Skjerper tonen

– Kom ut av hiet, statsminister, ropte Siv Jensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I går var det Frp’s tur til å oppsummere stortingsåret. Det skjedde i partiets nye hovedkvarter på toppen av Tostrupgården. Der, rett vis avis Stortinget, leier Frp ca. 1500 kvadratmeter i de tre øverste etasjene, inklusive egen balkong, hvorfra partiets mektige generalsekretær, og til like leder av partigruppas stortingssekretariat, Geir Mo, kan ha direkte øyekontakt med både formannen, Siv Jensen, og gamleformannen, Carl I. Hagen på andre sida av gata gjennom kontorvinduene deres på Stortinget.. Fellesrommene i hovedkontoret har navn etter fordums parti-storheter som Anders Lange, Arve Lønnum og Eivind Eckbo. Et takværelse i 7. etasje kalles Hagens tenkeloft og tjener som røykerom. På spørsmål om ikke regjerende formann har fått navnet sitt på noe rom, kan Geir Mo fortelle at de har et lite møterom nede i 5. etasje som heter Jensen. – Hun er tross alt ganske ny, forklarer Mo.

Men på pressekonferansen tronet hun alene uten andre støttehjul enn sin kommunikasjonssjef Fredrik Färber. Da hadde hun allerede varmet opp i NRK P2s Politisk kvarter, som hadde funnet ut at Frp bare siden årsskiftet har fremmet 40 forslag i Stortinget, forslag som det ville kostet til sammen mer enn 50 milliarder kroner å gjennomføre. Men det er ikke gjort rede for hvordan forslagene skal finansieres. Med mindre man godtar ett av Siv Jensens kronargumenter når hun blir presset på dette punktet, og som hun brukte også i går: – Men kjære vene, det er jo ikke slik at Norge mangler penger!

Temaet ble ikke berørt under skråtaket i møterom Lange. Slike pressekonferanser skjer på vertskapets premisser. Siv Jensen er, ikke overraskende, minst like misfornøyd med flertallsregjeringens holdning til Stortinget som resten av opposisjonen og bruker uttrykk som «arroganse» og «mangel på respekt for det lovgivende organ». Statsminister Jens Stoltenberg er ifølge Jensen bare synlig de gangene han skal presentere noe som er positivt for regjeringen, eller når han skal angripe noen. Deretter trekker han seg tilbake. Blir det debatt eller konfrontasjoner, sender han partisekretær Martin Kolberg i krigen, fortsatt ifølge Jensen. Derfor var hennes utfordring fra toppen av Tostrupgården til mannen på toppen av Regjeringsbygget: – Kom ut av hiet og ta debatten, statsminister!

For øvrig hadde hun funnet mye å gripe fatt i i gårsdagens Dagbladet. Hun nærmest hånet SVs nestleder Bård Vegar Solhjell for å ha vært i Ålesund og tilsynelatende først nå oppdaget hvordan fattige i Norge har det. Deretter tok hun for seg intervjuet med Ap’s innvandringspolitiske talsmann, Arild Stokkan-Grande, der han fastholder sine oppsiktvekkende krasse angrep på asylsøkere som vil presse seg til opphold i Norge. Jensen mener at det ikke finnes spor av Stokkan-Grandes synspunkter i Ap’s asylpolitikk. Dermed oppnår hun både å helle bensin på brannen Stokkan-Grande har skapt innad i Ap, og å avvæpne ham som en politisk konkurrent. – Han høres ut som han er medlem av et helt annet parti, raljerte hun. Men hun ville ikke la seg lokke til å si at han er velkommen til å bli medlem i Frp. Det får være grenser. Men Frps innvandringsretorikk er kraftig skjerpet i forkant av forslaget til ny utlendingslov som regjeringen legger fram i morgen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer