Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skjermes mot asylsøkere

I dette krysset skal det plasseres en vaktbod som hindrer at asylsøkere reker omkring i nabolaget ved Onsrud leir.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ONSRUD (Dagbladet): Totalt brukes det to millioner kroner på å skjerme naboene mot asylmottaket. Utlendingsdirektoratet (UDI) har gått med på knallharde krav fra naboene til Onsrud leir ved Jessheim i Akershus.

Direktoratet mener vaktboden og andre skjermingstiltak ikke er kontroversielle.

Privat område

I går skrev Dagbladet om de nye utbyggingsplanene som blant annet innebærer at UDI sponser en gang- og sykkelvei til Ullensaker kommune. Prosjektet har en foreløpig pris på 40 millioner kroner, men UDI må også bruke om lag to millioner kroner på å skjerme naboene fra asylsøkerne.

Ullensaker kommune har nemlig satt det som et ufravikelig krav at slike tiltak blir gjennomført.

Ett av tiltakene dreier seg om å plassere en vaktbod i krysset som fører opp til de 11 villaene som er plassert rundt asylmottaket.

Her skal asylsøkerne gjøres oppmerksomme på at de beveger seg opp mot privat område.

- Sjenerende innsyn

- Vi har hatt problemer i nabolaget. Noen boliger ligger meget tett inntil leiren. Dette har ført til at noen naboer opplever sjenerende innsyn, bekrefter utviklingsdirektør i UDI, Per Engan Skei.

Asylsøkere har vandret rundt på privat område og enkelte skal også ha ropt ukvemsord til kvinnelige naboer. Det har ført til et anstrengt forhold mellom naboene og beboerne på mottaket.

Per Engan Skei mener vaktboden er ukontroversiell, og viser til at hele inngangspartiet til Onsrud leir blir flyttet til krysset.

- Må være kontroll

- Vi har hatt dialog med naboene, og funnet ut at det må være kontroll med hvem som tar seg inn mot de private områdene, sier Per Engan Skei.

Vaktboden er bare ett av mange tiltak overfor naboene. Det er bygd flere gjerder, og neste prosjekt er et over hundre meter langt gjerde til om lag en halv million kroner. I tillegg skal det plantes hekker. Målet er å skjerme naboene til leiren. En av dem som skal slippe nysgjerrige asylsøkere, er Ola P. Fjeldheim. Han innrømmer at han misliker situasjonen.

- Det føles helt feil å måtte kreve skjerming fra medmennesker, men vi har havnet i en situasjon der mottaket oppleves som belastende, sier Fjeldheim, som også er leder for grendelaget.

Han forteller at samboeren er blitt trakassert idet hun har gått over tunet. Nå er planen å skjerme vinduene i kasernen som har utsyn til Fjeldheims gårdsplass.

- Jeg ønsker virkelig ikke å framstå som fremmedfiendtlig, men det er en kjensgjerning at det er problematisk å bo så nær et transittmottak. Nå får vi bare gjøre det beste ut av situasjonen, sier Fjeldheim til Dagbladet.

VAKTBOD: Naboene til Onsrud leir krever å bli skjermet fra asylsøkerne ved Onsrud leir. Derfor går UDI med på å plassere en vaktbod i krysset (innringet) - som skal hindre asylsøkere å forville seg inn på veien til boligområdet opp til høyre på bildet.