Skjerper regler for organhøsting

Fanger med dødsstraff i Kina må nå si «ja» først.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fra og med 1. mai innfører Kina strengere regler for den kommersielle handelen med organhøsting. Det har vist seg at forbudet mot ulovlig organhøsting fra henrettede fanger som ble innført 1. juli 2006 er vanskelig å håndheve.


Det blir nå færre sykehus som får lov til å utføre organtransplantasjoner, og det vil bli straffbart å høste organer uten donors godkjennelse, skriver
BBC.

Ifølge de nye reglene vil det også bli forbudt å ta organer fra donorer under 18 år, samtidig som hver enkelt transplantasjon skal være godkjent av en etisk komité.

Som Dagbladet.no omtalte i fjor høst, innrømmet det kinesiske utenriksdepartementet den gang at organer fra fanger ble brukt, men at dette var svært sjeldent.

Imidlertid uttalte en talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet i slutten av mars:

- Det er en komplett fabrikkering (...) å si at Kina henretter mennesker med den hensikt å med tvang ta organer fra dem.

Tok ti dager

I Vesten eller fra Japan kan folk stå årevis i kø for å motta organer. Ved å dra til Kina og kjøpe seg organer for titusenvis av kroner, sniker helseturistene i organkøene.

PRISLISTER FOR UTLENDINGER: Det ene sykehuset i Kina har egen prisliste for utlendinger. Begge sykehusene lover mellom to-tre uker for en ny nyre. Illustrasjon: Cornelia Wilberg. Vis mer

Japanske Kenichiro Hokamura fortalte om hvordan det kun tok ti dager fra han bestilte en nyre til han lå på operasjonsbord i Shanghai. Hokamura skal ha betalt 90 000 kroner, hvorav 40 000 for selve nyren, skrev The Independent i mars i fjor.

Så sent som i slutten av september i fjor filmet BBC-medarbeider Rupert Wingfield-Hayes med skjult kamera hvordan han fikk tilbudt en lever til sin syke far for 600 000 kroner.

Leveren skal ha vært tilgjengelig allerede etter tre uker og kunne stamme fra en henrettet fange.


Lever ønsket

Ved å søke på «organ transplantasjon» i søkemotoren Google er det enkelt å få opp nettsteder til sykehus i Kina som mer enn gjerne vil ha utenlandske pasienter. På nettsiden til «China International Organ Transplant Center» er prisene klare:

* Nyre: 40 000

* Lever: 80 000

* Lunge: 92 000-104 000

* Hjerte: 80 000-98 000

Sykehuset hevder at det utfører til sammen 400 nyre- og levertransplantasjoner i året.

På nettsiden til Beijin International Medical Support Network Center, som Dagbladet.no skrev om i oktober i fjor, er det åpenbart andre priser for «transplantasjonsturister» og kinesere. Sykehuset opererer åpenlyst med prisliste for «ikke-kinesere».

Flere tusen henrettes

Kinesiske myndigheter oppgir ikke hvor mange som blir henrettet, men ifølge eksperter kan så mange som opptil 8000 bli henrettet hvert år, ifølge The Independent.

Ifølge Sky News-korrespondent Dominic Waghorn kan antallet variere mellom 3500 og helt opp til 10 000 henrettede hvert år. I artikkelen til Sky hevdes også at Kina har mobile henrettelsesbusser.