GRIPER IKKE INN: Skolebyråd i Oslo, Anniken Hauglie (H), som her viser fram skoleresultater fra en portal for Oslo-skolene, vil ikke gripe inn overfor Haugerud skole, som har utarbeidet et sett med instrukser som tilsynelatende legger store begrensninger på ansattes ytringsfrihet. Foto: Scanpix
GRIPER IKKE INN: Skolebyråd i Oslo, Anniken Hauglie (H), som her viser fram skoleresultater fra en portal for Oslo-skolene, vil ikke gripe inn overfor Haugerud skole, som har utarbeidet et sett med instrukser som tilsynelatende legger store begrensninger på ansattes ytringsfrihet. Foto: Scanpix Vis mer

- Skjønner at det kan se litt merkelig ut

Men skolebyråd i Oslo, Anniken Hauglie (H), vil ikke gripe inn overfor munnkurv-regimet ved Haugerud skole.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dagbladet skrev i går om et sett med husregler ved Haugerud skole i Oslo, som framstår som en regelrett knebling av ansattes rett til å uttale seg negativt om skoleledelsen eller skolepolitikk.

Reglene er ulovlige, fastslo juristene Anine Kierulf og Jon Wessel-Aas. Kierulf beskrev husreglene som «helt på trynet» og «autoritært vissvass».

Vil ikke gripe inn Skolebyråd i Oslo, Anniken Hauglie (H), var i går tilfeldigvis på reise til Kristiansand sammen med Trond Nilsen, rektoren som i utgangspunktet forfattet det omstridte dokumentet. Nilsen gikk av som rektor ved Haugerud i 2014, og er nå rektor ved nye Granstangen skole som åpner til høsten.

Både Nilsen og Hauglie fikk med seg viraken rundt Haugerud-reglene i går.

- For det første er dette ikke regler, det er ingen instruks, men interne husregler, som jeg forstår at lærerne på Haugerud har utarbeidet sammen med ledelsen, og som de lever godt med, sier Anniken Hauglie til Dagbladet.

Hun medgir at reglene «kan se litt merkelige ut».

- Men noe av det må forstås i den konteksten skolen var i, sier Hauglie.

Hun vil ikke gripe inn mot Haugerud skole for å få dem til å endre dokumentet.

- Jeg føler meg trygg på at skolen klarer dette uten min hjelp, men jeg forutsetter at ansatte ikke opplever at det legges begrensninger på sine rettigheter, sier Hauglie.

Hun påpeker at det er viktig å rose Haugerud skole for at de har snudd en negativ trend med stort frafall og synkende elevtall, til å bli en attraktiv skole i Groruddalen.

- Det var en skole i fritt fall, sier Hauglie.

Oslo-problem Men følelsen av å være kneblet begrenser seg ikke til Haugerud skole. Det er et problem i osloskolen generelt.

Lærere og rektorer i Osloskolen er mer redde for å uttale seg offentlig enn skoleansatte i resten av landet.

Det gikk fram i en undersøkelse Norsk lektorlag gjorde i 2011.

1000 lektorer i fem fylker ble i mars 2011 spurt om sin opplevde ytringsfrihet og innflytelse i jobben.
 
• 66 prosent av lektorene i Oslo mente de ikke kunne uttale seg fritt til journalister om hvordan de vurderer forholdene ved skolen sin. (Gjennomsnitt for de andre fylkene: 47 prosent.)

• 40 prosent av rektorene i Oslo sa seg enige i påstanden «jeg er redd for å kritisere forhold ved skolen i offentligheten av frykt for negative reaksjoner». (Gjennomsnitt for de andre fylkene: 26 prosent.)

- Jeg kjenner ikke til denne undersøkelsen, men jeg er opptatt av at alle har ytringsfrihet, sier Hauglie.

- Utdanningsforbundet forteller at de ikke har hatt en eneste sak de siste årene som handler om lærere som ikke får ytre seg, sier Hauglie.

Opp i bystyret Bystyrerepresentant Ivar Johansen (SV) har bedt om at Anniken Hauglie møter i ettermiddagens møte i bystyrets finanskomite kl. 16.30 for å svare på spørsmål om Haugerud-saken. Møtet er åpent for publikum.

Blant de som er kritiske til Haugerud-regimet, er leder for Rødts bystyregruppe i Oslo, Bjørnar Moxnes.

- Det er vi som foreldre og barna våre som mer enn noen andre trenger lærernes ytringsfrihet. Lærerne skal ivareta barnets beste, og sette ned foten hvis for eksempel resultatjaget til prestisjedrevne politikere begynner å gå ut over barna. De må si fra til oss foreldre hvis det er noe kritikkverdig, men her ser vi altså en rektor som legger munnkurv på lærerne, sier Moxnes.

- Jeg får en klump i magen med tanke på at ingen kan si fra hvis makthavernes prestisjejag går ut over barna. Det er jo bare lærerne som kan være der i foreldrenes sted, men i Oslo får de munnkurv, sier Moxnes.

- ULOVLIG: Idealene som er formulert i Powerpoint-presentasjonen «Standarder for den profesjonelle lærer på Haugerud skole» er ulovlige, mener juristene Anine Kierulf og Jon Wessel-Aas.
- ULOVLIG: Idealene som er formulert i Powerpoint-presentasjonen «Standarder for den profesjonelle lærer på Haugerud skole» er ulovlige, mener juristene Anine Kierulf og Jon Wessel-Aas. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer