FIKK MEDHOLD: Førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen har vært aktor både i tingrett og lagmannsrett i voldtektssaken mot den tidligere politimannen. Arkivfoto: Marit Hommedal, NTB Scanpix.
FIKK MEDHOLD: Førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen har vært aktor både i tingrett og lagmannsrett i voldtektssaken mot den tidligere politimannen. Arkivfoto: Marit Hommedal, NTB Scanpix.Vis mer

Skjerpet straff mot eks-politimann for samboervoldtekt

Gulating lagmannsrett fastsatte fire år og ni måneder i fengsel. Nå skal statsadvokaten i Oslo vurdere tiltale i ny voldtektsak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 38 år gammel tidligere politimann har fått skjerpet straffen for voldtekt av en tidligere samboer i Bergen for tre år siden.

Eks-politimannen ble i 2010 fradømt retten til å jobbe i politiet for alltid på grunn av trussel mot en daværende samboer og for å forsøk på å manipulere politikolleger til å skrive ned fartsmålingen i en radarkontroll der han ble tatt i 131 km/timen i en 80-sone.

I 2014 ble mannen dømt til 4,5 års fengsel i voldtektssaken som Gulating lagmannsrett behandlet i forrige uke.

I tingretten ble mannen kjent skyldig under dissens 2-1.

Fagdommer og den ene meddommeren utgjorde flertallet for skyldig. Den andre meddommeren fant ikke bevisene tilstrekkelige for å dømme.

Omfang og varighet

Mannen anket til lagmannsrett, og der svarte juryen ja på skyldspørsmålet mandag. Det betyr at at minst sju av 10 jurymedlemmer var overbevist om skyld i voldtekt.

I dag kom lagmannsrettens straffutmåling på fire år og ni måneders fengsel. Det er tre måneder strengere straff enn Bergen tingrett idømte.

I den enstemmige dommen skriver lagmannsretten at straffutmålingen må ligge høyere enn normalstraff på fire år fordi det dreier seg om to selvstendige voldtektshandlinger og på grunn av omfang og varighet av voldsbruk.

Han må i tillegg betale et oppreisningsbeløp på 150.000 kroner, det samme som tingretten kom til.

Mannens forsvarer, advokat Anette Vangsnes Askevold, ønsker ikke å kommentere dommen overfor Dagbladet.

Fire ekser i retten - ny sak

Ialt fire tidligere ektefeller og samboere forklarte seg under ankesaken i Gulating lagmannsrett i Bergen.

Mellom de to rettssakene voldtekt eks.politimannen nå er kjent skyldig i, er han anmeldt, etterforsket og siktet i en ny voldtektssak.

Det var en ny ektefelle i Oslo som gikk til politiet.

Saken er ferdig etterforsket, og i forrige uke var politiadvokat Tina Bjarkø Helleland i Oslo politdistrikt ferdig med sin vurdering av saken.

- Vi har ventet med å oversende saken til Oslo statsadvokatembeter for blant annet å kunne legge ved dommen fra Gulating lagmannsrett. Jeg har ikke lov til å opplyse politiets vurdering overfor statsadvokaten, sier politiadvokaten til Dagbladet onsdag før Gulating-dommen var avsagt.

-