- Skjønner at folk reagerer

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) anbefaler Stortinget å hyre inn utenforstående til å granske pensjonsskandalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Riksrevisjonens avsløring av at stortingsrepresentanter har mottatt flere millioner kroner urettmessig av den lukrative stortingspensjonen, har rystet Stortinget denne uka. Statsministeren har vært svært tilbakeholden med å kommentere saken offentlig, men i går kveld lettet han på sløret overfor Dagbladet.

-Det har åpenbart vært mye rot rundt stortingspensjonene, og jeg skjønner at folk reagerer. Det er helt riktig av Stortinget å rydde opp i dette, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Hastemøte

Stortingets presidentskap skal diskutere saken i et hastemøte på tirsdag. Et mulig utfall er å sørge for ekstern gransking. Stoltenberg synes ikke det holder at Stortinget gransker seg selv.

-Jeg skal være forsiktig med å gi Stortinget råd, men det høres ut som en klok beslutning om de sørger for å få en uavhengig vurdering av saken, sier Stoltenberg.

Stadig flere på Stortinget er enige med statsministeren.

Både på Gro Harlem Brundtland, Kjell Magne Bondevik og Thorbjørn Berntsen, som alle er i søkelyset i saken, mener det er informasjonen de har fått fra Stortinget som er årsaken til at de har mottatt den pensjonen de har mottatt. Stortinget og Riksrevisjonen er uenige om tolkningen av pensjonsreglene, og mye tyder nå på at Stortinget vil hente inn ekspertise utenfra for å rydde opp i det uryddige systemet, som har fått eksistere siden loven om stortingspensjoner ble vedtatt i 1981.

Gro Harlem Brundtland kom på TV 2 i går med krass kritikk mot Stortingets pensjonsstyre etter at hun selv fikk innvilget pensjon.

PENSJONSROT: -Det har åpenbart vært mye rot rundt stortingspensjonene, og jeg skjønner at folk reagerer, sier statsminister Jens Stoltenberg. Arkivfoto: Frank Karlsen / Dagbladet
PENSJONSROT: -Det har åpenbart vært mye rot rundt stortingspensjonene, og jeg skjønner at folk reagerer, sier statsminister Jens Stoltenberg. Arkivfoto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

-Det jeg er mest overrasket over er at det må ha vært en informasjon fra Stortingets side, og en praktisering av denne ordningen som jo har vart i mange år, som har vært annerledes enn det som Riksrevisjonen mener hadde vært riktig, sier Brundtland til kanalen.

-For dårlig administrert

Stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) har allerede sagt at han vil vurdere en uavhengig granskning, og visepresident Carl I. Hagen (Frp) er krystallklar.

-Det vil være veldig fornuftig med en ekstern gransking. Det er åpenbart at hele administrasjonen og kontrollsystemet rundt stortingspensjonen har vært for dårlig, sier han til Dagbladet.

Han får støtte av leder i Stortingets pensjonsstyre, Sigvald Oppebøen Hansen (Ap).

-Jeg er veldig ydmyk i forhold til denne saken. Er det grunn til å ta selvkritikk for noe, vil jeg selvsagt ta selvkritikk. Jeg er ikke imot at det settes i gang en ekstern gransking, sier han til Dagbladet.

Ågot Valle (SV) sitter også i pensjonsstyret.

-For å få gjenopprettet tilliten, er det helt nødvendig at det settes i gang en ekstern gransking. Dette må presidentskapet på Stortinget ta stilling til tirsdag, sier hun til Dagbladet.

GRANSKES: Gro Harlem Brundtland kritiserer Stortingets pensjonsstyre for ikke å ha skriftlige retningslinjer. Her sammen med Kjell Magne Bondevik som også har mottatt stortingspensjon.