I STREIK: Unio-leder Lisbeth Normann forteller at de ikke vil sette folks liv i fare under streiken. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
I STREIK: Unio-leder Lisbeth Normann forteller at de ikke vil sette folks liv i fare under streiken. Foto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer

Skjermer sårbare i sykehusstreiken

- Vil ikke sette liv og helse i fare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| De største sykehusene i landet blir rammet av streik fra fredag morgen. Øyeblikkelig hjelp, barn, kreftpasienter og psykiatri skal skjermes.

Meklingen for sykehusansatte førte ikke fram, og 940 ansatte går ut i streik fredag. Den største gruppen er sykepleiere, men også andre ansatte i spesialhelsetjenesten tas ut. Det gjelder blant annet pedagogisk personell, forskere, fysioterapeuter og ergoterapeuter.

- Vi skjermer sårbare grupper, og vi har selvsagt ikke til hensikt å sette helse og liv i fare. Vi ønsker å føre en ansvarlig streik, sier forhandlingsleder Lisbeth Normann i arbeidstaker- organisasjonen Unio til NTB.

Sykehus i alle de store byene er berørt av streiken. Ansatte vil streike ved sykehus i blant annet Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Trondheim og Tromsø.

Forholdsvis få i streik Bare 940 ansatte av rundt 35.000 i Spekter-området tas ut i første omgang. Sykehus er en utsatt sektor, og Unio opplyser at de ikke ønsker å provosere fram en situasjon som kan ende med tvungen lønnsnemnd.

- Vi har gode rutiner for å innvilge dispensasjoner og vil se på søknader løpende. Mange er allerede behandlet, sier Normann.

Arbeidsgiverorganisasjonen Spekter sier på sin side at sykehusene gjør sitt ytterste for å sikre at liv og helse ikke skal stå i fare.

Meklingen mellom Spekter og Unio har pågått siden 19. mai, og fristen løp ut ved midnatt onsdag. 15 timer på overtid ble det klart at partene ikke klarte å komme til enighet.

- Vi har ikke fått gjennomslag for våre to hovedkrav om likelønn og innføring av skiftturnusordning. I lang tid nå har det vært snakket om behovet for et likestillingsløft, men vi opplever at arbeidsgiveren setter seg i veien for det, sier Normann.

Avstanden mellom partene var så stor at meklingsmann Reidun Wallevik ikke fant grunn til å legge fram noen skisse.

- Ikke ansvarlig Viseadministrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter sier hun er skuffet over at forsøket på å finne en løsning ikke førte fram.

- For oss har det vært viktig å få til et ansvarlig lønnsoppgjør ved norske sykehus som er tilpasset den økonomiske situasjonen. Unios lønnskrav i forhandlingene har vært alt annet enn ansvarlig og langt over rammen fra frontfaget, sier Bratten.

Hun sier Spekter ønsket å prioritere sykepleierne i oppgjøret. Siden det er en kvinnedominert yrkesgruppe, ville det også hatt likestillingseffekt, mener hun.

- Det er med skuffelse og undring jeg registrer at Unio ikke har vist vilje til å se på alternative muligheter sammen med oss i Spekter. Vi har hele veien vært konstruktive og vist vilje til å finne fram til løsninger, sier Bratten.

Unio ønsket torsdag ikke å si noe om en eventuell opptrapping av streiken.

(NTB)