Skjerpet straff for vold, drap og voldtekt

Skal bedre rettsvern for barn og kvinner.

SKAL VERNE BARN:  Den nye loven skal blant annet gi bedre rettsvern til barn og kvinner som er utsatt for vold i nære relasjoner. Illustrasjonsfoto: Scanpix
- - MODEL RELEASED - MODELLKLARERT - -
SKAL VERNE BARN: Den nye loven skal blant annet gi bedre rettsvern til barn og kvinner som er utsatt for vold i nære relasjoner. Illustrasjonsfoto: Scanpix - - MODEL RELEASED - MODELLKLARERT - - Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||Grov vold, drap og voldtekt skal straffes betydelig strengere enn i dag. Det er klart etter at justiskomiteen avsluttet sin behandling av forslaget til ny straffelov.

Straffenivået økes med rundt en tredel for grove volds- og sedelighetsforbrytelser, samt drap.

Regjeringens forslag til ny straffelov har blant annet til hensikt å bedre rettsvernet for barn og kvinner som blir utsatt for vold og overgrep i nære relasjoner. MeldepliktDet blir også innført avvergelsesplikt for grov vold og seksuelle overgrep mot barn i nære relasjoner. I praksis innebærer det meldeplikt ved mistanke om grov vold og overgrep.

— For oss har det vært viktig å få et strengere rettsvern for flere sårbare grupper — og jeg er særlig glad for at barn og kvinner får sterkere beskyttelse i den nye loven, sier komitéleder Anne Marit Bjørnflaten fra Arbeiderpartiet.

Bedre vern Nedre strafferamme for drap øker fra ti til tolv års fengsel, minstestraffen for voldtekt øker fra to til tre års fengsel og seksuelle overgrep mot barn under 14 år gir en minstestraff på tre år. Strafferammen for mishandling i nære relasjoner øker fra tre til seks år, og for grov mishandling fra seks til 15 år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer