Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skjerp deg, mann

Den norske mann diskriminerer fortsatt kvinnen systematisk, ifølge Jens Stoltenberg. Han mener at menn bør skjerpe seg, for sin egen skyld: - De som neglisjerer barn og hjem i dag, blir forlatt, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men han konstaterer samtidig:

- En revolusjon er skjedd siden jeg satt i mannsrolleutvalget i 1986.

Ap-nestlederen viser til at bare et par prosent av norske fedre tok ut pappapermisjon da ordningen startet i 1993. Utvalgets viktigste forslag - at en del av foreldrepermisjonen skulle forbeholdes far - er hørt: I dag benytter halvparten av norske menn anledningen til å droppe jobben til fordel for sitt nyfødte barn. Men Stoltenberg er uenig i at likestillingen er gått langt nok, slik tre av fire menn i Dagbladets mannsundersøkelse mener.

- Menn er for likestilling i teorien. Det er verre med praksis. Likestilling er liksom greit så lenge det er noe kvinnene driver med. Bare de ikke blander oss menn borti det. Det holder ikke. Menn må ta likestilling på alvor, sier politikeren, ektemannen og tobarnspappaen Stoltenberg, og følger opp:

- Der både far og mor er i heltidsarbeid, gjør mor gjennomsnittlig dobbelt så mye som far med barna og i hjemmet. Og da har jeg inkludert mannens unnskyldning: «Men jeg tar vedlikeholdet og bilen». Hør her, menn: Det er mye glede knyttet til hjemmet. Og det er simphelten slik at de som neglisjerer barn og hjem i dag, blir forlatt. Det blir ikke noe barn av det, advarer Jens, og viser til ett av mannsundersøkelsens funn: Nesten hver tredje mann synes en familie bør være slik at begge arbeider, men at hun tar hovedansvaret i hjemmet.

- Kvinnene taper

Spørsmålet om farsrollen er «tjukk politikk», og handler om pappaperm, barnehageutbygging og kontantsøtte, samtidig som det er en privatsak. - Staten skal ikke stå med stoppeklokka ved oppvaskbenken. For mangfold bør vi ha. Men i dag har vi ikke noe mangfold. Derimot har vi fortsatt en systematisk forskjellsbehandling der kvinnen taper.

Husarbeid bør ikke gå på barnas bekostning, påpeker han:

- Vi kan tåle mer møkk i hjemmet, og i stedet bruke mer tid på barna!

Tidligere i Dagbladets mannsserie har 15 prosent av norske menn i Dagbladets undersøkelse utpekt Jens som sitt mannlige forbilde, kun slått av Røkke. Sin egen person liker han ikke å prate om. Stoltenberg vil helst snakke sak.

Ingen supermann

Men makter han virkelig å kombinere sine roller som småbarnsfar og heltidspolitiker, uten at han kolliderer med sine egne idealer om likestilling?

- Jeg er langt fra noen supermann. Å være far med en jobb som dette opplever jeg som både brutalt og krevende. Jeg prøver å balansere jobb og hjem. Men det vil være helt feil å si at jeg har oppnådd noen harmonisk balanse, medgir Jens Stoltenberg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling