Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skjermer Jagland fra lederkampen

- Jagland er fullt restituert, men det betyr ikke at han er klar til kamp, sier hjertemedisiner Otto Smiseth. Kun familien får besøke Ap-lederen som blir liggende avskjermet på intensiven i to-tre dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thorbjørn Jagland skal slippe presset fra pågående medier og lederstriden i Arbeiderpartiet. Selv om legene ikke har funnet noe galt med ham, blir han liggende å samle krefter på Rikshospitalet. Etter Jaglands eget ønske er det kun familien som får besøke ham.

- Jagland har kommet seg helt etter gårsdagens illebefinnende. Det betyr ikke at han er klar til kamp, og han velger derfor å bli her i noen dager til, sier avdelingsleder Otto Smiseth ved Hjertemedisinsk avdeling.

For å skjerme ham fra andre pasienter, blir han liggende på intensivavdelinga. De har utført en rekke prøver og undersøkelser uten å finne noe galt hos Ap-lederen og ytterligere tester blir tatt i dagene framover. De vil blant annet prøve å finne ut om Thorbjørn Jagland hadde en depressiv reaksjon slik Kjell Magne Bondevik hadde.

- Det er en av flere ting vi undersøker, sier Smiseth.

Jagland har ikke gitt sykehuset tillatelse til å si noe om hvilke prøver som er utført og eventuelt hvilken medisinering han er på. På grunn av taushetsplikten var det Jagland selv som bestemte hva som skulle bli sagt på pressekonferansen klokka 12 i dag.

- Dere har ikke funnet noe som feiler Jagland, men velger likevel å ha ham liggende i to-tre dager? Får alle pasienter så god behandling på Rikshospitalet?

- Ja, dette er helt rutinemessig og ingen særbehandling, fastholder Smiseth.

Legene har valgt å sykemelde Ap-lederen ut neste uke. De kan ikke love at han kommer tilbake 100 prosent.

FIKK OPPFORDRING: - Jeg hadde en samtale med Jens for fjorten dager siden. Da sa jeg rett ut: Gjør det klart nå at du ikke er lederkandidat, sier Thorbjørn Berntsen. Her er Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland på pressekonferansen etter sentralstyremøtet mandag.Foto: JON TERJE HELLGREN HANSEN
FIKK OPPFORDRING: - Jeg hadde en samtale med Jens for fjorten dager siden. Da sa jeg rett ut: Gjør det klart nå at du ikke er lederkandidat, sier Thorbjørn Berntsen. Her er Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland på pressekonferansen etter sentralstyremøtet mandag.Foto: JON TERJE HELLGREN HANSEN Vis mer

- Vi vet ikke hvordan Jagland blir framover, men vi er optimistiske. Først må vi prøve å finne ut hvorfor han fikk illebefinnendet, forklarer Smiseth som karakteriserer Jagland som en hyggelig og utmerket pasient.

Jagland har vært under et enormt press den siste tida og sov store deler av gårsdagen etter innleggelsen. Det var i 09.30-tida i går at Thorbjørn Jagland ble etterlyst da han ikke kom til et avtalt møte.

Sekretæren hans fant ham sammensunket i en stol på kontoret. Etter et besøk av Stortingets bedriftslege, ble han båret ut til en ventende ambulanse i 10.30-tida.

Thorbjørn Berntsen sier til Dagbladet at lederkrangelen må avblåses før Jagland og Stoltenberg tar livet av hverandre.

- Jens kunne ha avklart lederspørsmålet. Det gjorde han ikke, og jeg er sikker på at han har det veldig tungt nå, sier Berntsen.

Til VG sier han at Stoltenberg nå bør godta å bli sittende som Jaglands nestleder i to år til. Den oppfordringen gjør Arbeiderpartiets Karita Bekkemellem Orheim svært indignert.

- Jeg mener at vi alle sammen er nødt til å besinne oss, og at denne debatten ikke fører noen plass hen for Arbeiderpartiet, sier hun til NRK.

Bekkemellem Orheim legger til at Thorbjørn Berntsen er en politiker som hun personlig har stor respekt for, og som har vært et forbilde. Men nå mener hun at folk faktisk bør roe seg litt ned.

- Det aller viktigste nå er at Thorbjørn Jagland må bli frisk, og jeg synes det er utidig å bruke Thorbjørns sykdom på dette tidspunktet, slik vi nå ser det, sier Karita Bekkemellem Orheim.

FIKK OPPFORDRING: - Jeg hadde en samtale med Jens for fjorten dager siden. Da sa jeg rett ut: Gjør det klart nå at du ikke er lederkandidat, sier Thorbjørn Berntsen. Her er Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland på pressekonferansen etter sentralstyremøtet mandag.Foto: JON TERJE HELLGREN HANSEN
Hele Norges coronakart