Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skjønner ikke hva iranske myndigheter har å tjene på dette

Norges ambassadør i Iran om at det iranske regimet har beslaglagt fredsprisvinneren Shirin Ebadis fredsprismedalje og diplom.

FRATATT FREDSPRISEN: Nobelprisvinner Shirin Ebadi.

Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet
FRATATT FREDSPRISEN: Nobelprisvinner Shirin Ebadi. Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Denne uka ble det kjent at det iranske regimet har beslaglagt fredsprisvinneren Shirin Ebadis fredsprismedalje og diplom. Den norske ambassadøren i Iran, Roald Næss, sier at handlingen er et utrykk for innstrammingene som skjer i forhold  menneskerettighets-forkjemperne.

- Jeg synes det er uhørt, og skjønner ikke hva iranske myndigheter har å tjene på dette, sier Næss til Dagbladet.

Norske myndigheter innkalte i går den iranske Chargé d'affaire til Oslo i møte. Her protesterte Norge mot at den iranske juristen og menneskerettighets-aktivisten har fått konfiskert fredsprismedaljen og diplomet, som lå i en bankboks.

- Vi er sjokkert og stiller oss uforstående til en slik handling, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding på UDs hjemmesider.

Ambassadør Næss ønsker ikke å spekulere i hvorfor iranske myndigheter har gjort dette.

Det iranske regimet har i lengre tid gjort livet vanskelig for fredsprisvinneren, som bor i utlandet og reiser mye. Hun har fått klar beskjed om at hun vil bli arrestert så fort hun drar inn i Iran. Ebadi har familie i hjemlandet som er blitt plaget av myndighetene etter at hun mottok fredsprisen i 2003.

Ifølge Nobelinstituttet er det første gang i historien fredsprisen er blitt beslaglagt av myndighetene i et land.

FRATATT FREDSPRISEN: Iran har beslaglagt fredsprisvinneren Shirin Ebadis fredsprismedalje og diplom. Her på vei ut fra Irans ambassade i Oslo i 2003. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet
FRATATT FREDSPRISEN: Iran har beslaglagt fredsprisvinneren Shirin Ebadis fredsprismedalje og diplom. Her på vei ut fra Irans ambassade i Oslo i 2003. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet Vis mer

- Bryter med strategien
Etter det Dagbladet forstår er den iranske handlingen ubegripelig for flere diplomater og menneskerettsgrupperinger i Tehran. Det oppfattes som en handling som er ment å skape frykt.

Ambassadør Næss sier til Dagbladet at Iran lenge har forsøkt å gjenopprette legitimiteten og respekten de har tapt, og forsøker å etablere dialog med det internasjonale samfunnet.

- Dette bryter innlysende med strategien, mener Næss.

Roald Næss sier nyheten ikke foreløpig er veldig kjent utenfor den norske ambassaden i Teheran, siden det er den norske ambassaden som har mest kontakt med Ebadi.

- Men jeg vil ikke bli overrasket om det også kommer med uttalelser eller protester fra likesinnede land eller EU, sier han.

- UHØRT: Norges ambassadør Roald Næss reagerer sterkt på at Iran har beslaglagt Ebadis fredsmedalje og diplom. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
- UHØRT: Norges ambassadør Roald Næss reagerer sterkt på at Iran har beslaglagt Ebadis fredsmedalje og diplom. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Forverret situasjon
Ambassadøren sier videre at menneskerettighets-situasjonen i landet er ille.

- Vår observasjon er at situasjonen  blir stadig forverret, og det ligger an til flere henrettelser i år en noen gang tidligere, sier Næss.

Han viser til Irans plassering på «Reportere uten grenser»s liste over pressefrihet, der de er det fjerde verste landet.

- Det er ikke mange land som ligger dårligere an og faller. Ebadi er et symbol. De frykter symboler, sier han.

Vil skape reaksjoner
På grunn av høy møteaktivitet, har ikke ambassadøren hatt anledning til å snakke med sine kollegaer om saken.

- SJOKKERT: Utenriksminister Jonas Gahr Støre. Foto: Lise Åserud / Scanpix
- SJOKKERT: Utenriksminister Jonas Gahr Støre. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

- Jeg tror dette vil skape reaksjoner både blant mine kollegaer og blant mange menneskerettsgrupperinger i Iran.

Han synes det er vanskelig å si noe om hvordan regjeringen vil reagere.

- Jeg vil ta saken opp ved første anledning jeg møter utenriksminister Manouchehr Mottaki, men det får jeg ikke gjort før søndag på grunn av møtevirksomhet, sier ambassadøren.

Irans ambassadør i Norge, Abdul-Reza Faraji Rad, ville ikke kommentere saken i kveld.

KUNNE IKKE KOMMENTERE: Irans ambassadør Abdul Reza Faraji Rad i Oslo. 
Arkivfoto: Knut Falch / SCANPIX .
KUNNE IKKE KOMMENTERE: Irans ambassadør Abdul Reza Faraji Rad i Oslo. Arkivfoto: Knut Falch / SCANPIX . Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media