- Skjer over hele linja

Over hele landet melder sykepleiere at de risikerer å bli fratatt ferie og fridager. Sykepleierforbundet forteller også at mange føler de ikke kan si nei til å jobbe ekstra.

SLITEN: Sykepleier Madeleine Håkonsen forteller om enorm pågang av pasienter på akuttmottaket. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SLITEN: Sykepleier Madeleine Håkonsen forteller om enorm pågang av pasienter på akuttmottaket. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

- Folk er veldig slitne. Vi er litt oppbrukt.

Det sier sykepleier Madeleine Håkonsen ved akuttmottaket på Sykehuset Telemark i Skien. Nå går hun i uvisshet om hun må droppe familieplaner og jobbe ekstra i jula.

Fredag ble det kjent at Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø trekker tilbake fridager fra de ansatte. Det var Nordlys som omtalte saken først.

Men sykepleierne, legene og de andre ansatte på Nord-Norges sykehus er langt fra alene. Nå strømmer meldingene inn fra alle deler av landet til Norsk Sykepleierforbund.

- Piskes

Leder Lill Sverresdatter Larsen tar imot mange av beskjedene fra frustrerte sykepleiere.

- Det som skjer andre steder er at avspasering og fleksitid trekkes tilbake. Mange plasser er det sånn at man ikke få lov å ta ferie sånn som planen var, og at den trekkes tilbake.

Larsen forteller at de ser tilsvarende praksis som på UNN over hele landet.

- PISKES: Lill Sverresdatter Larsen , leder av Norsk Sykepleierforbund, får tilbakemeldinger om at medlemmer må jobbe mye ekstra i julen. NHO. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- PISKES: Lill Sverresdatter Larsen , leder av Norsk Sykepleierforbund, får tilbakemeldinger om at medlemmer må jobbe mye ekstra i julen. NHO. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- At man sjonglerer med ferien det gjelder over hele linja. Det er rett og slett på grunn av mangel på sykepleiere, og en ekstrem mangel på intensivsykepleiere. Det skjer absolutt over alt, sier Larsen og fortsetter:

- Allerede utslitte sykepleiere blir pisket. Det er veldig kortsiktig. Det nytter ikke med pisk.

Ifølge sykepleierforbundet er det flere sykehus og kommuner som trekker tilbake fridager, eller vurderer å gjøre det, på samme måte som på UNN.

  • Diakonhjemmet sykehus i Oslo: Varslet om mulig inndragelse av fridager og pålagt overtid
  • Kristiansund kommune: Sendt varsel om mulig inndraging av ferie for én enhet.
  • Askøy kommune: Ferie og avspasering kan bli inndratt, gjelder både dagarbeidstid og turnus.

- Har ikke inndratt

Diakonhjemmet opplyser at det stemmer at de varslet om at ferie kan bli inndratt i forbindelse med at sykehuset gikk i gul beredskap i midten av desember. De sier at det likevel ikke er fattet en generell, overordnet beslutning ved sykehuset om at ferie skal inndras for noen eller for alle.

Kommunalsjef i Kristiansund kommune Siv Iren Andersson sier det er ukjent for henne at det er snakk om å inndra ferie for de ansatte. Hun opplyser at de har jobbet med en beredskapsplan for ekstraordinære tiltak de siste ukene.

BOOSTER: FHI-direktør Camilla Stoltenberg om den økende graden av sykehusinnleggelser av personer i aldersgruppen 45-64 år. Video: Signe Elise Stenersen / Reporter: Marthe Lien Vis mer

Askøy kommune skriver i et svar at de ikke har inndratt ferie for de ansatte, men at de har diskutert tiltak med de tillitsvalgte. Hvis situasjonen blir alvorlig kan avtalt avspasering bli inndratt, og fridager kan i ytterste konsekvens bli trukket tilbake.

På Sykehuset Telemark i Skien forteller sykepleier Madeleine Håkonsen om en overveldende situasjon, som har blitt forverret av coronapandemien.

- Det er en økt flom av pasienter. Pandemien kommer oppå en situasjon som er presset og hektisk. Nå har vi i snart to år stått med munnbind og smittevernutstyr.

- Frivillighet med hermetegn

I tillegg til situasjonen der det er snakk om å inndra ferie og fridager på kort varsel, er det mange sykehus og kommuner som gjør bruk ordninger som pålagte ekstravakter, pålagt overtid og avspaseringsnekt.

  • Ahus: Har utvidet alminnelig arbeidstid, foreløpig frivillig og ikke pålegg
  • St. Olav: kompensasjon for å flytte/utsette feriedager eller jobbe i en annen klinikk. Også kompensasjon for å ta ekstravakt
  • Drammen sykehus: Samtlige ansatte på intensiv har fått varsel om at de blir pålagt 1-2 vakter ekstra i jula utover oppsatt turnus. Alle vaktene kompenseres. Andre steder på Drammen har ansatte fått trukket tilbake ferien fordi de må jobbe på covid-post (omdisponert fra poliklinikk)
  • På Hammerfest og sykehuset Østfold gis det tilleggskompensasjon av ulike arter for å ta på seg ekstravakter
  • På Sykehuset Telemark er operasjonskapasiteten tatt ned med 25 prosent, og operasjonssykepleiere og anestesisykepleiere er omdisponert til intensiv, foreløpig ikke snakk om å pålegge vakter.
  • Oslo kommune: Meldinger om avspasering og fleksitid som inndras

Helseforetaket Vestre Viken, som Drammen sykehus hører under, skriver i en e-post til Dagbladet at ordningene deres er basert på frivillighet.

«Per i dag er det ingen ansatte som har fått inndratt planlagte feriedager i forbindelse med jula, men det er inndratt avspasering og andre fridager i turnus. Ved flere av våre somatiske sykehus er det inngått frivillige avtaler om overføring av planlagte feriedager til 2022.» heter det i e-posten.

Selv om det på papiret er stor grad av frivillighet for disse ordningene, mener Lill Sverresdatter Larsen at mange føler seg presset.

- UHØRT: Sykepleier Madeleine Håkonsen (t.h.) reagerer sterkt på at hun kan bli beordret til å jobbe på fridagene i jula. Her med ambulansearbeiderne Karin Alise Langkjær og Terje Barth, og sykepleier Anniken Aasland og sykepleier Marie Andersen.
- UHØRT: Sykepleier Madeleine Håkonsen (t.h.) reagerer sterkt på at hun kan bli beordret til å jobbe på fridagene i jula. Her med ambulansearbeiderne Karin Alise Langkjær og Terje Barth, og sykepleier Anniken Aasland og sykepleier Marie Andersen. Vis mer

- Det er frivillighet med hermetegn. Du vet at jo at hvis du ikke takker ja så blir du pålagt, fordi de mangler de folkene uansett, eller din kollega blir stående alene med et for stort ansvar, sier sykepleierlederen.

Larsen understreker at mange sykehus og kommuner er flinke til å kommunisere med de ansatte og sørge for mest mulig frivillighet.

- Heldigvis er det mange arbeidsplasser som gir tilbud og er i dialog med tillitsvalgte om hvordan de kan kompensere for den belastningen som det selvfølgelig gir.

- Uhørt

På sykehuset i Skien har de for det meste unngått beordring så langt. Men i et skriv sendt ut få dager før jul får de ansatte beskjed om sykehuset er i beredskap og at flere kan måtte jobbe i jula.

Madeleine Håkonsen sier de går inn i julehøytida med uvisshet.

- Det er jo ingen som synes det er hyggelig å få denne beskjeden før jul. Som alle andre ønsker jo vi å være sammen med familien.

Sykepleieren sier at årsaken til at de så langt har unngått beordring er at mange stiller opp og jobber mye overtid. Hun reagerer sterkt på at de nå kan få trukket tilbake fridager.

- Folk er så presset og så slitne. Vi tenker at det er helt uhørt. Vi er presset til randen og slitne, og så skal vi miste de få fridagene vi har, sier Håkonsen.

Klinikksjef Frank Olav Hvaal ved Sykehuset Telemark sier det viktigste er å sikre bemanningen av intensivlinjen, og at man derfor har kuttet en tredjedel av planlagte operasjoner.

Han forteller om en vanskelig situasjon på sykehuset.

- Den er svært krevende. Veldig takknemlig for at våre ansatte utviser en velvilje og innsats for å hjelpe oss. Skulle veldig gjerne ønsket oss en så krevende, sier Hvaal.

Dagbladet har bedt om en kommentar fra helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol. Helse- og omsorgsdepartementet svarer at dette er en sak mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, der arbeidsgiver må svare.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer