- Skjerpet tone i innvandringsdebatten

Flere utspill i afghanersaken viser en skjerpet tone i innvandringsdebatten foran lokalvalget til høsten, mener professor i statsvitenskap Hanne Marthe Narud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Asylsøkerne som gikk omvendt pilegrimsmarsj fra Trondheim er sterke nok til å gå videre ned til Afghanistan og delta i gjenoppbyggingen der, sa Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Arild Stokkan-Grande til Klassekampen denne uken.

Et par dager tidligere hadde hans partifelle, statssekretær Libe Rieber-Mohn, sagt at afghanerne var «unge, enslige, ressurssterke menn som ikke kan defineres som flyktninger».

Professor Hanne Marthe Narud mener utspillene illustrerer at tonen er skjerpet i norsk innvandringsdebatt.

- Uttalelsene er klarere enn hva som har vært vanlig tidligere. Det å stille krav til innvandrere synes å være mer på moten, sier Narud til NTB.

- Tenker på valget

Ifølge Narud kan lokalvalget til høsten til en viss grad forklare den tilspissede retorikken. Hun viser til at 30 prosent av den norske befolkningen er utpreget skeptisk til innvandrere.

- Det er ikke tvil om at Fremskrittspartiet representerer denne gruppen best. Men også i Arbeiderpartiet er det en del innvandrerskeptiske velgere som lett kan hoppe over til Frp dersom slike spørsmål blir et hovedtema under valgkampen. Vi skal ikke se bort ifra at dette er et forsøk på å demme opp for et slikt frafall, sier hun til NTB.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer