- Skjerp deg, Märtha!

Norsk sykepleierforbund gir prinsesserefs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet.no): Intervjuet som prinsesse Märtha Louise ga til svenske Aftonbladet skaper storm hjemme i Norge.

- Kan ikke fortelle eventyr

Nå går Norsk Sykepleierforbund hardt ut mot prinsessens kommentarer om likelønn.

- Prinsesse Märthas utsagn om at vi har likelønn i Norge er imponerende kunnskapsløst. Medlemmer av kongefamilien blir lyttet til når de uttaler seg, og prinsessen kan ikke reise rundt og fortelle påpyntede eventyr om kritikkverdige norske samfunnsforhold, skriver forbundsleder Bente G. H. Slaatten i en pressemelding.

Sykepleierne mener at all statistikk viser at det ikke er likelønn mellom kvinner og menn, og at forskjellen er verst for kvinnene med inntil fire års høyere utdanning. I denne gruppe tjener kvinnene i snitt bare 80 prosent av mennene, ifølge forbundet.

- Det er kraftig provoserende at hun rosemaler et av de store likestillingshindrene i Norge. Vi forventer at prinsesse Märtha tilegner seg nødvendig kunnskap i slike viktige spørsmål før hun uttaler seg, tordner Slaatten.

- «Feminist» er så belastet

Uttalelsen prinsessen refses for kom i følgende passasje i et lengre intervju med Aftonbladet:

<B>- IMPONERENDE KUNNSKAPSLØST:</B> Leder Bente G. H. Slaatten i Norsk Sykepleierforbund synes prinsesse Märtha Louises uttalelser er kraftig provoserende. Foto: INGUNN A. MÆHLUM
- IMPONERENDE KUNNSKAPSLØST: Leder Bente G. H. Slaatten i Norsk Sykepleierforbund synes prinsesse Märtha Louises uttalelser er kraftig provoserende. Foto: INGUNN A. MÆHLUM Vis mer

«- Er du feminist?

- Jeg tror ikke det. Feminist er et så belastet ord. I Norge, i hvert fall.

- Jeg var med på å lage Fittstim. (Kjent feministisk debattbok, red.anm.)

- Haha, det er veldig bra! Haha... Ja, men både i Norge og Sverige er kvinner så individualistiske og vi jobber og er likestilte og har samme lønn.

- Vi har ikke likelønn for samme jobb her.

- Det er ikke helt sånn i Norge heller, bryter Märtha Louises sekretær inn, med manende blikk mot Märtha Louise», ifølge Aftonbladet.

- Ikke overrasket

SVs nestleder Audun Lysbakken sa til Dagbladet.no tidligere i dag at han mener prinsesse Märtha Louises uttalelser til Aftonbladet viser at hun mangler kunnskap om annet en prinsesse-forhold. Stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen mener det er skandaløst dersom prinsessen ikke vil være med og kjempe for like rettigheter.

- Jeg er ikke overrasket over at Märtha deler manges fordommer mot feminister. Myten om den mannshatende og lesbiske feministen er veldig sterk i Norge. Men hvis dette betyr at hun ikke vil være med å kjempe for like rettigheter er det skandaløst, sier Thorkildsen.

Redaktør Cathrine Sandnes i tidsskriftet Samtiden mener Märtha Louise har viet for mye tid til engler og for lite tid i virkeligheten.

- Dette er noe alle vet, unntatt piker fra de aller mest privilegerte lagene i samfunnet: At vi har lovfestet likestilling er noe helt annet enn at det er likestilling i praksis, sier Sandnes.

Verken Likelønnskommisjonen, som ledes av Anne Enger, eller Likestillings- og diskrimineringsombudet vil kommentere hva de synes om Märthas betraktninger.

Prinsessens protokollrådgiver Mari Sørli opplyste i en epost til Dagbladet.no tidligere i dag at prinsessen ikke ønsker å gi noe intervju om likelønnsproblematikken. Märtha Louise har heller ikke besvart Dagbladet.nos forespørsel til Slottet om en skriftlig kommentar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer