Skjerper sikkerheten

KRISTIANSAND/OSLO (Dagbladet): Ledelsen i Quartfestivalen planla i går ekstra sikkerhetstiltak i kjølvannet av Roskilde-tragedien. Norske eksperter stiller spørsmål ved hvordan sikkerheten i Roskilde ble håndhevet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pressesjef Pål Hetland sier at ulykken i Danmark også preger arrangørene av festivalen i Kristiansand.

- Det er så mange paralleller mellom Roskilde-festivalen og det vi holder på med at det er lett å se bildene for seg, selv om Quartfestivalen er mye mindre. Det må ha vært et skrekkscenario av en annen verden. Vi synes selvsagt veldig synd på både arrangøren og ikke minst de pårørende, sier Hetland.

Annet opplegg

I går ble sikkerhetsopplegget for Quartfestivalen gjennomgått og diskutert på nytt.

- Vi analyserer alle potensielle farer. Det gjorde vi også i fjor etter at en kvinne ble klemt i hjel på en konsert under Hultsfredfestivalen i Sverige. Da fikk vi inn spesielle barrierer fra Nederland som bedre skal forhindre trengselsulykker. Vi har en helt annen type stengsler enn hva som ble brukt i Roskilde, sier han.

Quartfestivalen bruker et såkalt Mojo-system fra Nederland. Dette er et halvmåneformet slusesystem som bare slipper inn rundt 1500 personer helt fram til scenen. Her blir publikummerne stående i en slags innhegning, noe som forhindrer trykk bakfra. Det samme systemet bruker Norges største konsertarrangør, Gunnar Eide Concerts AS, på konserter der det ventes store folkemengder.

Kan skje

- Ulykken i Roskilde er sjokkerende. Slike ulykker kan alltid skje, selv om vi gjør vårt for å forhindre det, sier prosjektansvarlig Christian Schøyen.

Han var ansvarlig for Pearl Jam-konserten i Spektrum dagen før bandet reiste til Danmark.

- Pearl Jams sikkerhetssjef er veldig erfaren, det samme er arrangørene i Roskilde, og det forbauser meg at ulykken fikk et så stort omfang, sier Schøyen.

I Roskilde ble det brukt bølgebrytere, stålbøyler som står boltet fast i bakken foran scenen.

- Jeg ville vært skeptisk til å bruke bølgebrytere på en konsert med så mange mennesker, men heller satt opp et slusesystem. Når det i tillegg er dårlig vær og glatt underlag, er det lett å miste fotfestet, sier Schøyen i Gunnar Eide Conserts AS.

I Norge er det bare Valle Hovin, Spektrum og Quartfestivalen som kan måle seg med Roskilde-festivalen i omfang. Selv disse arrangementene har halvparten så mange publikummere som i Roskilde.

TENKER SIKKERHET: Pressesjef Pål Hetland (t.v.) og produksjonsarbeider Nikken Stallemo diskuterer sikkerhetsopplegget for Quart-festivalen.