TRAGEDIE:  Dette var noe av synet som møtte Mattilsynet, som kom på inspeksjon i fjøset 20. mars i fjor etter varsel fra naboer. Alle de 92 kuene og kalvene var døde. De hadde ikke fått mat siden før jul tre måneder tidligere. Foto: Politiet.
TRAGEDIE: Dette var noe av synet som møtte Mattilsynet, som kom på inspeksjon i fjøset 20. mars i fjor etter varsel fra naboer. Alle de 92 kuene og kalvene var døde. De hadde ikke fått mat siden før jul tre måneder tidligere. Foto: Politiet.Vis mer

Skjerper straffen for gårdbruker dømt for utsulting av 92 storfe

Dømt til fengsel i ett år og to måneder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter tips fra bekymrede naboer kom Mattilsynet til et forferdelig syn i et fjøs på Jøa i Fosnes kommune i mars i fjor. 92 storfe lå livløse i «dødens fjøs».

Gårdbrukeren ble i Namdal tingrett dømt til 120 dagers fengsel, men påtalemyndigheten anket saken.

Skjerpet straff Etter en ny rettsrunde i Frostating lagmannsrett er den 37 år gamle gårdbrukeren nå dømt til fengsel i ett år og to måneder, skriver NRK.

Dyrevernsalliansen er fornøyd med dommen.

- Nå hadde lagmannsretten en særdeles god anledning til å sette et eksempel, og det har de også gjort. Lagmannsrettens straff står i klar kontrast til tingretten, der mannen ble dømt til fire måneders fengsel. Det er svært gledelig å se at grov dyremishandling nå endelig blir tatt på alvor, det har vi i Dyrevernalliansen jobbet for i mange år, sier jurist i Dyrevernalliansen Live Kleveland.

De mener likevel at dommen er for mild, og at den burde ligget på nærmere tre års fengsel, som er øverste strafferamme.

Livskrise I tingretten kom det fram at flere av dyrene kan ha levd i nærmere tre måneder uten mat - de siste to-tre ukene også uten vann.

Gårdbrukeren forklarte dyretragedien med sin egen livskrise, som ble utløst seinhøsten 2014 da faren ble alvorlig syk.

Like før jula i 2014 låste han fjøsdøra, uten å sette sine bein der igjen før i februar 2015 da vannet frøys. Heller ikke da gikk han inn til dyrene.

- Grusomt syn Politiet har ikke lagt skjul på at det var en tøff opplevelse å komme til gården.

- Det er et grusomt syn når du finner rundt 70 døde dyr i et fjøs, sa lensmann Stein Erik Granli til Dagbladet. Tallet på døde dyr har siden altså blitt oppjustert til 92.

Bondens kone ble mistenksom, men han fant på historier som gjorde at heller ikke hun gikk inn inn i fjøset. Det var tilslutt naboer som reagerte på at det var mørkt, at traktoren ikke var i bruk og at stablene med rundballer ikke minket.