Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skjønner at hysteriet gjør at folk vil sikre seg selv

Gravide og barn i risikogruppa ble vaksinert i Oslo i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet.no): I dag startet omfattende svineinfluensavaksinering av risikogrupper i Oslo. Tidligere i dag ble det kjent at smittevernoverlegen i Oslo frykter at foreldre tar med friske barn utenfor risikogruppene til vaksinekontorene eller ber om vaksiner til seg selv.

- Dumt
For helsestasjonene forlanger ikke dokumentasjon på at folk er i risikogruppene. Kristin Runar (25) fra Holmlia er snart i sjette svangerskapsmåned. I dag lot hun seg vaksinere på Søndre Nordstrand legesenter.

- Jeg vet at det er mange som har fått svineinfluensa nå, og jeg syns det er greit å være på den trygge siden, sier Kristin Runar. Hun synes det er problematisk hvis folk sniker i vaksinekøen.

- Jeg skjønner at det kan bli litt hysteri, og at folk ønsker å sikre seg selv. Men det er dumt når man foreløpig bare har vaksine tilgjengelig for folk i risikogruppene, sier 25-åringen.

Ida Hågensen (35) og hennes to barn fikk også vaksine i dag. Hågensen synes det er synd at helsepersonell ikke sjekker om folk faktisk er i en risikogruppe før de gir dem vaksine, all den tid det finnes folk med større behov for vaksinasjon.

- Jeg er kronisk syk og veldig redd for å få svineinfluensaen i hus. For å sikre meg, har også barna fått vaksine i dag. Jeg kjenner min egen helsetilstand, og tror ikke jeg ville klart en hard variant av sykdommen, sier 35-åringen.

- Det var ikke noe vondt og litt fint å slippe skolen, sier datteren Sandra (6).

Risikogruppene
I risikogruppene er blant annet gravide i 2. og 3. trimester (fra tredje svangerskapsmåned) og barn og voksne opp til 65 år med kronisk luftveissykdom, kronisk hjerte og karsykdom, nedsatt forsvar mot infeksjoner, diabetes (sukkersyke) type 1 eller 2, kronisk nyresvikt eller leversvikt, folk med kronisk nevrologisk sykdom eller skade og personer med svært alvorlig fedme.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media