I FN: Statsminister Erna Solberg (H) er i New York under FN-toppuka. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
I FN: Statsminister Erna Solberg (H) er i New York under FN-toppuka. Foto: Pontus Höök / NTB scanpixVis mer

Ernas KrF-flørt etter Hareide-boka:

- Skjønner at KrF ønsker å få mer ære

Statsminister Erna Solberg (H) mener KrF har mer til felles med Høyre enn noe annet parti. En budsjettlekkasje til Dagbladet om mer bistandspenger kan illustrere poenget hennes.

NEW YORK (Dagbladet): KrF-leder Knut Arild Hareide skal fredag gi et råd til sitt landsstyre om samarbeidsstrategi for å få politisk gjennomslag. På pressekonferansen i går, da boka «Det som betyr noe» ble lansert, vred Hareide seg unna alle spørsmål om KrF vil gå inn i regjering med Frp eller søke mot venstresida.

- KrF skal gjøre sine egne valg. Men jeg mener de får mye ut av å samarbeide på borgerlig side. Det har de også selv vist når de har skrytt av de gjennomslagene de har fått. Men de må gjøre sine egne valg, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet.

- Kabinettsspørsmål

Hun befinner seg for tida i New York på FN-toppuka med et hektisk program, men har fått med seg overskriftene om Hareides bok. Enkelte kommentatorer beskriver boka som et slags kabinettsspørsmål til Solberg-regjeringen.

- Ut fra det Knut Arild Hareide skriver i boka, blir det helt tydelig at han ikke kan sitte i regjering med Frp. Enten han vil eller ikke, er det et slags kabinettsspørsmål. Det ser man når man leser boka. Når Hareide sier at han er høyst motivert for alle alternativer, så stemmer ikke det. Fordi han vektlegger så tydelig at det er umulig for KrF å gå i regjering med Frp, sier tidligere Vårt Land-redaktør og tidligere politisk rådgiver for KrF-toppen Jon Lilletun, Åshild Mathisen, til Dagbladet.

- Er du bekymret for at KrF skal velge å gå til venstre?

- Jeg mener at argumentene er gode for at de burde være samarbeidspartner for dagens regjering på en eller annen måte. Det gjelder først og fremst politisk gjennomslag, sier Solberg og legger til:

- Så skjønner jeg at de har et ønske om å få mer ære for sine egne politiske gjennomslag. Men det har vært en åpen dør for å komme inn i regjeringen hele tida. Så er det klart at vi ikke er enige om alle saker. Men på veldig mange saker som er viktige for KrF, så ligger Høyre nærmere enn kanskje noe annet parti i det politiske bilde.

Jenter og utdanning

Hun snakker med Dagbladet et par timer før hun skal delta på et høynivåmøte i FN-hovedkvarteret om jenter og utdanning.Tirsdag diskuterte hun spørsmålet med andre statsledere som Canadas Justin Trudeau, Storbritannias Theresa May og Frankrikes Emmanuel Macron. Så røper hun en lekkasje fra neste års bistandsbudsjett, som KrF trolig vil slutte helhjertet opp om.

- Vi øker løftene våre på jenter og utdanning med 320 millioner kroner for 2018 og 2019. Da bruker vi i praksis 3,84 milliarder kroner, forteller Solberg.

- Hvorfor er dette temaet en hjertesak for deg?

- Jeg mener oppskriften vi har for utdanning i Norge, skal vi ha for andre land også. Når vi og veldig mange vestlige land ser at kompetansen og utviklingen av mennesker som er det viktige for utviklingen av samfunn.

Saken illustrerer også hvordan Solberg mener KrF vil ha mye å tjene på borgerlig samarbeid. Selv satt hun også som statsråd i regjeringen som ble ledet av KrFs Kjell-Magne Bondevik fram til 2005.

- Bondevik ll-regjeringen prioriterte utdanning i bistandsbudsjettet den gangen. Under Stoltenberg-regjeringen lå den bare stille. Det var en kritikk vi hadde mot den regjeringen. Investering i utdanning er viktig. Det er viktig å ha en krysning av en helse- og utdanningssatsing, sier Solberg og forklarer:

- Hvis jenter blir utdannet, tar de mer vare på sin egen reproduktive helse. De sørger for at barna deres blir vaksinert. Du får en ringvirkning som er mye større.

- Sto sammen med KrF

Statsministeren påpeker også at regjeringen samtidig har økt helsesatsingen i bistandsbudsjettet.

- Dette har en høy prioritet på borgerlig side. Dette er et av områdene hvor vi og KrF har vært veldig enige i bistandspolitikken. Og hvor vi sto felles i kritikken mot Stoltenberg-regjeringen. Vi har nå levert mer enn vi lovet. Vi lovet å gi en jentemilliard, og nå har vi gitt flere milliarder, sier Solberg.

- Så når Hareide nå sier at Frp er så dominerende i regjeringen at avstanden mellom KrF og Høyre er blitt større, så tar han feil?

- På disse områdene har det jo ikke vært det tilfellet. Det er ting de burde se på at vi har fulgt opp, sier Solberg.

KRANGEL OM HOMOFILI: Stortingsrepresentant for KrF, Hans Fredrik Grøvan, gikk onsdag offentlig ut og kritiserte partikollega og prest Geir Jørgen Bekkevold fordi han viet et homofilt par. Partileder Knut Arild Hareide sier han ikke ønsker å legge føringer for hvordan Bekkevold utfører sin jobb som prest. Reporter: Steinar Suvatne / Video: Emilie Ry... Vis mer