Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skjerpet strid mellom FN og Irak

WASHINGTON (NTB): Striden mellom FN og Irak topper seg i påstanden om at irakiske myndigheter tester kjemiske våpen på sine fanger. Den omstridte amerikanske inspektøren William Ritter jakter blant annet på bevis for dette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iraks visestatsminister Tariq Aziz hevdet onsdag at Ritter mangler teknisk ekspertise. Regimet i Bagdad har anklagd Ritter for spionasje og regimets avis omtaler ham som «hyene».

Kommandoraid

Den 36 år gamle tidligere kapteinen i USAs marine har særlig ansvar for å avdekke metodene Irak eventuelt bruker for å skjule masseødeleggelsesvåpen. Dette er trolig grunnen til at irakerne misliker hans arbeid ekstra sterkt og forsøker å hindre det, sier andre medlemmer av FNs våpenkommisjon.

Sist måned ledet Ritter sitt inspektørlag til et feriested ved en innsjø, som ofte brukes av president Saddam Hussein. Kontrollen minnet om et kommandoraid og gjorde irakerne rasende, skriver New York Times.

For tre år siden fant Ritter og hans medarbeidere ut at styringssystemer for raketter ble smuglet til Bagdad via Jordan, et grovt brudd på våpenblokaden som ble innført av FN etter Golf-krigen i 91.

Menneskeforsøk?

Nå hevder amerikanske medier at inspektørene er på sporet av bevis for kjemiske våpentester på fanger i Irak.

Våpeninspeksjonen formann, Richard Butler fra Australia, gir påstandene ytterligere vekt. - Vi har bevis for at dette kan ha skjedd, sier han. - Jeg vet at Iraks anklager mot Ritter er falske. Logikk tilsier at grunnen til å nekte ham adgang må være en annen.

Iraks FN-ambassadør Nizar Hamdoon benektet tirsdag at menneskeforsøk finner sted og protesterte mot at Ritter ville inn i et fengsel. Men ifølge Butler ble inspektørlaget som ville undersøke påstandene ledet av en tysk biolog, ikke av amerikaneren.

Butler uttrykte forundring over at irakerne selv hadde gjort kjent denne siden ved våpeninspeksjonene, og opplyste onsdag at inspeksjon på et av den irakiske etterretningstjenestens kontorer to dager tidligere tok sikte på å finne ut om slike forsøk var dokumentert. Papirer for 1994 og 95, årene da menneskeforsøk angivelig fant sted, var ikke å finne.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!