I STREIK: Unio-leder Lisbeth Normann forteller at de ikke vil sette folks liv i fare under streiken. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
I STREIK: Unio-leder Lisbeth Normann forteller at de ikke vil sette folks liv i fare under streiken. Foto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer

Skjermer sårbare i sykehusstreiken

- Vil ikke sette liv og helse i fare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| De største sykehusene i landet blir rammet av streik fra fredag morgen. Øyeblikkelig hjelp, barn, kreftpasienter og psykiatri skal skjermes.

Meklingen for sykehusansatte førte ikke fram, og 940 ansatte går ut i streik fredag. Den største gruppen er sykepleiere, men også andre ansatte i spesialhelsetjenesten tas ut. Det gjelder blant annet pedagogisk personell, forskere, fysioterapeuter og ergoterapeuter.

- Vi skjermer sårbare grupper, og vi har selvsagt ikke til hensikt å sette helse og liv i fare. Vi ønsker å føre en ansvarlig streik, sier forhandlingsleder Lisbeth Normann i arbeidstaker- organisasjonen Unio til NTB.

Sykehus i alle de store byene er berørt av streiken. Ansatte vil streike ved sykehus i blant annet Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Trondheim og Tromsø.

Forholdsvis få i streik Bare 940 ansatte av rundt 35.000 i Spekter-området tas ut i første omgang. Sykehus er en utsatt sektor, og Unio opplyser at de ikke ønsker å provosere fram en situasjon som kan ende med tvungen lønnsnemnd.

- Vi har gode rutiner for å innvilge dispensasjoner og vil se på søknader løpende. Mange er allerede behandlet, sier Normann.

Arbeidsgiverorganisasjonen Spekter sier på sin side at sykehusene gjør sitt ytterste for å sikre at liv og helse ikke skal stå i fare.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Meklingen mellom Spekter og Unio har pågått siden 19. mai, og fristen løp ut ved midnatt onsdag. 15 timer på overtid ble det klart at partene ikke klarte å komme til enighet.

- Vi har ikke fått gjennomslag for våre to hovedkrav om likelønn og innføring av skiftturnusordning. I lang tid nå har det vært snakket om behovet for et likestillingsløft, men vi opplever at arbeidsgiveren setter seg i veien for det, sier Normann.

Avstanden mellom partene var så stor at meklingsmann Reidun Wallevik ikke fant grunn til å legge fram noen skisse.

- Ikke ansvarlig Viseadministrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter sier hun er skuffet over at forsøket på å finne en løsning ikke førte fram.

- For oss har det vært viktig å få til et ansvarlig lønnsoppgjør ved norske sykehus som er tilpasset den økonomiske situasjonen. Unios lønnskrav i forhandlingene har vært alt annet enn ansvarlig og langt over rammen fra frontfaget, sier Bratten.

Hun sier Spekter ønsket å prioritere sykepleierne i oppgjøret. Siden det er en kvinnedominert yrkesgruppe, ville det også hatt likestillingseffekt, mener hun.

- Det er med skuffelse og undring jeg registrer at Unio ikke har vist vilje til å se på alternative muligheter sammen med oss i Spekter. Vi har hele veien vært konstruktive og vist vilje til å finne fram til løsninger, sier Bratten.

Unio ønsket torsdag ikke å si noe om en eventuell opptrapping av streiken.

(NTB)