Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skjerper passkontrollen

Danmark vil stoppe «åpne grenser» med falske pass utenfra Schengen.

 LETT MED FALSKE PASS:  Passkontrollen på Kastrup har ikke scanningutstyr for å avsløre falske pass utenfra Schengen. Nå tar regjeringen grep.  Foto: EPA/SCANPIX.
LETT MED FALSKE PASS: Passkontrollen på Kastrup har ikke scanningutstyr for å avsløre falske pass utenfra Schengen. Nå tar regjeringen grep. Foto: EPA/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Den danske regjeringen og Dansk Folkeparti inngikk lørdag kveld en avtale om å skjerpe passkontrollen inn til landet etter massiv kritikk om «frigang» for potensielle terrorister inn i landet.

Etter offentliggjøringen av Mohammed-tegningene i Jyllands-Posten har sammenslutningen av internasjonalt etterretningspolitiet rangert Danmark som det tredje mest utsatte terrormålet i verden.

Allikevel har ikke danske myndigheter gjort noe med oppfordringen fra Interpol om å anskaffe scanningutstyr som kan avsløre bruke av falske pass for reisende fra alle verdens land.

15 millioner stjålne pass
Interpol regner med at det er mellom 10 og 15 millioner stjålne pass, men passkontrollen på Kastrup og andre innfallsporter til Danmark har bare hatt elektronisk kopling mot passmyndighetene i Schengen-landene.

Det betyr at det har vært enkelt å komme inn i Danmark med falske pass fra blant annet Storbritannia, USA og Canada.

Det var under behandlingen av statsbudsjettet lørdag kveld at regjeringen og Folkepartiet ble enige om et hastevedtak om å tette dette «hullet»n og kjøpe Interpol-scanning for 10 millioner kroner, skriver Berlingske Tidende.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media