Skjerpet beredskap i Kosovo

Statsministeren er tiltalt av FNs krigsforbryterdomstol.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN skjerpet beredskapen og NATO sendte flere soldater til Kosovo, etter det ble klart at Kosovos regjeringssjef Ramush Haradinaj går av og reiser til krigsforbryterdomstolen i Haag.

Kosovoalbaneren Haradinaj går av etter å ha blitt tiltalt av FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia, opplyser framtredende regjeringskilder i Kosovo til nyhetsbyrået Reuters.

Onsdag reiser han til Haag, sier kilder i regjeringen.

Flere soldater

KFOR-styrken sendte mandag flere soldater til Kosovo.

500 britiske soldater fløy inn til Pristina mandag kveld, opplyste Sarah Erikson, talskvinne for NATOS fredsbevarende styrke, tirsdag.

- Vi har indikasjoner på at sikkerhetssituasjonen ikke er så god som vi kunne ønske, la hun til.

FN oppfordrer alle som ikke må oppholde seg ute i gatene, til å holde seg inne. De frykter bråk etter at tiltalen ble kjent tirsdag.

- Vi må innse det. Han har informert presidenten. Han vil gå av i dag og flyr til Haag i morgen, opplyser den anonyme regjeringskilden.

Flere avhør

Detaljer i tiltalen er ikke kjent, men domstolen har etterforsket Haradinaj for hans rolle i geriljakrigen mot serbiske styrker i 1998-99, og han er blitt avhørt minst to ganger av etterforskere fra Haag.

Dette var kjent da kosovoalbanske politikere besluttet å gjøre ham til provinsens regjeringssjef i fjor høst.

Tiltalen, som mandag ble omtalt av den franske avisen Le Monde, ble tirsdag morgen også omtalt av den private serbiske kringkastingen B 92. B 92 henviste til kilder ved krigsforbryterdomstolen i Haag.

En talskvinne for domstolen nektet å kommentere saken. Haradinaj ledet tirsdag formiddag et ordinært regjeringsmøte i Kosovos hovedstad Pristina.

(©NTB)

TILTALT: Statsminister Ramush Haradinaj har gått av.