Skjer hvert 1000. år

Nasjonalparken Death Valley, verdens varmeste sted og Nord-Amerikas tørreste plass, har den sista uka hatt flom som bare oppstår en gang hvert tusende år, ifølge meteorologer.

FLOM: Ekstreme mengder vann i Death Valley har ført til flom og store ødeleggelser av både natur og infrstruktur i nasjonalparken. Foto: Reuters / NTB
FLOM: Ekstreme mengder vann i Death Valley har ført til flom og store ødeleggelser av både natur og infrstruktur i nasjonalparken. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Death Valley er kjent for å være det varmeste stedet på kloden, og den tørreste plassen i Nord-Amerika. Dalen er en del av Mojaveørkenen, og ligger i det sørlige California, nær grensa til Nevada, USA.

Ingen andre steder i verden har målt høyere temperatur, ifølge National Park Service. I juli 1913 ble det målt 57 grader i Furnace Creek.

De siste dagene har imidlertid kraftig regn utløst flom i nasjonalparken.

Henger sammen

Ifølge meteorologer og parkfunksjonærer er dette en situasjon som bare oppstår hvert 1000. år, skriver The Guardian.

Totalt har USA opplevd fire flomhendelser i sommer, som alle kategoriseres som «1 i hvert 1000. år», ifølge Forbes. Det vil si at det er 0,1 prosent sjanse for at det skjer, ifølge National Park Service.

- Jeg finner det interessant hvordan økt sannsynlighet for tørke, ikke betyr at vi får mindre nedbørsperioder. I Norge forventer vi for eksempel mer regn de neste åra, men det utelukker ikke muligheten for perioder med økt tørke, sier klimaforsker Kalle Nordling til Dagbladet.

Ifølge FNs klimakonvensjon har gjennomsnittstemperaturen på jorda allerede økt med 1,1 grader siden rundt 1750, og de siste åra har temperaturen steget raskere enn noen gang. Det skyldes ifølge FN menneskeskapte klimagassutslipp.

Med mindre det blir gjort drastiske grep er oppvarmingen ventet å øke raskere og kraftigere med tida.

Nordling forteller at varmere luftmasser holder mer vanndamp i luftmassen, som er en konsekvens av klimaendringer. Dette fører til hyppigere tilfeller av ekstremvær, som vi nå ser i for eksempel Death Valley.

75 prosent av årlig nedbør

Til den engelske avisa The Guardian har eksperter ved Nasas jordobservatorium uttalt at det på bare tre timer kom nedbør tilsvarende 75 prosent av det årlige gjennomsnittet i Death Valley.

Tidligere denne uka var flere hundre mennesker «strandet» i parken, da veiene var uframkommelige. Alle sammen har nå kommet seg ut av området.

Ingen personer er rapportert skadd som følge av uværet.

«STRANDET»: Tidligere i uka var flere hundre personer igjen i parken, uten mulighet for å komme seg ut. Nå er alle ute igjen og ingen rapportert skadd. Foto: Reuters / NTB
«STRANDET»: Tidligere i uka var flere hundre personer igjen i parken, uten mulighet for å komme seg ut. Nå er alle ute igjen og ingen rapportert skadd. Foto: Reuters / NTB Vis mer

Som følge av massive mengder nedbør har både naturen og infrastrukturen blitt påført store skader.

ifølge National Park Service er de fleste veier i området fortsatt stengt.

Miljøet i Death Valley blir beskrevet som ekstremt, blant annet på grunn av de høye temperaturene.

Mike Reynolds, en ansatt i parken, har uttalt at det vil ta lang tid å gjenoppbygge parken slik den har vært. Været som har vært i parken den siste tida er rekord for denne tida av året, da august ofte er en måned med lite nedbør.

- Veldig bekymret

Nordling peker på at studier viser til at kraftig nedbør blir mer hyppig i California-regionen, og han støtter meteorologen Daniel Bercs påstand om at dette er en situasjon som bare oppstår hvert 1000. år, basert på forskning.

Klimaforskeren er bekymret for klimaendringene, og hvordan samfunnet skal takle og tilpasse seg forandringene.

- Jeg er veldig bekymret. Med økende ekstremvær og flere skogbranner vil det bli problematisk å håndtere. Det er de to faktorene med størst konsekvenser, og jeg er bekymret for hvordan samfunnet skal tilpasse seg.

FLOM: Minst åtte omkom i flom i Sør-Korea. Video: Twitter Vis mer

Han legger til at han også er bekymret for korallrevene, samt hyppigheten av tørke også lenger nord, og hva slags konsekvenser det har for blant annet sopp.

- Sopp er personlig viktig for meg fordi jeg liker å spise dem, men ikke desto mindre en del av økosystemene, avslutter Nordling.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer