Advokaten til samboeren til Wara:

- Skjønner hennes frustrasjon

Advokat Elden håper at saken mot samboeren til eks-justisminister Tor Mikkel Wara - Laila Bertheussen - henlegges.

- INGEN BEVIS: - Nå må noen voksen skjærer igjennom og innrømmer at det ikke finnes bevis, og at denne jakten på «indisier» må ta slutt», mener eks-justisminister Tor Mikkel Waras samboer Laila Anita Bertheussen. Riksadvokaten vurderer nå tiltalespørsmålet mot henne. Foto: Privat
- INGEN BEVIS: - Nå må noen voksen skjærer igjennom og innrømmer at det ikke finnes bevis, og at denne jakten på «indisier» må ta slutt», mener eks-justisminister Tor Mikkel Waras samboer Laila Anita Bertheussen. Riksadvokaten vurderer nå tiltalespørsmålet mot henne. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

14. mars i år ble daværende justisminister Tor Mikkel Waras samboer – Laila Anita Bertheussen (54) – pågrepet og siktet. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener det er Bertheussen som selv har stått bak terroren mot justisministerens familie.

Nå - over et år etter de første forsøkene på ildspåsettelse mot familiens bolig på Oslos vestkant, ligger saken hos Riksadvokaten, som skal vurdere tiltaleinnstillingen fra Det nasjonale statsadvokatembetet.

Advokat John Christian Elden er Bertheussens forsvarer, og mener saken mot henne burde vært avsluttet for lenge siden.

LANG PROSESS: Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, er mistenkt i alle trusselsakene. Geir Ramnefjell, politisk kommentator i Dagbladet, mener det vil bli en lang prosess, som gjør det umulig for Wara å fungere som justisminister både praktisk og politisk i tida som kommer. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Angriper PST

Bertheussen har selv valgt å ikke snakke med mediene. Men i et lengre innlegg på Facebook, uttrykker hun sin store frustrasjon og fortvilelse.

Under overskriften: «Er det noen voksne hjemme?» tok hun nylig et kraftig oppgjør med politiet og PST. I innlegget skriver hun:

«Politiet har nå brukt over 8 måneder på å lete etter bevis mot meg. De har tatt DNA-prøver, fingeravtrykk, lett etter meg på videoopptak fra et ti talls kameraer over hele byen, hentet inn hver bompassering, hver aktivitet jeg har hatt på sosiale medier, hver SMS, hver samtale, latt hunder lukte på klærne, skoene, hjemmet mitt og gått fra butikk til butikk med bilde av meg, utskrift av kredittkortet, skriftprøver, kjemiske prøver, osv., osv., osv. – uten å finne noe bevis».

«Istedenfor å henlegge saken ber de hele tiden om mere tid. Nå jakter de ikke på bevis, men på «indisier». Saken skulle vært ferdig før sommeren, så etter sommeren, så 14 dager etter at den var ferdig etterforsket 20. september, så før riksadvokaten gikk av 1. november – og nå er det snart advent».

«Prestisje»

«Jeg kan forstå at det vil være et prestisjenederlag for politiet om saken blir henlagt. Men nå er det er på tide at noen voksen skjærer igjennom og innrømmer at det ikke finnes bevis og at denne jakten på «indisier» må ta slutt».

FAKSIMILE: Hentet fra Laila Anita Bertheussens Facebook-side.
FAKSIMILE: Hentet fra Laila Anita Bertheussens Facebook-side. Vis mer

«Dette starter fordi PST ikke kunne finne noen skyldige for hærverket. Presset økte på PST og de kameraene de hadde satt opp var rett å slett ubrukelig til overvåkning i flere perioder».

«I en periode var vi uten kameraovervåkning fordi PST hadde glemt å aktivisere kameralisensene. Jeg fleiper ikke! Og det gikk en stund før de skjønte hva som var feilen …».

«Den uka hvor bilen brant var det teknikere her i 3 dager som prøvde å rette opp i en «harddisk feil» uten å lykkes. Det skulle vise seg å være flere harddisker med feil».

Skjulte kamera

«Dagene før bilen brant fungerte ingen av eiendommens 6 kameraer. Til slutt fikk de opp et av kameraene som hanglet og gikk av og på».

«De satte også opp et skjult kamera hos naboen. Det filmet veien foran hovedinngangen - der hvor det er satt opp advarselsskilt om at huset er videoovervåket og hvor det er flere synlige kameraer. Ingen som kan lese eller tyde et skilt ville gått inn der».

«De satt ikke opp skjult kamera på baksiden av huset, hvor det ikke er satt opp skilt og hvor Black Box hadde filmet huset og vist det på teateret. Her var det fritt fram da bilen brant akkurat som da huset ble filmet».

«Hva de trodde de skulle «oppdage» med et skjult kamera mot hovedinngangen der hvor det var skiltet advarsel om kameraovervåkning og synlige kameraer er ubegripelig».

Slakter media

«Det de fant etter 8 måneders etterforskning er min havarerte ungdomstid for 35 år sidene. Og den lekket PST til media».

«Så hva skjer egentlig? Vet ikke. Alt jeg kan gjøre er å sjekke media hele tiden. De er de første til å vite alt. Og media lar seg jo villig bruke av politiet. Så mye for en presse som skal være «kritisk til makta»».

«Og bak i hodet mitt går politiadvokatens ord igjen og igjen: «det later til at Bertheussen er i den villfarelse at hun må aktivt motbevise sin skyld. En ber forsvarer om å videreformidle at det er påtalemyndigheten oppgave å søke bevis for skyld og uskyld og at det er påtalemyndigheten som bærer bevisbyrden».

«Nå har PST brukt over 8 måneder. Nå er det på tide at statsadvokaten konkluderer og avslutter saken».

- Forstår henne

Advokat John Christian Elden, Bertheussens forsvarer, har ikke problemer med å forstå Bertheussen.

- Jeg skjønner hennes frustrasjon. Saken har hengt svært lenge over henne, og burde vært avsluttet tidligere, sier Elden.

Advokaten er ikke kjent med innstillingen fra PST til Det nasjonale statsadvokatembetet og videre til Riksadvokaten.

- Vi håper dette betyr en snarlig henleggelse.

- Vi vet ikke om statsadvokaten har foreslått tiltale eller henleggelse, men en avklaring er uansett viktig, sier Elden.

- PREGET: - Min klient er preget av beskyldningene, sier advokat John Christian Elden, som forsvarer Laila Anita Bertheussen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
- PREGET: - Min klient er preget av beskyldningene, sier advokat John Christian Elden, som forsvarer Laila Anita Bertheussen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Det er nå over ni måneder siden Bertheussen ble pågrepet og siktet. Hvordan har hun det?

- Min klient er preget av beskyldningene, og at PST synes å ha gitt opp jakten på dem som har utsatt hennes familie for angrep og sjikane, sier Elden.

PST ønsker ikke å kommentere Laila Anita Bertheussens anklager mot sikkerhetstjenesten.

- Vi har ikke behov for, eller noen ønsker om å kommentere hennes oppfatninger, sier kommunikasjonsrådgiver Martin Bernsen i PST til Dagbladet.

Åtte tilfeller

Det er en omfattende etterforskning som er gjennomført, siden Bertheussen 14. mars ble pågrepet og siktet for å ha fått det til å se ut som utenforstående tente på familiens bil fire dager tidligere. Politiet mener på sin side at hun selv står bak ildspåsettelsen.

28. mars kunngjorde Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at Bertheussen også er mistenkt for de andre tilfellene av hærverk og trusler mot parets hjem på Røa i Oslo vest - i alt dreier det seg om åtte tilfeller. Før dette hadde hun status som fornærmet i saken.

Hele sakskomplekset startet etter at teateret Black Box i november satte opp forestillingen «Ways of Seeing». I stykket, som setter søkelyset på hvem som kan tjene på å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn, vises Bertheussen/Waras hus, filmet på avstand. Det samme gjør boligene til blant andre Jens Stoltenberg og nevnte Tybring-Gjedde.

Bertheussen dukket opp på en forestilling, hvor hun gjorde seg bemerket ved å stå og filme stykket og tilhørerne, og gikk deretter knallhardt ut mot teateret i en kronikk i VG.

Noen dager seinere ble Bertheussen/Waras bolig tilgriset og familiens bil forsøkt påtent. I seinere hendelser ble ei søppelkasse utenfor huset forsøkt satt fyr på, og bilen brant altså natt til 10. mars.

Selv har Bertheussen hele tida nektet straffskyld for bilbrannen, og har anmeldt truslene og hærverket; 54-åringen mener hun er fornærmet i saken, og at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) heller burde etterforske med det som utgangspunkt.

Etter siktelsen kom, skal hun i en lengre periode etter at hun ble pågrepet og siktet oppholdt seg i USA. En avklaring av tiltalespørsmålet er nå ventet å være klart om kort tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer