Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Per Sandberg mener Frp-exit er nærmere enn noen gang

- Skjønner ikke hva de holder på med

Begeret har vært fullt for Frp mange ganger før, men tidligere Frp-nestleder Per Sandberg mener ingen av konfliktene har vært som denne.

ANNERLEDES: Tidligere Frp-profil Per Sandberg advarer dem som måtte tro at Frp ikke mener alvor med trusselen om å gå ut av regjering. 
 Foto: Erling Slyngstad-Hægeland / Dagbladet
ANNERLEDES: Tidligere Frp-profil Per Sandberg advarer dem som måtte tro at Frp ikke mener alvor med trusselen om å gå ut av regjering. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland / Dagbladet Vis mer

- Begeret vårt er nå fullt. Vi sitter ikke i regjering for enhver pris.

Ordene tilhører Frp-leder Siv Jensen og ble sagt til Dagbladet i går, snaut to timer før hun framførte samme budskap på en pressekonferanse.

Frp truer nå med å gå ut av regjering, dersom de ikke får gjennomslag for en rekke konkrete krav til Erna Solberg (H).

Det er ikke første gang. Tidligere Frp-nestleder Per Sandberg mener det er annerledes nå.

- Det er absolutt annerledes og absolutt alvorlig. Det nærmer seg en situasjon nå, der landsstyret sier «nok er nok», sier Sandberg til Dagbladet.

Per Sandberg - eller PeSa blant venner i Fremskrittspartiet - var i en årrekke blant Siv Jensens aller mest fortrolige i partitoppen og i regjeringen.

- FRP VAR MED: Da Ine Eriksen Søreide ble spurt om hun fryktet regjeringskrise tirsdag, var hun ikke bekymret. Bare et døgn senere var situasjonen en helt annen. Reporter: Emilie Rydning. Video: NTB og Dagbladet TV Vis mer

Tror Frp mener alvor

Sandberg var nestleder i partiet i tolv år og statsråd i tre år inntil han trakk seg i august 2018.

Han advarer dem som måtte tro at Fremskrittspartiet roper «ulv, ulv» igjen - uten å mene alvor.

- Hvis det er riktig at regjeringen gjennomfører denne beslutningen uten at det på forhånd var forankret i Fremskrittspartiet, så skjønner jeg ikke hva de holder på med, sier Sandberg.

Alvorligere

Den tidligere Frp-profilen mener det er flere grunner til at regjeringen nå er mer truet enn før.

- Noen i Frp har vært kritiske til regjeringsprosjektet hele tiden. Det er en redelig sak. Men nå er det også andre stemmer som er utålmodige. Og Siv sier selv ganske tydelige ifra til Erna om hva hun mener, sier Sandberg.

Han synes det er underlig at enkelte synes å la seg overraske av de voldsomme reaksjonene som hjemhentingen av den syke femåringen, søsteren hans og barnas IS-tilknyttede mor vekker i Frp.

- Det er ingen mulighet for at Erna Solberg har undervurdert sprengkraften i dette. Frp har vært tydelige hele veien på at det er uaktuelt å hente denne IS-kvinnen hjem. Faktisk har de kommet de andre partiene i møte ved å si at det er greit å hente hjem den syke gutten, sier Sandberg.

Ikke første gang

Seinest under bompengeforhandlingene i fjor sommer, lå det også i lufta at Frp kunne finne på å gå ut av regjering dersom de ikke fikk store nok gjennomslag.

- Begeret er fullt og mange er misfornøyd, også med det Frp har fått til i regjering, sa Frp-nestleder Sylvi Listhaug da, blant annet til Aftenposten.

Flere profilerte Frp-ere, deriblant tidligere justisminister Per-Willy Amundsen, mente partiet da burde stille ultimative krav om bompengeseiere - eller gå ut av regjering.

Stortingsrepresentant Erlend Wiborg uttalte at det var 50/50-sjanse for at Frp gikk ut av regjering.

Da ble Frps landsstyre hasteinnkalt for å diskutere blant annet regjeringsdeltakelse.

Bilpakkebråk

I 2016, da landet hadde en mindretallsregjering bestående av Frp og Høyre, var det også like før Frp trakk seg fra regjeringen. Det skjedde i forhandlingene om den såkalte bilpakken, fortalte daværende Frp-nestleder Per Sandberg til Aftenposten i ettertid.

Spørsmålet om bilpakken var også i ferd med å velte regjeringsprosjektet, fordi de sto i fare for å ikke få flertall for 2017-budsjettet.

I 2015 var regjeringsspørsmålet også på dagsorden for Frp, etter at Høyre valgte å gå sammen med opposisjonspartiene om den såkalte Syria-avtalen, som sikret at Norge tok imot 8000 kvoteflyktninger fra Syria.

Christian Tybring-Gjedde var, også den gangen, tydelig på at partiet burde forlate regjering.

I boka til Dagbladet-journalist Gunnar Ringheim kommer det fram at en sms-utveksling, hvor det ble foreslått at Frp skulle gå for en folkeavstemning om Syria-flyktninger, roet gemyttene den gangen.

VILLE IKKE SVARE: Da Siv Jensen møtte pressen etter å ha deltatt på Politisk kvarter på NRK torsdag morgen, nektet hun å svare på hvilke krav Frp vil stille de øvrige regjeringspartiene. Reporter: Arnhild Aass Kristiansen. Video: Øystein Sæthre / Dagbladet TV Vis mer

Begeret er fullt

På sosiale medier har flere påpekt det siste døgnet at det heller ikke er første gang at Frp advarer bruker ordene «begeret er fullt».

Et annet eksempel var i november i 2018, i innspurten av budsjettforhandlingene som skjedde i forkant av sonderingene om hvorvidt KrF skulle gå inn i Venstre/Høyre/Frp-regjeringen.

– For min del er begeret helt fullt, sa stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde til Dagbladet da.

Frp-nestoren Carl I. Hagen forklarte da at det var et allment raseri mot KrF da partiet nullet ut partiets taxfree-seier fra 2014, samtidig som partene forhandlet om statsbudsjett.

Bare ganske fullt

I fjor sommer var det også dårlig stemning. Da var begeret «ganske fullt» etter misnøye med regjeringens nye politikk for tros- og livssynssamfunn.

Det er særlig mellom Venstre og Frp at de største konfliktene har stått siden KrF gikk inn i regjeringen for et år siden - i alle fall utad.

Blant annet ble det full klinsj da Venstre-politiker Abid Raja beskyldte Frp for å drive «brun propaganda» i fjor høst.

Før det var det flere konflikter også med KrF, som fram til da fungerte som et helt nødvendig støtteparti for regjeringen.

Særlig var det konflikt mellom Frp-nestleder Sylvi Listhaug og daværende KrF-nestleder Knut Arild Hareide, nå menig stortingsrepresentant, som røk i tottene på hverandre ved flere anledninger, deriblant om «imamsleiking».

- Trosset Siv?

Per Sandberg følger nå situasjonen fra utsida, men stiller spørsmålet om statsministeren i realiteten kan ha trosset Siv Jensen og Frp og heller latt Venstre og KrF få viljen sin i saken om hjemhenting av IS-kvinnen.

- Hvor ble beslutningen tatt? spør han.

Han understreker at det gjenstår å se hva Frp gjør dersom partiet skulle få gjennomslag for kravene sine, men sier det ikke ville være noen krise for partiet å gå ut av regjeringen.

- Spiller det noen rolle? Alt har stått stille siden KrF kom inn. Alt har stoppet opp og blitt grått og kjedelig, sier Sandberg.

Han utelukker ikke at Frp vil kunne bli et slags støtteparti for Erna Solbergs regjering dersom det blir brudd. Men ikke i alle saker.

- I de fleste saker vil Frp da stemme på linje med de gjenværende regjeringspartiene, men neppe når det gjelder klima og miljø, skatt og avgift og innvandring, sier han.

HENTES HJEM: En 29 år gammel norskpakistansk kvinne og de to barna hennes, er i ferd med å bli hjulpet tilbake til Norge av norske myndigheter. Foto: NRK, NTB Scanpix, Privat. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media