"FLYSKAM": Helse- og omsorgsminister Bent Høie mener ingen skal skamme seg over å reise til utlandet, men påpeker at reising fortsatt ikke er anbefalt. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Kristian Ridder-Nielsen Vis mer

- Skjønner at folk blir sinte

Helseminister Bent Høie (H) støtter dem som reiser til utlandet og tar med seg smitte hjem, men skjønner at folk reagerer. Han håper en vaksine er klar til våren. Først da kan samfunnet gå tilbake til normalen.

Publisert
  • Bent Høie og regjeringen innkaller til pressekonferanse om coronasituasjonen klokka 12.00. Følg den direkte på Dagbladet.

- Jeg skjønner veldig godt at mange blir sinte. Mange har ofret veldig mye for at vi skal få kontroll på smitten. Folk har mistet sine kjære, har ikke fått besøke sine eldre og mange har mistet jobben. Når de opplever at andre tar unødvendige sjanser, så forstår jeg reaksjonen, sier helseminister Bent Høie (H) til Dagbladet.

VENTER PÅ VAKSINEN: Helse- og omsorgsminister Bent Høie håper en vaksine kan være tilgjengelig til våren. Fram til da er det de samme reglene som gjelder om håndvask, avstand og hjemmekontor for å hindre press på kollektivtrafikken. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
VENTER PÅ VAKSINEN: Helse- og omsorgsminister Bent Høie håper en vaksine kan være tilgjengelig til våren. Fram til da er det de samme reglene som gjelder om håndvask, avstand og hjemmekontor for å hindre press på kollektivtrafikken. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

Helseministeren var tilbake på jobb etter ferien mandag denne uka og gjør comeback på regjeringens corona-pressekonferanse i dag. Der vil han på nytt mane inn i oss reglene om en meters avstand, håndvask og testing og isolering ved symptomer.

Men at folk blir sinte på dem som reiser til utlandet og tar med smitte hjem, advarer Høie sterkt mot – til tross for at han viser forståelse.

- Det er ingen som skal skamme seg eller ha dårlig samvittighet, det fører ingenting godt med seg. Tvert imot, det kan føre til at folk ikke tør å ta kontakt og la seg teste hvis de har symptomer eller har vært i kontakt med mennesker som har fått påvist smitte, sier Høie, som ber nordmenn om å slutte med dømmingen.

HYTTEVERTER: Bent Høie og ektemannen Dag Terje Klarp Solvang var hytteverter på Skålabu i sommer. Foto: Privat
HYTTEVERTER: Bent Høie og ektemannen Dag Terje Klarp Solvang var hytteverter på Skålabu i sommer. Foto: Privat Vis mer

- Det er ingen som har gjort noe galt ved å reise til land som er grønne. Vi må heller si at de som tester seg når de har symptomer gjør en samfunnsinnsats og skal ha ros, sier Høie.

- Helst skulle du sett at ingen reiste til utlandet?

- Ja, men det er ikke mange som har reist. Det var 12 000 norske SIM-kort i Spania da vi endret status til rødt. Vi ser at flytrafikken er på 10–15 prosent av det den var i 2019. Det er en betydelig nedgang i nordmenn som reiser. Det er jeg glad for.

Forventet Moss-utbrudd

Bent Høie har selv brukt sommerferien på blant annet turisthytter med ektemannen Dag Terje Klarp Solvang, som er generalsekretær i Den Norske Turistforening. Han innrømmer at selv for helseministeren er det krevende å alltid følge smittevernrådene.

- Jeg prøver så godt jeg kan, men det er vanskelig også for meg. Vi har vært mye alene i sommer, men også vært på et arrangement og turistforeningshytter. Det er klart at det i noen situasjoner er vanskelig å holde avstand. Derfor øker risikoen for smitte, noe vi også ser i samfunnet, sier helseministeren.

Den siste uka har det vært en oppblomstring i Moss med over 20 nye smittetilfeller de siste to ukene. De fleste smittede har vært på en privat fest, men mange har også tatt med seg smitte fra utlandet.

Dette er helt som forventet, sier Høie.

- Dette har vi forutsatt kom til å skje da vi åpnet samfunnet gradvis opp. Det vil komme smittede personer til Norge når vi åpner for reisevirksomhet. Da er det viktig at alle følger rådene. Det er på den måte vi kan beholde kontrollen fram til vi får en vaksine.

GLEDER SEG: Bent Høie er tilbake på kontoret etter sommerferien. Han gleder seg til å snakke direkte til folk igjen på regjeringens pressekonferanse. Første mulighet kommer allerede i dag. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
GLEDER SEG: Bent Høie er tilbake på kontoret etter sommerferien. Han gleder seg til å snakke direkte til folk igjen på regjeringens pressekonferanse. Første mulighet kommer allerede i dag. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer

- Vi utelukker heller ikke at vi kan få smitte under overflaten som kan føre til større regionale bølger. Det vil føre til enda strengere tiltak, advarer Høie.

Aldri vært syk

- For et halvt år siden ville vi håndhilst og kanskje hatt et klapp på ryggen og sittet tett, nå holder vi god avstand – og det har blitt en vane. Vil vi slutte å håndhilse også når dette er over?

- Jeg tror nok vi vil begynne å håndhilse igjen, men jeg tror vi skal ta med oss noen gode vaner for å hindre smitte. For eksempel det med å være mye flinkere til å vaske hendene. Være bevisst på at hvis man har tatt på ting og så tar seg i ansiktet eller spiser med hendene, utsetter man seg for risiko for smitte. Så er det viktig å være hjemme når man er syk. Det har vært en kultur i Norge som handler om å gå på jobb selv om man er syk.

- Du er vel en sånn type selv, som alltid hangler deg på jobb?

- Jeg må innrømme det, ja. Jeg klarer ikke å huske at jeg har vært hjemme fra jobb noen gang. Men spesielt for dem som jobber med mennesker, er det viktig at de blir hjemme og ikke smitter andre hvis de er syke. Derfor har jeg også vært veldig opptatt av å beskytte sykelønnsordningen. De med lavere inntekter vil ikke ha råd til å ta karensdag, mens de med høyere inntekt kan ha hjemmekontor.

TEGNELL: - Det som skjer til høsten er litt uklart. Det mest trolige er at vi kommer til å ha corona utover høsten, sier Anders Tegnell. Vis mer

- Hvor lenge må vi holde på med dette regimet med hjemmekontor, håndsprit og ingen håndhilsing?

- Den vesentlige faktoren er tilgangen til en vaksine. Det beste vi kan håpe på er at en vaksine blir godkjent før jul og vil være tilgjengelig for oss i første halvår i 2021. Det er når vi har vaksinert store deler av befolkningen at vi kan gå over til en mer normal situasjon. Med mindre det skjer noe nytt med viruset eller det kommer ny kunnskap, sier helseminister Bent Høie.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer