Ukrainsk angrep i Russland

- Skjødesløst

Militærekspert Arne Bård Dalhaug mener Ukrainas angrep langt inne i Russland er pinlig for Putin. - På linje med senkningen av krigsskipet «Moskva», sier han på Dagbladet TV.

NYE ANGREP: Det siste døgnet har Russland blitt rammet av flere droneangrep fra Ukraina. Pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug karakteriserer angrepene som flaue for Russland og Vladimir Putin. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er åpenbart noe av det flaueste de har opplevd, sier pensjonert generralløytnant Arne Bård Dalhaug etter at Ukraina nå har angrepet mål inne i Russland.

Mandag fikk New York Times bekreftet at ukrainerne har angrepet to militærbaser i Russland med droner, blant annet Engels-flybasen 50 mil fra grensa til Ukraina.

I en pressemelding hevdet russerne at dronene ble skutt ned, men at vrakrester falt ned og eksploderte på rullebanen.

- Psykologien viktigst

Dalhaug mener angrepene er så pinlige for Russland at han sidestiller det med sprengningen av Kertsjbroen til Krim-halvøya, og senkningen av krigsskipet «Moskva».

KAN SVEKKE STØTTEN: Pensjonert generralløytnant Arne Bård Dalhaug mener droneangrep langt inne i Russland kan svekke russernes støtte til Putins krig. Foto: NTB Scanpix/Reuters/Alexander Zemlianichenko/Pool TPX
KAN SVEKKE STØTTEN: Pensjonert generralløytnant Arne Bård Dalhaug mener droneangrep langt inne i Russland kan svekke russernes støtte til Putins krig. Foto: NTB Scanpix/Reuters/Alexander Zemlianichenko/Pool TPX Vis mer

- Det føyer seg inn i bildet av at Ukraina har evnen og oppfinnsomheten til å gjøre ting som overrasker russerne.

Han bruker ordet «skjødesløst» om at russerne lot fly stå i åpent lende, så de ble skadd av ukrainernes angrep.

- Det er i seg selv overraskende at ikke disse flyene var bedre forsvart, sier han.

Ifølge den tidligere lederen for OSSE-observatørene i Luhansk i Ukraina, er den psykologiske betydningen av angrepene viktigst.

- Svekker Putin-støtte

- Vi ser at Ukraina har innført et nytt mønster i krigføringen. Dette markerer at russerne ikke har noen områder der de kan være helt trygge, sier Dalhaug.

Den tidligere forsvarstoppen tror angrepene kan svekke russernes støtte til Putins krig, og forsterker inntrykket av et strategisk svekket Russland.

- IKKE RART: - Det er jo mange som ikke finner det noe rart at Ukraina slår tilbake mot russisk territorium, gitt at Russland i månedsvis har terrorisert den ukrainske befolkningen, sier pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug hos Dagbladet TV. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- IKKE RART: - Det er jo mange som ikke finner det noe rart at Ukraina slår tilbake mot russisk territorium, gitt at Russland i månedsvis har terrorisert den ukrainske befolkningen, sier pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug hos Dagbladet TV. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

For Ukraina tror han ikke de vil ha negativ effekt - heller ikke internasjonalt.

- Det er jo mange som ikke finner det noe rart at Ukraina slår tilbake mot russisk territorium, gitt at Russland i månedsvis har terrorisert den ukrainske befolkningen, sier han på Dagbladet TV.

Det er Sven G. Holtsmark, professor ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) med Russland som spesialfelt, helt enig i.

Kritiserer medie-ordbruk

Holtsmark reagerer på ordbruken i mange medier, at Ukraina «innrømmer» å ha angrepet mål inne i Russland.

- Jeg synes det er veldig merkelig. Det ligger en forutsetning i det om at Ukraina har gjort noe de ikke burde gjøre, sier Holtsmark.

FEILER: General Sergeij Surovikin har ikke lyktes på slagmarken i Ukraina mener eksperter Dagbladet har snakket med. Video: AP, Dagbladet TV. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Ifølge ham er det helt motsatt:

- Fra det øyeblikket de ble angrepet, er Ukraina er i sin absolutt fulle rett til å ramme russiske militære mål, hvor som helst og når som helst, sier han til Dagbladet.

Holtsmark slår fast at Ukrainas status etter folkeretten ikke endres av angrepene inne i Russland.

- Tveegget sverd

Heller ikke PR-messig tror han at angrepene endrer så mye - verken i vestlige land - hvor de kan vekke begeistring fordi de viser at Ukraina slår fra seg - eller i land som er mer nøytrale eller støtter Russland.

Militært mener Holtsmark bildet er mer komplisert.

- For Russland er det et tveegget sverd å innrømme at Ukraina har angrepet dem langt inne i Russland, sier han.

I dette tilfellet mener han «innrømme» er riktig ord å bruke, fordi slike angrep betyr at Ukraina er i stand til å ramme russerne i deres eget land.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer