Skjerpet straff for vold, drap og voldtekt

Skal bedre rettsvern for barn og kvinner.

SKAL VERNE BARN:  Den nye loven skal blant annet gi bedre rettsvern til barn og kvinner som er utsatt for vold i nære relasjoner. Illustrasjonsfoto: Scanpix
- - MODEL RELEASED - MODELLKLARERT - -
SKAL VERNE BARN: Den nye loven skal blant annet gi bedre rettsvern til barn og kvinner som er utsatt for vold i nære relasjoner. Illustrasjonsfoto: Scanpix - - MODEL RELEASED - MODELLKLARERT - -Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Grov vold, drap og voldtekt skal straffes betydelig strengere enn i dag. Det er klart etter at justiskomiteen avsluttet sin behandling av forslaget til ny straffelov.

Straffenivået økes med rundt en tredel for grove volds- og sedelighetsforbrytelser, samt drap.

Regjeringens forslag til ny straffelov har blant annet til hensikt å bedre rettsvernet for barn og kvinner som blir utsatt for vold og overgrep i nære relasjoner.
Meldeplikt
Det blir også innført avvergelsesplikt for grov vold og seksuelle overgrep mot barn i nære relasjoner. I praksis innebærer det meldeplikt ved mistanke om grov vold og overgrep.

— For oss har det vært viktig å få et strengere rettsvern for flere sårbare grupper — og jeg er særlig glad for at barn og kvinner får sterkere beskyttelse i den nye loven, sier komitéleder Anne Marit Bjørnflaten fra Arbeiderpartiet.

Bedre vern
Nedre strafferamme for drap øker fra ti til tolv års fengsel, minstestraffen for voldtekt øker fra to til tre års fengsel og seksuelle overgrep mot barn under 14 år gir en minstestraff på tre år. Strafferammen for mishandling i nære relasjoner øker fra tre til seks år, og for grov mishandling fra seks til 15 år.

— Vi skal ikke tiltale enhver nabo i dette landet, men vise at vi alle har et ansvar for å melde fra — enten du er privatperson eller en del av det offentlige. Dette er et alvorlig kriminalitetsområde som ikke må ses på som et privat problem, sier statssekretær Astri Aas-Hansen (Ap) i Justisdepartementet til NTB.

Innføres umiddelbart
Den nye straffeloven har vært et av hjertebarna til justisminister Knut Storberget (Ap). Den trer ikke i kraft før i 2011, men en samlet justiskomité går inn for at det skjerpede straffenivået skal innføres umiddelbart.

— Lovverket er nå på plass. Herfra er det opp til påtalemyndighet og domstolene å bringe dette inn i rettsbehandlingene, sier Bjørnflaten.
Loven skal debatteres i Stortinget 28. mai.

(NTB)

FORNØYD:  Komitéleder Anne Marit Bjørnflaten er spesielt glad for at sårbare grupper nå skal få bedre vern. 
( Ap ) 
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
FORNØYD: Komitéleder Anne Marit Bjørnflaten er spesielt glad for at sårbare grupper nå skal få bedre vern. ( Ap ) Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer