Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skjerper vaktholdet mot sukkerspinn

Trondheim kommune er i beredskap før 17. mai. Lakris tolereres heller ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Trondheim byteknikk, de kommunale vokterne av park- og gatearealet i trønderhovedstaden, setter i år foten ned for nymotens godteri på nasjonaldagen, skriver Adressa.no.

- Vi gir tillatelse til is, pølser, brus, ballonger og tilsvarende som barn etterspør på 17. mai, men der må vi sette grensa. Vi ønsker ikke de nye, utradisjonelle varene i bodene, bekrefter leder av enheten, Bjørn Ekle, overfor Dagbladet.no

Han bestemmer hvilke boder som om to uker skal få løyve til å drive salg til godtehungrige trondheimsbarn, og har i et brev spesifisert hva de ikke får selge.

Forsøpling er hovedargumentet for innstrammingen. Forbudet har nemlig ifølge kommunen alltid ligget der, da mer som en sovende paragraf.

- Det har nok dukket opp sukkerspinn på 17. mai tidligere, da har ikke vi i kommunen hatt et godt nok vaktapparat. Men nå vil vi være tydelige allerede når salgstillatelsene gis, utdyper Ekle.

Etatlederen mener kommunen må ta ansvar på vegne av innbyggerne for at 17. mai blir et bra sosialt tilbud til alle.

Klisser til klærne

Lakris, skumgodteri og sukkerspinn er på kommunens offisielle fy-liste, altså i tillegg til andre utradisjonelle varer.

- IKKE PÅ 17. MAI: Dette vil ikke Trondheim kommune ha noe av etter barnetoget. Pølser og is er greit, men der går grensa. Foto: SCANPIX
- IKKE PÅ 17. MAI: Dette vil ikke Trondheim kommune ha noe av etter barnetoget. Pølser og is er greit, men der går grensa. Foto: SCANPIX Vis mer

- Skumgummi klisser til klærne til folk og fester seg til asfalten hvis den mistes, illustrerer Ekle overfor Adressa.no.

Bodselgerne, som også påberoper seg lange tradisjoner på nasjonaldagen i Trondheim, er i harnisk over det ferske forbudet.

- Det er helt ulogisk at byen skal lage folkefest og samtidig sette sånne begrensninger. Forsøpling blir det uansett på en sånn dag, sier selger Erik Strøm ved Konfekten Produkter til avisa.

Han mener det kommunale godteridirektivet medfører et betydelig økonomisk tap for selgere som til daglig har salg på torget i byen som sin eneste inntektskilde. Samtidig tror han faste kiosker som 7-Eleven og Narvesen vil tjene stort på begrensningene.

- Dette var litt sært

Varaordfører Knut Fagerbakke (SV)  i Trondheim ble i dag informert om godteri-restriksjonene av Dagbladet.no.

- Hehehe. Dette var litt sært.  Jeg forstår forsåvidt argumentet med forsøpling, og synes selv det er for mye salg av ulike effekter på denne dagen. Men forbud er nok ikke veien å gå, mener han.

Hvis saken havner på politisk nivå vil Fagerbakke trolig stemme mot den nye linjen. Men varaordføreren selv er ingen storforbruker av verken sukkerspinn eller lakris.

Skjerper vaktholdet mot sukkerspinn

- Hvis jeg skal unne meg noe på 17. mai blir det en god softis med sjokoladestrø. Den griser også til, spesielt i skjegget mitt, men jeg håper ikke Bjørn Ekle har tenkt å forby den også, ler Fagerbakke til Dagbladet.no.

110-årsjubileum neste år

En forløper til sukkerspinn ble ifølge Wikipedia funnet opp i Italia på 1400-tallet, før dagens velkjente elektriske maskin ble patentert i USA i 1897.

Når noen for første gang lepjet i seg det klissete slikkeriet i forbindelse med 17. mai, har det ikke lyktes Dagbladet.no å finne ut av, men avisa Nordlys omtalte i hvert fall fenomenet i 1994, som «jublende unger, festdrakter, flagg, hurra-rop, korps og sukkerspinn».

<B>NEGATIV TIL FORBUD:</B> Varaordfører Knut Fagerbakke har ingenting imot å klisse til skjegget sitt med softis, og vil heller ikke nekte trondheimsbarn å gumle sukkerspinn på nasjonaldagen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling