- Skjerpet tone i innvandringsdebatten

Flere utspill i afghanersaken viser en skjerpet tone i innvandringsdebatten foran lokalvalget til høsten, mener professor i statsvitenskap Hanne Marthe Narud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Asylsøkerne som gikk omvendt pilegrimsmarsj fra Trondheim er sterke nok til å gå videre ned til Afghanistan og delta i gjenoppbyggingen der, sa Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Arild Stokkan-Grande til Klassekampen denne uken.

Et par dager tidligere hadde hans partifelle, statssekretær Libe Rieber-Mohn, sagt at afghanerne var «unge, enslige, ressurssterke menn som ikke kan defineres som flyktninger».

Professor Hanne Marthe Narud mener utspillene illustrerer at tonen er skjerpet i norsk innvandringsdebatt.

- Uttalelsene er klarere enn hva som har vært vanlig tidligere. Det å stille krav til innvandrere synes å være mer på moten, sier Narud til NTB.

- Tenker på valget

Ifølge Narud kan lokalvalget til høsten til en viss grad forklare den tilspissede retorikken. Hun viser til at 30 prosent av den norske befolkningen er utpreget skeptisk til innvandrere.

- Det er ikke tvil om at Fremskrittspartiet representerer denne gruppen best. Men også i Arbeiderpartiet er det en del innvandrerskeptiske velgere som lett kan hoppe over til Frp dersom slike spørsmål blir et hovedtema under valgkampen. Vi skal ikke se bort ifra at dette er et forsøk på å demme opp for et slikt frafall, sier hun til NTB.

Narud understreker imidlertid at politikken ikke er endret, selv om retorikken er skjerpet.

- Utspillene representerer ikke noen ny linje i innvandringspolitikken. Høyres Erna Solberg hadde til tider også en skarp tone da hun var kommunalminister, sier hun.

Narud lanserte tidligere i år en bok om politisk representasjon sammen med nå avdøde Henry Valen. Der framgår det at norske velgere jevnt over er mer skeptiske til innvandrere enn hva representantene for partiene de stemmer på, gir uttrykk for.

Et noe paradoksalt unntak er Fremskrittspartiet, hvis representanter er mer ytterliggående enn partiets velgere i synet på innvandring som truende for den norske egenart.


Foto: Kyrre Lien / Scanpix
Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

Reaksjoner

Uttalelsene til Stokkan-Grande og steilheten til Rieber-Mohn fikk deler av norsk venstreside til å se rødt. Sosialistisk Ungdom krevde statssekretærens avgang, mens AUF-leder Martin Henriksen mente hun burde be om unnskyldning for indirekte å ha stemplet de afghanske asylsøkerne som lykkejegere. Lengre gikk han overfor Stokkan-Grande:

- Det er en respektløs uttalelse, og jeg blir provosert over at en representant for Arbeiderpartiet uttaler seg på den måten, sa Henriksen til Klassekampen.

Forlagsdirektør Anders Heger i Cappelen sa til samme avis at han var overrasket over aggresjonsnivået til de to Ap-politikerne.

- De reagerer som et tirret dyr og legger seg ut med den delen av befolkningen som tradisjonelt har vært bærere av de sosialdemokratiske dyder, sa han.

Saken har også skapt spenninger i regjeringen, ettersom SV har bedt om at tvangsreturen av afghanerne utsettes inntil avgjørelsen i Utlendingsnemndas stornemnd kommer.

Nemnda skal avgjøre om det er greit å sende to afghanske asylsøkere tilbake til Kabul, selv om de ikke kommer derfra.

Vedtaket, som kan få betydning også for andre saker, er ventet i juli.
(NTB)

Hanne Marthe Narud, Professor institutt for statsvitenskap UiO.