Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skjønner du konsekvensene av dette?

Øygards partivenn måtte vitne på nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): Da Rune Øygards partivenn, varaordfører i Vågå Jehans Storvik, vitnet i retten forrige torsdag, sa han blant annet at Øygard ringte ham fire eller fem dager før han ble anmeldt for overgrep 18. september i fjor.

Ordføreren fortalte da at han fryktet en slik anmeldelse ville komme, ifølge Storviks vitnemål.

På mandag fortalte imidlertid aktor at han ble oppringt av Storvik dagen etter vitnemålet, fordi han fryktet at han kunne ha forklart seg feil. Varaordføreren var da blitt oppringt av tiltalte, som spurte vitnet om han var sikker på at han husket riktig.

La fram telefonlogg Da Storvik måtte vitne på nytt i retten i dag, ble han grillet om disse samtalene, etter at aktor hadde lagt fram en samtalelogg mellom de to partene.

Ifølge denne loggen hadde Storvik og Øygard følgende telefonkontakt i tida rundt anmeldelsen:

18. sept. 2011, klokka 18.35: Samtale fra Øygard til Storvik. Varighet: Ni minutter og 57 sekunder.
19. sept. 2011, klokka 09.40: SMS fra Storvik til Øygard.
20. sept. 2011, klokka 22.47: SMS fra Øygard til Storvik.
22. sept. 2011, klokka 16.06: Samtale fra Øygard til Storvik. Varighet: 39 sekunder.
22. sept. 2011, klokka 17.25: Samtale fra Øygard til Storvik. Varighet: 8 minutter og 14 sekunder.

I retten i dag forklarte Storvik at han har kommet til at den samtalen han refererte til i retten forrige gang må være den som fant sted 18. september, altså samme dag som Rune Øygard ble anmeldt.

- Fikk vite det søndagen Dette har han resonnert seg fram til ved å sjekke blant annet møtekalendere og e-poster. Han er blant annet sikker på at samtalen må ha funnet sted etter onsdag 14., fordi han da kjørte fornærmede hjem fra et møte på Otta og spurte om han skulle kjøre henne hjem til Øygard.

- Hvis Rune hadde ringt tirsdag (og fortalt meg at han fryktet hun ville anmelde ham), hadde jeg aldri spurt henne om jeg skulle kjøre henne til Rune, sa han i retten i dag.

- Men du sa i retten sist at han i denne samtalen sa han fryktet han ville bli anmeldt, ville han ha sagt det hvis han allerede hadde blitt det, spurte aktor.

- Jeg forklarer det med at det som jeg sist sa skjedde tirsdag, det skjedde søndag, svarte Storvik.

Aktor stilte også spørsmål ved om de kan ha snakket sammen på fasttelefon. Vitnet svarte at han ikke vet om Øygard har fasttelefon, og at hans fasttelefon ikke virket i fjor høst.

- Forklarte meg dårlig Tingrettsdommer Torunn Kvisberg påpeker at Storvik sist resonnerte seg fram til at Øygard hadde ringt samme kvelden som Storvik kjørte fornærmede hjem fra møte, altså onsdag 14. september, og ba ham redegjøre for sitt nye resonnement.

- Da tror jeg at jeg har forklart meg dårlig, sa han.

- Så din forklaring er nå at tiltalte ringte første gang på søndag, spurte dommeren.

- Ja.

- Og da sa han hva?

- Jeg husker ikke ordvalget direkte, men han var fortvilet fordi, jeg forsto det slik, at fornærmede vurderte å gå til politiet å anmelde ham. Samtidig avviste han dette totalt som fri fantasi.

- Svært alvorlig Dagens vitnemål etterlot fortsatt forvirring om samtalene, og Rune Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen var tydelig oppgitt over vitnets forklaringer. Hun stilte ham en rekke spørsmål om hvorvidt han skjønner alvoret i å ikke ha orden på tidspunktene da samtalene fant sted.

- Som jeg sa innledningsvis er mitt viktigste anliggende at retten skal ha så godt beslutningsgrunnlaag som mulig. Derfor kontaktet jeg aktor, svarte Storvik.

- Skjønner du at Rune kontaktet deg?

- Jeg skjønner det hvis jeg har sagt noe som er feil.

- Har du det?

- Ja, jeg mener jo jeg har gjort det.

- Skjønner du konsekvensene av dette, spurte forsvareren, og understreket hvordan det ser ut om Øygard har fattet mistanke til anmeldelsen før han ble anmeldt.

- Nei, jeg gjør ikke det. Jeg overlater det til retten.

- Har du reflektert over at det kunne fått konsekvenser hvis vi ikke hadde fått dette på bordet?

- Jeg tror jeg skal la retten få vurdere den situasjonen.