Skjerper beredskapen: - Må være på vakt

Forsvaret skjerper beredskapen. - Mest alvorlige sikkerhetspolitiske situasjonen på flere tiår, sier statsminsiter Jonas Gahr Støre.

SIKKERHETSSITUASJONEN: Statsminister Støre holder pressekonferanse om krigen i Ukraina med Forsvarsm... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag formiddag holder statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) en pressekonferanse om krigen i Ukraina. Til stede er også forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og forsvarssjef Eirik Kristoffersen.

- Den russiske angrepskrigen i Ukraina har ført til den mest alvorlige sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa på flere tiår, innleder statsminister Støre.

Støre kunngjør at regjeringen har besluttet at Forsvaret skal heve sin beredskap, og gå over til en ny fase i sitt planverk fra 1. november - etter faglig råd fra forsvarssjefen.

Styrker beredskapen

Det betyr at Forsvarets aktivitet tilpasses den alvorlige sikkerhetssituasjonen Europa er i.

- Vi står i den mest alvorlige sikkerhetspolitiske situasjonen på flere tiår. Det er ingen indikasjoner på at Russland vil utvide sin krigføring til andre land, men den økte spenningen gjør at vi er mer utsatte for både trusler, etterretning og påvirkning. Det gjør det nødvendig for alle Nato-land å være mer på vakt, også Norge, sier Støre og legger til:

- La meg understreke at det ikke har skjedd noe det siste døgnet eller de siste dagene som gjør at vi trapper opp dette akkurat nå. Det er en utvikling over tid som gjør at vi går til dette skritt.

Statsministeren nevner også Russlands atomtrusler.

- Antydninger om bruk av atomvåpen mot Ukraina blir gjentatt, og jevnlig kommer det feilaktige påstander fra Russland om at vestlige land er ute etter Russland, og ønsker å holde verden under kontroll. Vi ser klare tegn på at Russland ønsker å flytte oppmerksomheten fra slagmarken. Regimet har et tydelig ønske om å skape splid og uro oi vestlige land som støtter Ukrainas kamp for frihet. Derfor merker vi ringvirkningene av denne krigen enda mer i Europa og her hjemme.

- Må bevare fred

Regjeringen styrket beredskapen allerede før krigen brøt ut, og har siden styrket den flere ganger. Den siste tida har Forsvaret blant annet økt tilstedeværelsen og patruljeringen rundt kritisk infrastruktur i Nordsjøen.

- De oppgaver som ivaretar beredskapen her og nå vil prioriteres. Det er ikke alt som gjøres som synes, og det er ikke alt vi kan snakke åpent om. Forsvaret har god oversikt over situasjonen og vi setter nå Forsvaret i stand til å stå i situasjonen over tid, sier forsvarsminister Gram.

For personellet i Forsvaret betyr dette at arbeidsoppgaver og aktivitet vil bli endret i tråd med omprioriteringene. Forsvarssjef Kristoffersen sier at de planlegger å stå i den nåværende situasjonen i minst ett år.

- Forsvarets aller viktigste oppgave er å bevare vår fred og sikkerhet, og å hindre konflikt. For å løse denne oppgaven må vi tilpasse vår aktivitet etter situasjonen vi til enhver tid står i. Det gjør vi nå gjennom å omprioritere deler av våre planlagte aktiviteter for å styrke vår beredskap, vår operative evne og vår utholdenhet, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer