Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skjennepreken fra Tsjernomyrdin

NEW YORK (Dagbladet): - Verden har aldri vært nærmere en kjernefysisk krig. Det er umulig å snakke om fred så lenge bombene faller, skriver Russlands spesialutsending Viktor Tsjernomyrdin i Washington Post og truer med å bryte alt samarbeid med USA og Vest-Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kom Tsjernumyrdin til Beograd for nye samtaler med Jugoslavias president, Slobodan Milosevic. Men ifølge russiske kilder hadde han ikke med seg noen nye forslag etter fire dagers samtaler i Moskva med USAs viseutenriksminister Strobe Talbott and EUs Balkan-utsending Martti Ahtisaari.

Samtidig skriver tidligere president Jimmy Carter i New York Times at det er umoralsk å forsette bombingen over Jugoslavia. Søndag forsvarte president Bill Clinton NATOs bombing i New York Times, og Tsjernomyrdins artikkel er et direkte svar til Clinton, trolig ført i pennen før Milosevic ble tiltalt i Haag.

Media-politikk

Tsjernomyrdin kritiserte Clinton for å skrive at Russland er i ferd med å hjelpe NATO til å nå sine mål i Jugoslavia. Stopper ikke NATO bombetoktene vurderer Tjernomyrdin å stoppe alle forhandlingsforsøk, stoppe alt militært og teknologisk samarbeid med USA og Vest-Europa, avvise Start II-avtalen og bruke Russlands veto i FN. Tsjernomyrdin regner med Kina og India som støttespillere i FN.

Viseutenriksminister Strobe Talbott, har reagert på artikkelen til Tsjernomyrdin. Særlig på truslene om å trekke seg fra fredsforhandlingene hvis ikke NATO stopper bombingen av Jugoslavia.

- Jeg har sittet sammen Tsjernomyrdin og forhandlet hele uka, og jeg foretrekker hans evner som forhandler, ikke hans evner som journalist, er Talbotts kommentar til Reuters.

Ironisk nok virker det som topp-politiske forhandlinger er flyttet over til avissidene i USA. I tillegg snakker Clinton direkte til kosovoalbanerne på i radiokanalen Voice of America.

«Sannheten er at Russland ikke har påtatt seg å forhandle mellom NATO og Beograd for å sikre NATOs strategi og gjøre Kosovo til et NATO-protektorat, slik Clinton skriver. Disse NATO-målene går på tvers av Russlands krav. Vi vil ha en FN-ledet hær i Kosovo med Jugoslavias uavhengighet intakt», skriver Tsjernomyrdin og understreket at kontakten mellom USA og Russland er satt tilbake mange tiår etter bombeangrepene begynte i mars.

Umoralsk USA

Tilbakeslaget er særlig på det moralske plan. Russerne hadde begynt å se på USA som et ekte demokrati som var et eksempel til etterfølgelse. Det er det ikke lenger, skriver russeren og sammenligner bombeangrepene over Jugoslavia med russiske stridsvogner som knuste opprøret i Tsjekkoslovakia i 1968.

Hvordan kan man forsvare at tusenvis av uskyldige sivile drepes fordi en eneste mann tar feil? Skal hele landet jevnes med jorda? spør russeren og advarer på det sterkeste mot bakkestyrker.

Jimmy Carter angriper også USA og NATO. Luftkrigen har virket mot sin hensikt. Det er både brutalt og meningsløst at et økende antall sivile blir drept. Har vi helt glemt veien til fred, skriver han.

Carter kritiserer president Bill Clinton og NATO for det han kaller deres forsøk på å finne en snarvei til fred. Resultatet har virket mot sin hensikt og gjort sivile til krigens ofre, skriver han.

Det er særlig brukt av klyngebomber Carter angriper:

«USAs iver etter å bruke klyngebomber, som er laget for å drepe eller treffe mennesker, er fordømt over hele verden og ødelegger vårt lands renomme.»

Tre valg igjen

Han legger vekt på at USA og NATO har forbigått FN og Sikkerhetsrådet og at det gjør en rekke nasjoner fiendlig innstilt til luftkrigen og hindrer dem i å være med som tredjepart i fredsforhandlinger.

Fra å bombe militære mål er luftkrigen endt opp som en krig mot sivile mål og folk i Jugoslavia lever snart som huleboere uten strøm, vann og matforsyninger.

Han skriver at 25000 flytokt og 14000 raketter og bomber over Serbia ikke har vist noen framgang for de allierte. Nå er det bare tre valg igjen:

1. Fortsette bombingen til Jugoslavia er totalt ødelagt.

2. Stole på at Russland finner en fredsløsning ved indirekte diplomati.

3. Sende bakkestyrker inn og akseptere at amerikanere kan bli drept.