Skjerpet streikelyst

Offentlig ansatte skjerper nå kravene etter meklingsresultatet i privat sektor. Men verken staten elller kommunene kan vente å slippe unna med en blåkopi av LO-NHO-resultatet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meklingen starter opp i morgen onsdag. Dersom også denne meklingen går i stå kan Norge være kastet ut i en ny storstreik natt til 26. mai.

Streikesuksessen til LOs medlemmer i privat sektor gir de tillitsvalgte i offentlig sektor blod på tann. Oppgjøret i stat og kommune berører nesten en halv million fagorganiserte.

- Vi vil nok kreve flere tusen kroner ekstra, sier nestleder Gunhild Johansen i Norsk Kommuneforbund til NTB.

Kommuneforbundet er den dominerende deltaker i LOs forhandlingssammenslutning for kommunene (LOK), der forhandlingsutvalget i ettermiddag møttes for å drøfte skjerping av kravene. LOK har tidligere krevd 5.500 kroner på alle lønnstrinn og utjevningsprofil.

KS advarer

- Dersom kravene blir skjerpet, blir det enda vanskeligere å finne løsninger og avstanden blir veldig stor. Med oppgjør som går ut over de økonomiske rammene som kommunene har fått i statsbudsjettet, ligger det an til drastiske omprioriteringer og reduserte tjenester i kommunene, sier forhandlingssjef Lars Haukjem i KS til NTB.

KS er motpart til organisasjoner som til sammen omfatter rundt 360.000 ansatte. Kommuneorganisasjonene til LO og YS har brutt forhandlinger med KS, og starter mekling sammen med alle aktørene i statsoppgjøret. AF Kommune, der blant andre sykepleierforbundet er med, og Akademikerne skulle tirsdag ettermiddag ha nytt forhandlingsmøte med KS.

- Bedrer mulighetene

- Vi regner med at dette bedrer mulighetene for å komme i land også i offentlig sektor, sier leder i Norsk Lærerlag Helga Hjetland til NTB. Lærerlaget har tidligere varslet krav om lønnsøkning på 35.-40.000 kroner pr årsverk over en toårsperiode, og Hjetland sier at lærerlaget i motsetning til LO vil kreve vanlig mellomårsoppgjør i 2001.

Anders Folkestad som er forhandlingsleder for AF i staten sier at de ikke vil godta et oppgjør som bare er en blåkopi av det private oppgjøret.

Arbeids- og administrasjonsminister Jørgen Kosmo som er forhandlingsmotpart til de statsansatte mener at meklingsresultatet i privat sektor kommer til å påvirke meklingene i offentlig sektor.