påfølgende behandling i rettsapparatet.

Maaø merker seg at det ble 33-33 i voteringen.

- Dette viser at de rødgrønne ikke er unisone på at det er riktig ikke å la oss drive videre mens saken behandles. Dette for å unngå unødige erstatningssaker i kjølevannet av vedtaket dersom retten kommer til at å ta fra oss bevillingen ikke er riktig i forhold til alkoholloven, sier strippeklubbeieren.

Vant fram i Larvik

Maaø sier han ser fram til Fylkesmannens avgjørelse, da det finnes en liknende sak i Larvik, der kommunen avslo en søknad utelukkende begrunnet i konseptet stripping i 2008, ifølge ham.

- I to runder uttalte Fylkesmannen i Vestfold at et avslag på bevilling utelukkende begrunnet i stedets konsept ikke var et gyldig vedta,k og kommunen måtte gi stedet bevilling på lik linje med andre lovlige virksomheter, sier 62-åringen.

Han legger til at dersom ikke lovlighetskontrollen viser at dette blir feil anvendelse av alkoholloven, vil et avslag på bevilling bli prøvd for retten.

- Merkelig prioritering

Maaø synes også det er merkelig prioritering fra Trondheim kommune å prøve saken nå, all den tid store deler av utelivsbransjen sliter etter en periode med coronastengt.

- Jeg syns byens befolkning skal notere seg at byens varaordfører synes det er viktig å få stengt en lovlig bedrift i disse vanskelige tider, sier strippeklubbeieren.

- Bystyret må forstå at norske lover fattes i Stortinget, og ikke her i Trondheim. Nå forsøker de å gi næringsforbud til en bransje som, ifølge Stortinget, er lovlig, og innføre en lokal lov fordi de ikke liker oss, sier Maaø.

- En varslet sak

Det er ikke varaordfører i Trondheim kommune, Mona Berger (SV) enig i.

Hun skjønner at Maaø reagerer på at dette kan komme til å skje rett etter coronakrisa, men sier at de ikke gjør forskjell på hvem som fikk støtte under pandemien.

- Uansett er dette en varslet sak som vi hele tida hadde planlagt. Vi har ikke som ønske å ødelegge for seriøse aktører, men vi mener at aktørene kan klare seg uten stripping som underholdningskonsept, sier Berger til Dagbladet.

Hun viser til at SV i 2016 prøvde å få til et lokalt vedtak om at det ikke skulle tillates skjenkebevilling for utesteder som fører stripping som underholdningskonsept. Den gangen lyktes de ikke.

- «Payback time»

- SV må ha forlangt å få med dette i den politiske plattformen, og nå virker det som at det er «payback time» lokalt, svarer eier Maaø.

Varaordføreren mener dette umulig kan komme som en overraskelse på eieren.

- Det er en gammel SV-sak, og når vi fikk det inn i plattformen for styringa av byen høsten 2019 var vi tydelig på at det ikke var noe som ville skje umiddelbart, men at det var noe vi kom til å gjøre når skjenkebevillingene skulle opp til behandling. Vi vil forsøke å stoppe en bransje vi mener er diskriminerende og kvinneundertrykkende, sier Berger til Dagbladet.

Hun viser til en dom fra Gulating lagmannsrett, som hun hevder sier at en kommune har rett til å innføre en slik regel dersom kommunen ønsker det.

- I dommen fra saken i Sandnes er hensynet til ansatte, barn og unge, samt likestilling og diskrimineringshensyn trukket fram. Jeg skjønner ikke at det ikke skal være relevant i Trondheim, når det er relevant i Sandnes, sier hun.

Får støtte av flere aktører

Det synes ikke Maaø det er hold i. Han har drevet strippeklubb på samme adresse i 18 år, og er villig til å gå til søksmål mot kommunen om loven trer i kraft.

- Etter å ha konsultert med våre juridiske krefter føler vi oss 99,9 prosent sikre på at vi vil slå kommunen i en eventuell rettssak. Våre advokater sier at det står i alkoholloven at man bare kan nekte bevilling på saklig grunnlag, men ikke fordi de ikke liker oss.

Maaø viser også til at både politiet, Fellesforbundet, NHO Reiseliv og Trondheim Næringsforening støtter dem.

- Hvis et foretak driver lovlig virksomhet, kan ikke politiet sette begrensninger på grunn av foretakets konsept. Så lenge stripping er lovlig i Norge, bør de behandles som alle andre skjenkesteder/søknadspliktige, står det i et skriv fra politiet, ifølge avisa Nidaros, som omtalte saken først.

- Vi oppfordrer til at de skal føre en annen virksomhet. De er en seriøs aktør på alle andre områder enn at de fører stripping som underholdningskonsept. Det viser at de har mulighet til å drive utestedet uten stripping som konsept, og nå har de også fått tid til å omstille seg, svarer varaordfører Berger.

- Politisk hestehandel

Som en del av regjeringens coronatiltak har strippeklubben vært stengt siden 12. mars.

- Vi opplever det som maktarroganse når politikerne ikke vil høre på sine egne. Det føles som at vi har blitt et offer for en politisk hestehandel, sier strippeklubb-eieren.

Maaø sier de nå har gyldig bevilling til 30. september. Om de blir fratatt ny skjenkebevilling, vil det derfor gjelde fra 1. oktober.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!