- Skjønner at jeg har skadet mange

Toska satser på å studere matematikk i fengselet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter at han hadde forklart seg om ranene av Postens brevsenter og Norsk medisinaldepot i Oslo tingrett i dag snakket David Toska om framtida.

Sønnen, som ble født da David Toska var på det mest aktive i sin kriminelle karriere, fyller snart fire år. Samboeren satt i salen da Toska tok et oppgjør med egen fortid i formiddag.

Sønnen ofte på besøk

Mens faren har sittet i fengsel i Drammen har samboeren og den vesle sønnen besøkt ham en til to ganger i uka.

- Han kommer jo og besøker meg, og det blir vanskeligere og vanskeligere å forklare ting, sier Toska.

De siste månedene i fengsel har han brukt til å ta de artium-fagene han manglet, til to seksere og en femmer i karakter.

Vil ikke studere juss

- Jeg håper å bli ferdig med artium neste sommer. Da vil jeg begynne å studere, forklarte Toska, og sa at han satset på å gå videre med noe innen matematikk.

SISTE RETTSSAK: I dag tilsto David Toska to gamle ran, og forklarte at han ville bruke årene i fengsel til å begynne et nytt liv. Her ankomemr han Oslo tingrett sammen med sin forsvarer, advokat Øystein Storrvik. Foto: SCANPIX
SISTE RETTSSAK: I dag tilsto David Toska to gamle ran, og forklarte at han ville bruke årene i fengsel til å begynne et nytt liv. Her ankomemr han Oslo tingrett sammen med sin forsvarer, advokat Øystein Storrvik. Foto: SCANPIX Vis mer

- Så du vil ikke studere juss da, spurte dommeren med et smil.

- Nei. Det føler jeg blir litt tilbakeskuende. Jeg føler jeg er ferdig med det nå, sa Toska.

Han har tilbragt store deler av tiden de siste to årene i retten, og nå er han glad for å være ferdig. Det var en av årsakene at han kontaktet sin forsvarer og sa at han ville tilstå de to andre ranene.

- Jeg ringte Øystein Storrvik for tre uker siden og spurte om han kunne få opp alle tre sakene så jeg kunne få en tilståelsesdom. Etter det har han stått på som en villmann, sa Toska.

Tok tid å skifte fokus
Han fortalte at det har tatt tid å fjerne seg fra den kriminelle tankegangen som har preget ham i ti år.

- Det har tatt nesten to år å lære seg og lese og studere igjen. Men nå har jeg en god del år igjen til å utdanne meg, og det ser ikke ut som jeg skal sitte så mye i retten framover heller.

Toska forteller at nå vil han bare se framover.

- Det har vært en opprivende prosess å bli møtt med alt man har gjort og alle rettssakene. Faktisk. Det skal bli godt å fokusere på noe annet. Jeg har vært kriminell i ti år, men nå ser jeg hvor fattig det har vært. Når du begynner å lese litt ser du hvor grønn du er, sa Toska.

- Du skader ganske mange når du holder på sånn. Det har jeg skjønt å ha sittet i retten, sier Toska.

- Evig optimist

I NOKAS-saken satt David Toska og de andre ranerne sammen med familien til den drepte politimannen Arne Sigve Klungland dag inn og dag ut.

- Hvordan ser du for deg å komme gjennom så mange å i fengsel, vill Toskas forsvarer vite

- Jeg er evig optimist, og tenker på de tingene jeg har mulighet til å gjøre. Lese ting, lære ting. Jeg fokuserer på det jeg kan gjøre, ikke det jeg ikke kan gjøre. Men det er jo mange år igjen. Jeg har regnet ut at det vil bli full løslatelse først i i 2022.  Det er et langt perspektiv, sa David Toska.

I dag fortsetter aktor med sin påstand i den såkalte Wonderboy-saken, som blir Toskas siste rettssak på mange år. Dommen faller om rundt to uker.